Şanlıurfa'da kazanlar pestil ve pekmez için kaynadı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen "Şire ve Kerge Şenliği"nde, bağ bozumundan elde edilen üzümlerle pestil ve pekmez yapıldı.

Haberler 04.10.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat Gezginler Kulübü ile Siverek Kültür Bilim ve Sanat Derneince bu yl 5incisi düzenlenen enlikte, ba bozumu ile balardan toplanan üzümler, tarihi Gümrük Hanna getirildi.

Burada geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezilerek elde edilen raya yumurta, süt, yourt ve un eklendikten sonra yaklak 4 saat kazanlarda kaynatld.

Biraz katlatktan sonra susam ilave edilen bulamacn bir ksm mala yardmyla bezlere serilip günete kurutulmaya braklrken dier ksm da etkinlie katlan davetlilere ikram edildi.

Siverek Kaymakam Aziz Gölba, etkinlii gelecek yllarda daha kapsaml yapmay planladklarn belirterek etkinliin düzenlenmesine katk sunan herkese teekkür etti.

Frat Gezginler Kulübü Bakan Ferit Akçal, bölgede pestil ve pekmez gibi ürünleri geleneksel yöntemlerle yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Etkinlikte bu geleneksel yöntemleri gelecek kuaklara aktarmaya çaltklarn anlatan Akçal, Yaklak 350 kilogram ire üzümü toplayabildik. Elbette toplamakla kalmadk dünden bu yana onunla ilgileniyoruz. Her eyi geleneksel yöntemlerle yapyoruz. Bazalt tandan yaplm havuzun içerisinde üzümü ezerek ireyi elde ettik. Kazanlarda kaynatp bir ksmn etkinliimize katlan davetlilerle buluturduk kalan ksmyla pestil, pekmez ve kesme elde ettik. Bu bir gelenektir ki bunu yaatmak hepimizin görevidir. dedi.

Siverek Belediyesi meclis üyesi Cumali Karavar da ilçe merkezine yakn yerlerde ire üzümü balarnn azaldn ancak krsalda üretiminin devam ettiini belirtti.

Ana Sayfaya Git