“Sakatat, fakirin pirzolası!”

Sakatat, yükselen et fiyatları karşısında, ekonomik durumuyla halkın yoğun ilgisini çekerken, sakatat esnafı ise daha iyi koşullarda hizmet vermek istiyor.

Haberler 10.08.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmite Batda fakir halk yiyecei olarak hor görülen sakatat, günümüzde en popüler ve heyecan veren tatlar arasna girmi durumda. Urfa Kap Sakatatçlar çars esnaf, küçük ve büyükba hayvanlarn yenilebilir tüm iç organlarnn sakatat snfna girdiini ifade ederek, bunlarn yürek, cier, böbrek, dalak, ikembe, uykuluk, billur veya koç yumurtas, kuzu gömlei, ince ve kaln barsak olduunu belirtti.

Ayrca hayvann ba ksmndan elde edilen kelle, dil ve beyin de sakatat snfna girdiini söyleyen sakatat Diyarbakr Urfa Kap Sakatatçlar çars esnaf, bunlarn dnda koyunlardan elde edilen kuyruk ya, srkuyruundan elde edilen pöçük eti, koyun ve srlarn ayaklarndan elde edilen paçann da sakatat çeitlerinden olduunu ekledi.

80 yldr bu iin içerisindeyiz

Dedesinden babasna babasndan da kendisine sakatat mesleinin brakldn söyleyen Mahir Baybir, 80 yldr bu iin içerisindeyiz. Hayvann kellesi, ayaklar, barsaklar, ikembelerini temizleyip sata sunuyoruz. Mezbahaneden alp küçük dükknmzda eski yöntemlerle temizleyip, iledikten sonra sata sunuyoruz. Halkmzn maddi durumu düük olan ksm genellikle ucuz olduu için bu ürünlere talep gösteriyor. dedi.

Yetkililer, daha güzel bir yer yapabilir

Yaz aynda pek fazla tüketilmediini k aynda ise ilerin daha youn olduunu söyleyen Baybir, Sakatat, salk açsndan yararldr. imdiye kadar birine bir zarar geldiini, hastalandn duymadm. çarmz daha geni, temiz, düzenli, souk olsayd daha iyi hizmet verirdik. Yerimiz kstl, bir ey yapamyoruz. Eski yöntemleri devam ettiriyoruz. Yeni bir ey yapamyoruz. mkanlar kstl olduu için, zorluk çekiyoruz. Yetkililer, buray daha güzel bir yer yapabilir? eklinde konutu.

Vazgeçemiyoruz

40 seneden beri sakatat çarsndan bu gdalar alarak tükettiklerine dikkat çeken Fatma nine, Dedelerimiz de bunlar alyordu. Bu parçalarn hastalklar yoktur. Yllardr tüketiyoruz, vazgeçemiyoruz. Sakatat, fakirin pirzolasdr. diye konutu.

Kemik erimesine bire bir

çar esnafndan Abdullah Atl ise Hayvann her parças tezghmzda bulunur. Yaz mevsimi olduu için i düüü var. Salk açsndan çok faydaldr. Doktor tavsiye ediyor. Hayvan aya kemik erimesine bire bir! Ayrca Türkiyenin her ehrinden bize talep var ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git