Sultan Alparslan'ın zırhı ve silahlarını mini heykellerle tanıtıyorlar

Muş'ta üniversite öğrencileri, 1071'de Bizans ordusunu mağlup ederek Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın giydiği zırh ve silahlarının mini heykellerini yaparak, Malazgirt ruhunu canlı tutmaya çalışıyor.

Haberler 13.12.2019 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta üniversite örencileri, 1071de Bizans ordusunu malup ederek Türklere Anadolunun kaplarn açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdar Sultan Alparslann giydii zrh ve silahlarnn heykellerini yapyor.

Mu Alparslan Üniversitesi (MÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatlar Bölümündeki akademisyen ve örenciler, tarih bölümü öretim üyelerinden aldklar bilgiler dorultusunda Sultan Alparslann Malazgirtteki savata giydii zrh ile mifer, klç ve kalkannn mini heykellerini tasarlyor.

Heykel atölyesinde, silikon kalplarn içine polyester ve kalsit malzemesinin dökümüyle oluturduklar 40 santimetre uzunluundaki heykelleri boyayan örenciler, Sultan Alparslann asrlar önce giydii sava kyafetini ve kulland silahlar tantmaya çalyor.

Heykelleri Türkiyenin birçok yerinden kente gelen ziyaretçilere hediye eden MÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, asrlar önce kazand zaferle tarihin seyrini deitiren ve Anadolunun fethini kolaylatran Sultan Alparslan tüm kesimlere tantyor.

Polat, AA muhabirine yapt açklamada, üniversitenin kurulduu günden bu yana tarihi misyona uygun admlar atmaya çaltklarn söyledi.

Sultan Alparslann ve kutlu askerlerinin manevi sorumluluklarn her zaman üzerlerinde hissettiklerini ifade eden Polat, öyle dedi:

limizde Sultan Alparslana ve Malazgirte dair görsellerin ön plana çkarlmas için çalma yapmak istedik. Heykeltra arkadalarmz tarihi verilere uygun olarak Sultan Alparslann miferi, zrh, klc ve kalkannn modellemesini yapt. Heykeller, gelen misafirlere taktim ettiimiz çok deerli bir hediye. Bunun bir hediye olarak kalmasn arzu etmiyoruz, kentin fark noktalarnda görsel olarak bunun kullanlmasn istiyoruz. Bu amaçla üniversitemizin yeni nizamiye kaps giriine 5,5 metre uzunluunda zrh heykelini yerletirdik. Onlar üniversitemizin manevi muhafzlar olarak görüyoruz. Mu Alparslan Üniversitesi denildii zaman öncelikle Sultan Alparslan, Malazgirt ve Selçuklu devleti insanlarn aklna gelecek.

- Heykelin en önemli özellii özgün olmas

Sultan Alparslan ile Osmanl padiahlaryla ilgili birçok çalma yapldn anmsatan Polat, slam ve Türk tarihi kaynaklarnda Sultan Alparslann zrhna, klcnn boyuna, kalkannn ekline dair çeitli veriler var. Heykelcikler bu tarihi verilere uygun olarak hazrland. Bu heykelin en önemli özellii özgün olmas. Orijinal olmasna dikkat ettik. Hocalarmzn ve örencilerimizin hep birlikte sorumluluk bilinciyle yapt bir tasarm. limizin en önemli tantc görseli olduunu düünüyorum. ifadelerini kulland.

- Günde 10 heykel yapyoruz

MÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatlar Bölümü Öretim Görevlisi Erhan Karada da üniversitenin yeni giri kapsna 5,5 metre uzunluunda Sultan Alparslann zrhnn heykelini yaptklarn belirtti.

Örencilerle 40 santimetre uzunluunda Sultan Alparslann hediyelik mini heykellerini yaptklarn ifade eden Karada, Zrhn gösünde çift bal Selçuklu kartal var. Tarihçilerle görüerek Sultan Alparslann miferi, kalkan ve klcnn modellemesini yaptk. Günde 10 heykel yaplyor. Bu sayede örencilerimiz hem tarihi bilince kavuuyor hem de hediyelik eya yapmn öreniyor. Sultan Alparslann görkemli duruunu simgelemek adna zrhn modelledik. diye konutu.

Ana Sayfaya Git