"Sanal dolandırıcılık" cezasız kalmıyor

İnternetten alışverişin yaygınlaşması üzerine bunu fırsata çevirmeye çalışan ve haksız kazanç elde ettiği belirlenen dolandırıcılar, "bilişim suçları" kapsamında yargılanarak hesap veriyor.

Haberler 20.03.2019 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim sistemleri araclyla dolandrclk yapt belirlenen ve ceza alanlar arasnda, kapora ald halde arabasn satmayan, internet araclyla satt cep telefonu yerine parfüm gönderen ve bakasna ait banka kartyla haksz kazanç elde edenler de bulunuyor

HABER MERKEZ

Türkiyede internet üzerinden alveriin yaygnlamas üzerine bunu frsata çevirmeye çalan ve haksz kazanç elde ettii saptanan dolandrclar, biliim suçlar kapsamnda yarglanarak cezaya çarptrlyor.

nternetten bir ürünün satn vadederek dolandrclk yaplmas ve bakasna ait kredi ya da banka kartyla haksz kazanç elde edilmesi suçlarn iledikleri belirlenenlerin eylemleri cezasz kalmyor.

Madurlarn ikayetleri üzerine Türk Ceza Kanunundaki ilgili maddelerde belirtilen hükümlerce yarglananlar, çeitli sürelerde hapis ve para cezasna çarptrlabiliyor.

- Verilen karar örnekleri

Bir internet sitesine verilen satlk cep telefonu ilann gören kii, satcyla irtibata geçerek 199 liraya anlat.

Satcnn talebi üzerine ürün bedelini banka havalesiyle gönderen madur, kendisine telefon yerine kargo irketi araclyla parfüm ve müzik çalar gönderildii iddiasyla mahkemeye bavurdu.

Mahkemede, parfüm ve müzik çalarn yanllkla madura gönderildiini ifade eden sank, kar tarafn zararn gidermek istediini belirtti. Buna ramen yerel mahkeme, dolandrclk suçundan san cezalandrd.

- Kapora ald, arabay satmad

nternetteki satlk araç ilanna bavuran 2 ayr müteki, irtibat numarasndan ilan sahibini arad ve sat konusunda anlamaya vard.

lan sahibine kapora olarak mütekilerden biri 500, dieri ise 100 lira posta havalesiyle göndermesine ramen aracn sat ilemleri gerçekletirilmedi.

Olayn yargya intikalinden sonra yaplan incelemeler sonucu, ilan sahibi sann, kapora amacyla yatrlan paralar çektii ve arkada olan dier sankla paylat belirlendi.

Yarglama sonucunda sanklar hakknda, müteki saysnca dolandrclk suçundan hüküm verildi.

- Nitelikli dolandrclktan ceza

nternetteki satlk ikinci el deniz motoru ilanna bavuran kii, ürünü 3 bin lira bedelle satn alma konusunda satcyla anlamaya vard.

Talep üzerine motorun ücretini ilan sahibinin hesabna gönderen ikayetçi, paray ödemesine ramen ürünü alamamas üzerine adli yollara bavurdu.

Yarglama esnasnda ilan sahibi sann, deniz motorunu ikayetçiye göndermedii ve paray hesaba yatrld gün bankadan çektii tespit edildi.

Mevcut deliller dorultusunda hileli eylemlerle haksz menfaat temin ettii belirlenen sank, nitelikli dolandrclk suçundan cezalandrld.

Sann dava dosyasn temyiz etmesi üzerine dosyay inceleyen Yargtay 23. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararn uygun bularak mahkumiyet kararn onaylad.

- Bakasna ait kartyla nitelikli dolandrclk

Ev sahibi Sema adl kii, kirasn alamamas üzerine arkadayla kira bedelini tahsil için kiracsna gitti. Sema adl kiinin evden ayrlmasn frsat bilen yanndaki zanl, kiracdan banka kartn vermesini, paray yatrnca oradan çekeceklerini belirtti.

Kartn ev sahibinin yannda gelen kiiye veren kirac, birkaç gün sonra kirasn ödedi ancak kart bir süre daha Sema adl kiinin arkadanda kald.

Bunu frsat bilen zanl, internetten satlk televizyon ilan verdi ve ürünü almak isteyen bir kii ile 2 bin 500 lira karlnda anlat. Anlat kiiye de sat bedelini kiracdan ald banka kartnn hesabna yatrmasn istedi. Paray yatran alc, ilan sahibine ulaamamas üzerine suç duyurusunda bulundu ve adli süreç balad.

Parann hesaba geçtii gün çekildii tespit edilen sank, nitelikli dolandrclk ve bakasna ait banka veya kredi kartnn izinsiz kullanlmas suretiyle yarar salamak suçlarndan cezalandrld.

- Araba jantyla dolandrclk

nternetten sat yapan bir siteye satlk araba jant ilan veren 2 kii, ürünü almak isteyen madurla telefon araclyla anlat. Sanklar, madurdan, sat bedelini banka hesabna yatrmasn talep etti. Madur, sat bedelini belirtilen hesaba yatrmasna ramen ürünlerini alamad.

Madurun ikayeti üzerine haklarnda dava açlan sanklardan birinin hesaba yatrlan paray çektii, dieriyle paylat ancak ürünün alcya verilmedii tespit edildi.

Yarglama sonucunda sanklar, biliim sistemlerinin araç olarak kullanlmas suretiyle dolandrclk suçundan cezalandrld. Sanklarn davay temyiz etmesi üzerine dosyay inceleyen Yargtay 15. Ceza Dairesi, mahkemenin verdii karar yerinde bularak sanklar hakkndaki hükmü onaylad.

Ana Sayfaya Git