Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcakların bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Haberler 15.08.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman l Salk Müdürlüü, yazl bir açklama yaparak ar scaklara kar uyarda bulundu.

Ar scaklarn çeitli salk problemlerini de beraberinde getirdii belirtilen açklamada, Scaklk ve nem artna bal olarak vücut ss artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum salamaya çalmaktadr. Normalde terleme ile vücut ss dengede tutulmaya çallr. Ancak ar scaklarda sadece terleyerek vücut ss dengede tutulamaz. Yallar, bebekler ve kronik hastal olanlarda terleme mekanizmas ile vücut ssnn dengede tutulmas her zaman mümkün olmayabilir. denildi.

Ar scaklardan en çok yallar, çocuklar, hamileler, açk alanda çalanlar, ar kilolular ve kronik hastal olanlar etkilenir

Yükselen vücut ssnn beyin ve dier hayati organlarda hasara yol açabildiine iaret edilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

imanlk, herhangi bir hastala bal yüksek ate, ar sv kayb (dehidratasyon), kalp hastal, ruh ve sinir hastal ile tedavi amaçl baz ilaçlarn (tansiyon düürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanm da scak havalarda terlemeyi etkileyen dier faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ss beyin ve dier hayati organlarda hasara yol açabilir. Ar scaklardan en çok etkilenenlerin banda 65 ya ve üzerindeki yallar, dört yandan küçük çocuklar, hamileler, açk alanda çalanlar, ar kilolular ve kronik hastal olanlardr.

Mecbur kalmadkça dar çkmayn

Scaklardan korunmak için günün en scak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalmadkça dar çklmamas gerektiine vurgu yaplan açklamada, Darda çalmanz gerekiyorsa güne altnda korunmasz kalmamaya, ar hareketlerden kaçnmaya, sulu gdalar almaya dikkat edin. Açk renkli, hafif, bol ve sk dokunmu kumalardan yaplan giysiler tercih edin. Geni kenarl ve hava delikleri olan apka giyin ve günein zararl nlarndan koruyan güne gözlüü kullann. Bebek ve çocuklar kapal ve park etmi araçlarda kesinlikle brakmayn. Araç terk edilirken herkesin dar çktndan emin olun. denildi.

Fazla miktarlarda sv aln

Açklamann devamnda ise u ifadeler kaydedildi: Kahvaltda az yal peynirler, zeytin ve taze sebze, süt, meyve suyu, hlamur gibi bitki çaylar tercih edin. Yal besinlerin ve yada kzartmalarn tüketiminden kaçnn. Terleme ile artan sv ve mineral kaybnn önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sv aln. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su barda) sv tüketmeniz salnz açsndan faydal olacaktr.

Ana Sayfaya Git