Su altındaki manastır!

Atatürk Barajı'nın faaliyete geçmesinin ardından su altında kalan Fırat Nehri kıyısındaki 800 yıllık Mor Efrem Manastırı, Adıyaman Emniyet Müdürlüğüne bağlı dalgıçlar tarafından görüntülendi.

Haberler 18.09.2019 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Emniyet Müdürlüüne bal Koruma ube Müdürlüü Su Alt Grup Amirliinde görevli 5 kurbaa adam, Gerger ilçesi Köklüce köyü snrlar içerisindeki Frat Nehrinde eitim dal yaptklar srada suyun 30 metre altnda çeitli yaplara rastlad.

Dalgçlar, durumu yetkilere bildirirken, yapnn daha önce l Kültür ve Turizm Müdürlüünce tescillenen ancak Atatürk Barajnn faaliyete geçmesinin ardndan su altnda kalan 800 yllk Mor Efrem Manastr olduu ortaya çkt.

TARH MANASTIR

Mor Efrem Manastrnn l Kültür Müdürlüü yetkililerince 18inci yüzyla kadar faaliyet gösterdii ve milattan sonra 285-373 yllar arasnda dinsel alan olarak kullanld belirtildi.

Dalgçlarn su alt kamerasyla çektii görüntülerde manastrdaki maaralarn içerisi, merdivenler görülüyor.

Adyaman ve çevre illeri Süryani Kadim Metropoliti Melki Ürek, konuyla ilgili AA muhabirine yapt açklamalarda, anlurfa ile Adyamann Gerger ve Sincik ilçelerinde 800 yl önce Süryanilere ait rahiplerin yaad çok sayda manastrlarn yer aldn söyledi.

Dalgç ekiplerinin eitim dalnda görüntülendii manastr hakknda bilgi veren Ürek, manastrn su altnda kalmadan önceki fotoraflarnn bulunduunu aktararak, unlar kaydetti:

Samsat, Sincik ve Gerger ilçelerinde Süryanilere ait manastrlarn çok fazla olduunu ve manastrda yaayan rahiplerin Ceylan derisinden oluan ve üzerinde ncil kitabndan yazlarnn kullanld parömenleri ürettiini belirtiliyor. Görüntüleri izlerken heyecanlandm. Görüntüde yer alan maaralarda o yllarda aklen malul ve engelli insanlarn tedavi olduu biliyoruz.

Ana Sayfaya Git