"Şıllık" tatlısı tescillendi

Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel "şıllık" tatlısının coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesi üretici ile vatandaşları sevindirdi.

Haberler 18.11.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli gastronomi kentlerinden anlurfada, yöresel llk tatlsnn tescillenmesi sevinç yaratt.

anlurfa Ticaret ve Sanayi Odas (UTSO) tarafndan yaplan corafi iaret tescil belgesi bavurusu Türk Patent ve Marka Kurumunca onayland.

Tavada piirilen krep hamurunun, arasna ceviz konularak sarlmas ve baklava gibi tepsiye dizildikten sonra üzerine sade yal erbet dökülmesiyle yaplan llk tatls, kentte uzun yllardr en çok tüketilen tatl olarak dikkati çekiyor.

UTSO Kayyum Heyeti Bakan smail Demirkol, AA muhabirine yapt açklamada, birçok medeniyete ev sahiplii yapan kadim ehir anlurfann, zengin bir mutfak mirasna sahip olduunu söyledi.

llk tatlsna Corafi aret Tescil Belgesi almak için 7 Temmuzda bavuruda bulunduklarn anmsatan Demirkol, Bavurumuz kabul edildi, inallah 20 Kasm Pazartesi günü belgeyi teslim alacaz. anlurfaya hayrl olsun. nallah yöresel ürünlerimizi tescil etmek için çalmalarmz devam edecek. diye konutu.

TATLI SEVEN K 1 KLOGRAMI RAHAT YYEBLR

anlurfa Köfteci, Lokantac ve Tatlclar Odas Bakan Mehmet Kaçak ise anlurfann en önemli tatls olarak bilinen llkn, tescil edilmesinin önemli olduunu söyledi.

Türkiyeye ve dünyaya llk tatlsn tantmak istediklerini dile getiren Kaçak, öyle konutu:

llk baklavadan daha hafif bir tatl olduu için her kesime hitap eden bir ürün. Tatl seven kii 1 kilogram ll rahat yiyebilir. Genelde eskiden evlerde yaplan llk, son dönemlerde i yerlerinde de yaplarak yerli ve yabanc misafirlerin beenisine sunuluyor. Bu yöresel tatlmz daha çok kesime tantmak ve bilinirliini artrmak için gereken çalmalar yapacaz.anlurfa Büyükehir Belediyesi Hamarat Eller çarsnda görevli llk ustalarndan Sevim çatalaan ise llk tatlsnn anlurfaya has lezzet olduunu belirterek, gelen misafirlere tavsiye ettiklerini anlatt.

Yapmnn baklavaya benzediini ancak daha hafif bir tatl olduunu dile getiren çatalaan, tadanlarn çok beendiini ifade etti.

Vatandalardan Mustafa Klç da bu ürünün damak tadna uyan hafif bir tatl olduunu belirterek, baklavadan daha çok tercih ettiklerini söyledi.

llk tatlsnn evlerde misafirlere ikram edildiini, konuk evlerinde ve tatlclarda ise yerli ve yabanc turistlerin beenisine sunulduunu aktaran Klç, llk tatls anlurfaya özgü bir tatl çeididir. Özellikle k aylarnda evlerde çok tüketilen bir tatlmzdr. Baklavaya göre daha hafif olduu için de daha fazla tercih ediliyor. anlurfaya gelen herkesin mutlaka llk tatlsn yemesini tavsiye ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git