‘Sorunların kaynağı sağlık politikalardır'

Sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkati çeken Diyarbakır Sağlık Platformu, şiddetle birlikte tüm sorunların kaynağının uygulanan sağlık politikaları olduğunu kaydetti.

Haberler 20.02.2020 - 01:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Diyarbakr Salk Platformu, salkçlara yönelik iddete ilikin Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi önünde basn açklamas yapt. Açklamaya, Diyarbakr Tabipler Odas, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES), Sosyal Hizmetler Uzmanlar Dernei (SHU-DER) Diyarbakr Di Hekimleri Odas yöneticileri ve üyeleri katld. Emeimizin hakkn aldmz iddetsiz bir salk ortamnda çalmak istiyoruz yazl pankartn açld açklamada, sk sk Yaamak hakkmz iddete karyz slogan atld. Açklama Türkçe ve Kürtçe olarak yapld.

PROJELER SORUNLARI KRONK HALE GETRD

SES Diyarbakr ubesi yöneticisi Gülhan Tekin, 2003 ylndan buyana uygulanmaya balanan Salkta Dönüüm Projesinin salk alanndaki sorunlar çözmek bir yana daha da kronik hale getirdiini ifade etti. Tekin, salk igücü piyasasn esnekletiren, performans mantn yerletiren, halk saln geri plana atan, salk hizmetlerini GSS ve katlm paylaryla ücretli hale getiren, ehir hastaneleri projeleri ile salk kurumlarn özel sektörün kontrolüne brakan salkta dönüüm sürecinin, hem yurttalara hem de salk emekçilerine yük olmaya devam ettiini kaydetti.

EN ACL SORUN DDETTR!

Salk hizmet sunumunda yer alan tüm emekçilerin çözüm bekleyen en acil sorununun salk alannda yaanan iddet olduunu belirten Tekin, Salk çalanlarnn mesleklerinin itibarszlatrld, emeinin fiilen deersizletirildii, taeronlatrma, sözlemeli, staj ad altnda i güvencesinin yok edildii, çalma haklarnn güvenlik soruturmalar keyfiyeti ile ellerinden alnd bu dönemde salk emekçileri her an iddet riski altnda görevlerini yerine getirmeye çalyor. Üyemiz olan veya olmayan bütün salk çalanlaryla 15 Mart Pazar günü Ankarada beyaz mitingde buluacak ve bu ülkede salk ortamnn iddetten arndrlmas için on binlerce salkç olarak tek bir sesle haykracaz diye konutu.

SALIK çALIANLARI MUTSUZ

SES E Genel Bakan brahim Kara ise gece gündüz demeden insanlarn mutluluu için çaba sarf eden salkçlarn artk mutsuz olduklarn belirterek, dünyann hiçbir yerinde hiçbir salk emekçisinin bu denli ypranmadn söyledi. Kara, salk emekçilerinin haklarnn güvenlik soruturmalar gerekçe gösterilerek ellerinden alndn ifade etti.

ARTIK çALIAMIYORUZ

Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya da salk emekçilerinin mevcut koullar karsnda artk çalamadn hatrlatarak, herhangi bir düzenleme yaplmad taktirde uyar amaçl eylem yapacaklarn vurgulad. Yerlikaya, Aslnda sorunlarmzn kaynan biliyoruz. iddete neden uradmz da biliyoruz. Mevcut iddetin toplumsal alanda yaanan iddetten bamsz olmadn, salk politikalarndan bamsz olmadn biliyoruz. Yöneticilerin ve siyasilerin, hekimlere, salk çalanlarna yönelik hürmetsiz yaklamlarndan kaynakl gerçekletiini biliyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git