Solucan gübresi merakı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Kurul, çevresindekilerin "solucan ne ki gübresi ne olsun", "mide bulandırıcı iş" sözlerine aldırmadan memleketi Kızıltepe'de solucan gübresi üretimi yapıyor

Haberler 22.09.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde yaayan ve Uluslararas Kbrs Üniversitesi Hukuk Fakültesi son snf örencisi Davut Kurul, solucan gübresi üretimiyle giriimci oldu.

Kzltepe ilçesinde yaayan Kurul, çevresindekilerin solucan ne ki gübresi ne olsun, mide bulandrc i sözlerine aldrmadan balad solucan gübre üretimi iini büyüttü. Önce kendi tarlalar için evlerinin altndaki depoda oluturduu tesiste, yaklak 1 yl önce solucan gübresi üretmeye balayan Kurul, iini büyüterek, 50 bin olan solucan saysn yaklak 2 milyona çkard.

Aylk 5 ton gübre üretimi gerçekletiren Kurul, talebe göre üretim miktarn artrmak istiyor.

Kurul, artan hastalklar üzerine bir aratrma yaptn, kimyasal gübreden kaynaklanan hastalklarn son zamanlarda arttn belirlediini ifade ederek, organik gübrenin toprak, bitki ve insana olumlu katklarnn olduunu söyledi.

Solucan gübresi merak

Topra çok sevdiini, topran yeniden eski haline gelmesi için çaltn dile getiren Kurul, kimyasal gübrelerden dolay topran bugün komada olduunu, organik gübrenin topraa enjekte edilerek, canlandrlmas gerektiini aktard.

Organik gübre ile tanan çiftçilerin yakn zamanda tamamen kimyasal gübreyi brakacaklarn ifade eden Kurul, gübrenin verimlilii yüzde 40 ile yüzde 70 orannda artrdn üründe de 15-20 gün daha erken hasat alnabildiini belirtti.

Organik gübrenin topraa olan faydasn herkese anlattn, çiftçilerin de organik gübre üretebileceini kaydeden Kurul, öyle dedi:

Bir hukuk örencisi olarak üretim karar verdiimde çevrem olumsuz tepki verdi. çünkü bu bölgemizde olmayan bir üretim. Solucan ne ki gübresi ne olsun ve mide bulandrc bir i diyenler oldu. Olumsuz ekilde eletirenler imdi gelip ii daha da büyütmeyi bana teklif ediyorlar.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann organik gübre ile ilgili açklamalarnn kendisini daha motive ettiini belirten Kurul, Bununla ilgili devletimizin çok büyük destekleri var. 15 Ekimde Rizeliler çaylarn tamamen organik gübre ile üretecek. dedi.

Ana Sayfaya Git