"Rekor yavru" beklentisi

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan koruma altına alınan 261 kelaynaktan, bu yıl rekor sayıda yavru bekleniyor.

Haberler 25.02.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda, nesli tükenme tehlikesi altnda olduundan koruma altna alnan 261 kelaynaktan bu yl rekor sayda yavru bekleniyor.

Orman ve Su leri Bakanl tarafndan 1977de 11 kelaynak ile kurulan Kelaynak Üretme stasyonundaki kularn çoalmas amacyla çalmalar aralksz sürdürülüyor.

Üreme döneminin balad bahar aylarnda Frat Nehri kysndaki doal yaam alanlarna salnan kelaynaklar, göç mevsimi geldiinde tekrar kafeslere alnyor.

stasyonda yasz kyma, halanm yumurta, rendelenmi havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarnda bulunduu özel menüyle beslenen kelaynaklar, bölgede halk tarafndan bereketin sembolü olarak nitelendiriliyor.

Birecikteki istasyonda kelaynaklardan 2016da 38, 2017de 47 yavru alnrken, periyodik artla geçen yl bu say 65e ulat.

Bu yl ise koruma altndaki 261kelaynaktan rekor sayda yavru alnmas bekleniyor.

- Sayy bol ya artrr

anlurfa Vali Yardmcs Selami Ik, halen yaklak 20 dekarlk bir alanda kelaynaklar korumaya çaltklarn söyledi.

Kelaynaklarn korunmasnda ve üretilmesinde emei geçen Doa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüü ekiplerine teekkür eden Ik, u bilgileri paylat:

u an toplam kelaynak says 261e ulat. 2018de 65 yavru alnmt. Bu yl içerisinde ise bu saynn 65in çok daha üzerine çkmas bekleniyor. Bu saynn çoalmasnda, özellikle bol yan doal ortamdaki zenginlii artrmas etkilidir. Artan her bir birey, öncelikle doa ve ülkemiz için çok özel bir deerdir. nallah gelecek nesillere çok daha fazla kelaynak türü brakabiliriz. u anda Türkiyenin birçok ilindeki hayvanat bahçesinde de görülmesi için kelaynak gönderiliyor.

- En büyük özellii bann tüysüz oluu

Dünyada soyu tehdit altnda olan kularn korunmas için tüm kamu ve sivil kurulularnn i birlii yaptn anlatan Ik, özellikle 1950de zirai ilaç zehirlenmesi nedeniyle yaklak 600 kelaynak kuunun telef olduunu hatrlatt.

Fasta da kelaynak kularnn görüldüünü ancak sadece Türkiyedeki türünün göçmen özelliine sahip olduunu anlatan Ik, türe adn veren en büyük özelliinin ba ksmnda tüylerinin bulunmay olduunu söyledi.

Ik, koruma altndaki kelaynaklarn yarsnn erkek, yarsnn dii olduunun laboratuvar ortamnda tespit edildiini de kaydetti.

Ana Sayfaya Git