Pandemi meslek seçimini derinden etkiledi

“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor

Haberler 02.08.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Asl Bugay Sökmez, Zorlu pandemi günlerinde gönüllerde ayr bir taht kuran salk çalanlar ve bu alandaki uzmanlar meslek seçimi konusunda örenci ve mezunlara ilham verdi. Yani her zamanki gibi Tp ve Salk bilimleri popülerliini sürdürüyor. Ama, yapay zeka, robot mühendislii ve veri analizi alanlar da güncelliini koruyor diyor.

DARBE ALANLAR KADAR PARLAYANLAR OLDU

Dünya çapnda birçok endüstri kolunun beklenmedik bir darbe aldn, bazlarnda i ve gelir imknlar ivme kazanrken, bazlarnda düü yaandn belirten Doç. Dr. Asl Bugay Sökmez unlar söylüyor: Zorunlu olmayan birçok iletme kapanmak zorunda kald. Hayatmza bir anda giren ve uzun süreli yer edinmesi beklenen kripto paralarn yükselen popülaritesi finans ve bankaclk sektörünü etkilendi. Henüz resmi bir meslek olmasa da, yakn zamanda dijital para birimi danmanlnn çok rabet görecek arasnda olmas muhtemel.

RUH SALII OLUMSUZ ETKLEND

Ruh sal alanna ilgi her zamankinden daha çok artt. zolasyon ve ekonomik belirsizlik nedeniyle artan depresyon, tükenmilik ve kayg rekor seviye ulat ve bu alanda aranan destekler çeitlilik kazand. nsanlarn kendileriyle ba baa kalmas kiisel geliim ile ilgili alanlarn ön plana çkmasna neden oldu. Ruh sal alannda çalan uzmanlarn online sürece hzla adapte olmalar da bu mesleklerin uzun süreli geçerli olacan gösterdi.

ARA ELEMAN OLMAK ARTIK DAHA CAZP

Pandemi nedeniyle Be yl sonra kim öle kim kala düüncesi, uzun süreli eitim hedefleri yerine ara eleman olmay salayacak daha ksa eitim programlarna ilgiyi arttrd. Bu noktada, çraklk ve sertifika eitimleri artk daha fazla tercih ediliyor. Ankete katlanlarn yüzde 75-80i gelecek kaygs ve bir an evvel para kazanma istei ile çevrimiçi eitimlere yöneldiini söylüyor.

BESLENME UZMANLARI

Vücut direncini arttrmak en önemli konulardan biri halini ald. te bu nedenle, salkl beslenmeye ve spora ilgili artt. zolasyon nedeniyle toplu sporlar yerine Kiisel antrenörlerle (personal trainner) çalmak çok daha ön plana çkt. Hem ruh saln hem de fiziksel sal korumak için yoga, pilates eitmenlikleri gözde meslekler haline geldi.

2021N GÖZDE MESLEKLER

dünyasnn sosyal a Linkedln 2021 yl meslek seçiminde en çok tercih edilecek meslek gruplarn öyle sralyor:

E-ticaret

Kredi ipotek uzmanl

Salk destek personeli

Dijital pazarlama uzmanl

Eitim uzmanl

Dijital içerik uzmanl

Uzman mühendislik

Ruh sal uzmanl

Veri bilim uzmanl

Yapay zek uygulaycl

Ana Sayfaya Git