Serpme kahvaltıda 'israf' tartışması!

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, israfa yol açtığı gerekçesiyle serpme kahvaltı uygulamasından vazgeçilmesi yönünde işletme sahiplerine çağrıda bulundu. Serpme kahvaltı hizmeti veren Mustafa Avcılar ise sadece kahvaltı üzerinden israfın gündeme gelmesini doğru bulmadığını, serpme kahvaltının müşterilerin isteği üzerine verildiğini söyledi.

Haberler 06.12.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kahvalty darda yapanlarn çounlukla tercih ettii serpme kahvalt, Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii ile serpme kahvalt hizmeti veren iverenleri kar karya getirdi. Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii Bakan Alican Ebedinolu, serpme kahvaltnn israfa yol açtn ileri sürerek, bu uygulamadan vazgeçilmesi yönünde iletme sahiplerine çarda bulundu. sraf konusunda ülke olarak yeterli tedbirler alnmadn söyleyen Ebedinolu, yapt çarnn sadece Diyarbakr için deil, bölge ve ülke genelinde bir duyarllk oluturma amacn tadn söyledi. Serpme kahvalt kültürünün Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki tüm illerde de var olduunu ve gittikçe bunun yaygnlamaya baladn ifade eden Ebedinolu, bu konuda duyarllk yaratmak adna kendi tekilatna bu konseptten vazgeçilmesi gerektiini savundu. Ebedinolu, unlar söyledi:

Bu çar frnclarmz için de, lokantalarmz için de, kahvaltclarmz için de geçerli. Kentin ve ülkenin tümü için geçerlidir. Bu konuda aslnda eitimlerin verilmesi gerekiyor. Hem kendi alanmzda hem de birçok alanda israfn önüne geçmek adna aslnda hükümetin bir duyarllk yaratmas gerekiyor diye düünüyorum. Bu konuda ilgili bakanlmzla da görüeceiz, genel müdürlüümüzle de görüeceiz. Esnafla ilgili israf konusunda hem çarlarmz hem de varsa yaptrmmz uygulama adna bir çalma içerisine girmeyi planlyoruz. Bütün esnafmzn, özellikle gda üzerinde çalan lokantalarmzn, kahvaltclarmzn bu çarmza cevap vereceklerini düünüyorum ve inanyorum ki karlk bulacak bu çarmz.

BU SRAF GERçEKTEN VCDANIMIZI SIZLATIYOR

Serpme kahvaltdaki israfn vicdan szlattn anlatan Ebedinolu, Bu çarmz hem ülke geneline yaylr hem de esnafmz duyarllk içerisinde bu israf önlemek adna adm atar mücadele eder. Kahvalt konseptinde servis olabilir, isteyen istediini alabilir. Nostaljik alannda, tarihi mekanlarda bu konsept belki gidebilir. Ancak kentin, ülkenin tamamna yayld zaman günde belki binlerce ton gdann atlmas anlamna geliyor. Bu da gerçekten kstlamamz gereken ve israf konusunda büyük bir adm olacana inanyorum. Herkesin bir çaba içerisinde olduunu görüyorum, inanyorum ki esnafmz bu konseptten vazgeçecektir, vazgeçmeli de. Arz talebe göre bu mutlaka deiir, bunu isteyen tüketicilerimiz mutlaka olacaktr, ancak bunun bir kültür haline gelmesi ciddi anlamda bir kayg yaratyor ve zarar veriyor. Milyonlarca aç insan varken bu konseptten vazgeçilmesi gerektiini düünüyorum. Self servis olabilir, farkl bir konsept olabilir, tabakta kahvalt olabilir. Buna benzer birçok ey var. Veya tüketicinin isteine göre yaplabilir. Bir kültür ve konsept haline gelmesi, hem rekabet haline gelmi durumda, Vandan tutun Diyarbakra kadar. Kahvalt konusunda Van da bu konuda ciddi bir israf içerisindedir. Buradaki israf birçok çevre illerimize de yansyor. Bu kültür büyümeden önüne geçmemiz gerektiini düünüyorum dedi.

BENCE SRAF YOK, BAZI MÜTERLER EKSTRA 3-4 TABAK DAHA STYOR

Serpme kahvalt hizmeti veren iletme sahibi Mustafa Avclar ise Ebedinolu ile ayn görüte deil. Serpme kahvaltda israfn olmadn savunan Avclar, amaçlarnn Diyarbakrn lezzetlerini müterilere sunmak olduunu ifade etti. Avclar, serpme kahvalty müterinin talebine göre verdiklerini aktararak öyle konutu:

Bence israf yok, baz müteriler ekstra 3-4 tabak daha istiyor. Baz müteriler ise 2 lokma yiyince doyuyor. Ben de, Bu kadarn yemeyecektin neden bu kadar istedin diyorum. Biz bunu da yapyoruz. steyene tabakla da kahvalt veriyoruz. Burada isteyen her eyi yiyebilir. Örnein gelen müteri sadece tereya ve bal yemek istediini söylediinde siparii sunuyoruz. Diyarbakr halk genelde evinde kahvalt yapyor yahut peynirini alp, scak emekle i yerinde kahvaltsn yapar. Ama misafiri olduu zaman ve hafta sonu aileler çocuklaryla birlikte gelip kahvaltn yapyor. Biz neticede turizme çalyoruz. Amacmz Diyarbakrn lezzetleri sunmaktr. Biz açk büfe yapmay da düündük. srafn en büyüü açk büfededir. Bugün dünyada açk büfe uygulanan mekanlarda, bir çok israf oluyor. Kimse bunun israf olduunu düünmüyor. Ekmeinden tutun da birçok gdaya kadar dökülüyor. Açk büfe olmasn ama tabak olsun. nsan istedii her eyi yiyebilsin. Kahvalt taba da isteyebilir.

MÜTER TALEP EDECEK, BZ DE SERVSMZ YAPACAIZ

Avclar, müterilerin taleplerine göre servis yaptklarn ifade ederek, Gelen müteri tek kahvalt istiyor biz de veriyoruz. Diyarbakrda serpme kahvaltya gelenler ne yiyeceini sormuyor. Ama kendisi neyi istediini söyleyebilir. Bunlar bana fazla, yemek istemiyorum diyebilir. Örnein kahvaltda çay içmek istemediini, portakal suyu içmek istediini söylüyor. Kahvalt iletmeleri bir sektördür. Burada çalanlar ekmeini kazanyor. Bugün benim mekanm kapand zaman çalanlar evine ekmek götüremez. Bu israf söyleyenler önce kendilerini eletirsinler, sadece kahvaltclar deil dedi.

Ana Sayfaya Git