Savcı'dan El Kaide Uyarısı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk hakkında 'terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 22,5 yıl hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, terör örgütü El Kaide'ye ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı. El Kaide'nin Türkiye'de eyleme yönelme ihtimalinin hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten savcı, son dönemde Türkler'in çatışmalarda ve intihar eylemlerinde daha aktif yer aldığını kaydetti.

Haberler 03.05.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sakaryada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle yarglamasna devam edilen Ebu Hanzala kod adl Halis Bayancuk hakknda, silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 22,5 yla kadar hapis istemiyle hazrlanan iddianamede, terör örgütü El Kaideye ilikin önemli bilgiler yer ald. El Kaidenin, çok sayda ülkede balantlar bulunan, uluslararas a eklinde yapland ve eylemlerini belirli bir alanla snrlandrmayarak, dünyann her yerinde saldrlar düzenleyebildii belirtilen iddianamede, örgütün Türkiye yaplanmasna dikkat çekildi. Örgütün dünya genelinde tehdit potansiyelini devam ettirdiini belirten savc, çat- emsiye örgüt olarak nitelendirilen El Kaidenin yapsn açklamada, geleneksel örgüt modellerinin yetersiz kaldn vurgulad. Allan hiyerarik yaps bulunmayan örgütün, her ülkede farkl düzeylerde yansmalar olduunu ve unsurlarnn zaman zaman birbiriyle iç içe olduunu kaydeden savc, son dönemde tehdit potansiyelini giderek artran örgütün, dini istismar eden örgütler için model/merkez haline geldiini vurgulad. Geçmite bamsz faaliyet gösteren baz örgütlerin, son süreçte El Kaideye baland belirtilen iddianamede, Türkiyede El Kaide merkeziyle irtibat bulunan veya dorudan balants bulunmadan çatma bölgelerine giderek, örgütün çizgisinde hareket eden gruplarn faaliyetlerinin ön plana çkt kaydedildi.

SON DÖNEMDE TÜRK VATANDALARI DAHA AKTF YER ALIYOR

El Kaide liderlerinin, son yllarda yapt açklamalarla Türkiyeyi açkça hedef gösterdii belirtilen iddianamede, Son dönemde Türk vatandalarnn çatmalarda ve intihar eylemlerinde daha aktif yer aldklar, ölenlerin yan sra intihar saldrs gerçekletirenlerde de art yaand gözlenmektedir. Örgütün etkinliini artrd Afganistan ve Pakistan bölgesindeki gelimeler, ülkemizdeki El Kaide balantl faaliyetler açsndan büyük önem arz etmekte olup, ahslarn eyleme yönelebilecekleri deerlendirilmektedir denildi.

TÜRKYE, EN AZ BR BATILI ÜLKE KADAR HEDEF KONUMUNDA

Türkiye topraklarnn, son yllarda terör örgütü için hedef konumuna geldiini belirten savc, çatma bölgelerinde savaan radikal görülü kiilerin, Türkiyeden cihada giden kiilere, cihat bölgelerine gelmemeleri ve Türkiyede cephe açmalar yönünde telkinlerde bulunduunu kaydetti. Türkiyenin El Kaide tehdidi altnda olduunun açkça görüldüü vurgulanan iddianamede, öyle denildi:

Ülkemizde faaliyet gösteren çatma bölgeleriyle irtibatl gruplarn Sayn Babakanmz ve ülkemizi hedef alan söylemler içerisine girdikleri görülmütür. Türkiyenin, El Kaide terör örgütü ve çatma bölgeleriyle irtibatl gruplar açsndan en az bir batl ülke kadar hedef konumunda olduu, örgüt mensuplarnn taut düzen olarak gördükleri ülkemizin de Afganistan veya Suriye gibi bir çatma bölgesine dönümesi için çabalarnn olduu gözlenmektedir.

SURYE, ÜLKEMZ AçISINDAN ARTIK GERçEK TEHDT

Terör örgütü El Kaide ve çatma bölgeleriyle irtibatl gruplarn, Türkiyede eyleme yönelme ihtimalinin hiçbir zaman göz ard edilmemesi gerektiini vurgulayan savc, Suriyede El Kaide ve irtibatl gruplarn faaliyetlerinin Türkiyeyi dorudan etkilediini belirtti. Yabanc ülkelerdeki örgütle irtibatl kiilerin, Suriyeye geçi noktas olarak kulland ülkeler arasnda Türkiyenin de bulunduunu kaydeden savc, Bu durum nedeniyle ülkemiz, terör örgütüne destek veren ülke olarak gösterilmeye çallarak uluslararas arenada ülkemizin imajna zarar verdii gibi zor duruma da sokmaktadr. Suriye, ülkemiz açsndan artk gerçek bir tehdit olarak görülmeye balanmtr dedi.

Suriyede, Devlet Bakan Bear Esad yararna faaliyet gösteren gruplarn banda terör örgütleri PKK/KCK ve PYDnin geldiini belirten savc, Suriyede sadece bu grubun milliyetçilik düüncesiyle hareket ettiini, rejim yanls faaliyet gösteren ebbihann da PYDye silah dattn ve eitim verdiini kaydetti.

TÜRKYEY DARÜLHARP OLARAK GÖRÜYORLAR

Türkiyenin, benimsenen ve özümsenen laik- çada yönetim anlay, Avrupa Birlii (AB) üyelii yolunda atlan baarl admlar, Müslüman ülkeler arasnda model ülke olma özellii, NATO üyesi ve Batl ülkelerle müttefik olmas dolaysyla El Kaidenin hedefi olduunu belirten savc, unlar kaydetti:

Örgüt mensuplar, örgüt ideolojisine göre ülkemizi, yönetim tarz ve yürürlükteki hukuku slami olmayan bölge anlamna gelen darülharp olarak görmektedirler. Örgüt mensuplarnn devletin atad cami görevlisi arkasnda namaz klmadklar ve çocuklarn okula göndermedikleri yaplan tespitlerdendir.

ÜLKEMZ ULUSLARARASI ARENADA ZORLUKLARLA KARI KARIYA GETRYOR

Özellikle sosyal paylam sitesi Facebook üzerinden tantklar kiilerin yönlendirmesiyle çatma bölgelerine giden çok sayda Türk olduunu belirten savc, Suriyedeki olaylardan en çok etkilenen ülkelerin banda maalesef ülkemiz gelmektedir. 900 kilometrelik kara snrmzda giri ve çklarn kontrolünün salanmas oldukça zor görünmektedir. El Kaide gibi en büyük küresel tehditlerden biri olarak görülen terör örgütünün yan bamzda kamplar kurmas, burada örgütsel eitimler vererek militanlarn yetitirmesi, ayn zamanda bu çatma bölgesine geçilerin bir ksmnn ülkemiz üzerinden olmas, ülkemizi uluslararas arenada büyük zorluklar ile kar karya getirmektedir dedi.

Suriyedeki olaylarn balangcndan bu yana Türkiyenin büyük zorluklarla kar karya kald belirtilen iddianamede, öyle denildi:

El Kaide terör örgütü ve irtibatl gruplarn Suriyede devam eden çatmalarda büyük etki alanna sahip olmas, ülkemiz üzerinden lojistik ve eleman destei almaya çalmasnn, ülkemizi daha da zora sokaca düünülmektedir. Suriyeli mültecilerden bir ksmnn, Türkiyede mülteciler için ayrlan kamp ve barnma merkezlerinin yetersiz olmasndan dolay ev kiraladklar ve bu evlerde patlayc madde üretip çatma bölgelerine gönderdikleri, El Kaide terör örgütü ve çatma bölgeleriyle irtibatl gruplara müzahir olduu deerlendirilen derneklerin çatma bölgelerine giden ahslara maddi yardmda bulunduklar, El Kaide ve çatma bölgeleriyle irtibatl gruplara yönelik operasyonlarda yakalanan ahslarn, haklarnda ilem yapldktan sonra tekrar Suriye çatma bölgesine gittikleri yönünde bilgiler elde edilmitir.

Ana Sayfaya Git