Suriye sınırında S-400 hazırlığı

UZUN süredir ülke gündeminde olan ve önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan S-400 hava savunma sisteminin ilk bataryasının, Suriye sınırında konuşlandırılması kararlaştırıldı.

Haberler 10.07.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yetkililer tarafndan yaplan detayl saha analizleri ve aratrmalarn ardndan ilk bataryann, 911 kilometrelik Suriye snrnn orta noktas olarak kabul edilebilecek olan ah Frat operasyonu ile yeni yerine tanan Süleyman ah Türbesinin yaknlarndaki anlurfann Birecik ilçesi yaknlarna konulandrlmas bekleniyor. kinci bataryann ise Mersin veya Hataya konulandrlabilecei belirtildi.

2si füzelerin frlatld rampalar, dieri ise sistemin komutasn salayan 3 araçtan oluan 600 kilometre menzile sahip S-400 sistemi, saatte 17 bin kilometre hza ulaabiliyor. Sistem, 400 kilometre menzilde güdümlü ekilde takibe ald düman hedefini 200-250 kilometre mesafede imha edebiliyor. Ayn anda 300 hedefin takip edilebildii sistem sayesinde 36 hedefe ayn anda ate açlarak bertaraf edilebiliyor.

Türkiye hava savunma sistemine katk salamas amacyla Rusyadan Yüksek rtifa Hava Savunma Sistemi olarak da adlandrlan S-400 füze sisteminin alm gerçekletirildi. Yaklak bir aydr 100 kadar Türk askeri de Rusyadaki bir üste S-400ün kullanmna ilikin eitim ald. Askerler, Rusyada eitim alrken, Türkiyede de Milli Savunma Bakanl ile Genelkurmay Bakanl ekibi de sistemin Türkiyede kurulaca alanlarn belirlenmesine yönelik çalma yürüttü. Yaplan çalmalar sonunda risk önceliine göre önümüzdeki günlerde Türkiyeye gelecek olan 2 S-400 bataryasnn Suriye snr, Akdenizde yaanan hareketlilie karn bu bölgelere konulandrlmas belirlendi.

LK BATARYA, BRECKE KURULACAK

Uçakla önümüzdeki günlerde Türkiyeye gelmesi beklenen ilk S-400 bataryasnn Suriye snrnda konulandrlmas kararlatrld. Yetkililer tarafndan yaplan detayl saha analizleri ve aratrmalarn ardndan bataryann 911 kilometrelik Suriye snrnn orta noktas olarak da kabul edilen anlurfann Birecik ilçesine konulandrlmas kararlatrld.

Rusyadan gelecek olan ilk S-400 bataryas, 2015 yl ubat aynda yaplan ah Frat operasyonu ile kabri nakledilen Süleyman ah Türbesinin bulunduu Suriyenin Eme köyünün karsnda bulunan anlurfann Birecik ilçesinin hakim bir noktasna yerletirilecek.

Sistem her türlü saldrlara kar, hem de Fratn dousundaki terör hedeflerine yönelik TSKnn yapaca olas bir harekatta aktif olarak görev yapacak. Sistem ayn zamanda ran ve Irak tarafndan da gelebilecek saldrlara kar da stratejik bir görev üstlenmi olacak.

KNC BATARYA, HATAY VEYA MERSNE

Türkiyeye gelecek olan ikinci S-400 bataryasnn ise risk analizleri dorultusunda Akdenizdeki gelimelere kar bu bölgeye hakim olacak ekilde konulandrlacak.

Güvenlik ve strateji uzmanlarnn yapt analizler sonunda ikinci bataryann da Akdenizdeki kaynak ve rezervlerde Türkiyenin haklarnn korunmasnda da elini güçlü klacak ekilde Mersin veya Hataya konulandrlmasnn uygun olaca görüü iletildi.

S-400 bataryasnn Hataya kurulmasnn Akdenizin yan sra Suriyenin dlib, Hama ve Lazkiye bölgelerinden de gelecek tehditleri bertaraf etmesi noktasnda çift tarafl kullanmnn mümkün olduunu, Mersin bölgesine yerletirilmesinin de Akdenizin yan sra Kbrs da kapsayacak ekilde etkin görev yapaca kaydedildi. Akdeniz öncelikli olarak Türkiyenin kullanmay hedefledii bataryann nereye kurulaca ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

HAREKETL BATARYALAR, YER DETRMES KOLAY

Öte yandan bataryalarn kurulumunun ardndan sabit kalmayaca ve hareketli olduu için istenildii zaman riskli bölgelere transferinin mümkün olduu da belirtildi. Askeri kaynaklar, 600 kilometrelik radara sahip olan S-400 bataryalarnn istenildii anda baka bir bölgeye kaydrlabilecek olmasn avantaj olarak deerlendirdi. Bu arada önümüzdeki günlerde gelecek olan S-400 bataryalar için bir grup Rus askerin de kurulum ve bakm için bir süre Türkiyede kalaca örenildi.

Ana Sayfaya Git