Sur’un yıkıntıları kamyonlarla satılıyor

Bir yandan yasak ve yıkımın sürdüğü, diğer yandan inşaatların yükseldiği tarihi Sur ilçesindeki evlerin yıkıntılarından arta kalan taşlar kamyonlarla satılıyor.

Haberler 16.12.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde, 2 Aralk 2015te ilan edilen sokaa çkma yasa ile birlikte 104 gün süren çatmalar srasnda enkaza dönen ilçenin 6 mahallesinde yasak ve ykm 4üncü yln geride brakt. 8 bin yllk geçmie sahip ilçede, birçok tescilli yap ykmdan kurtulamad.

Kentsel Sit Alan olan ve 2015 ylnda Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafndan Dünya Miras Alan 1. Tampon Bölgesi olarak tescillenen Suriçi, ulusal ve uluslararas mevzuata göre özgünlük ve bütünlük açsndan korunmas gerekli bir alan. Buna ramen yasakl 6 mahallenin tarihi dokusundan geriye kalan devasa bir enkazdan sonra dümdüz edilmi alanlarda inaatlar yükseliyor.

87S TESCLL 247 TESCLE DEER EV YIKILDI

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu (KK) tarafndan hazrlanan Sur Raporunda da, tarihi ilçenin çatmalara sahne olan Cevatpaa, Hasrl, Dabanolu, Sava, Cemal Ylmaz ve Fatih Paa mahallerinde yer alan aralarnda 87si tescilli, 247si tescile deer toplam 4 bin 985 yapnn ykld ortaya konuldu. Toplam 75.3 hektarlk bir alan oluturan söz konusu bu alt mahallenin yapsal olarak yüzde 72`sinin ykldn belirtilen raporda, bu durum kültürel soykrm olarak tanmland.

KAMYONU 8 BN TLYE SATILIYOR

4 yldr aralksz süren ve mülk sahiplerinin dahi yasakl alana girmesine izin verilmeyen tarihi ilçeden polis kontrolünde kamyonlarla çkarlan talar, eski Mardin yolu güzergahnda bulunan Dicle Nehrinin hemen kysna döküldü. Geni bir alanda üst üste ylan talarn kamyonu, ulatmz satclarn verdii rakama göre 8 bin TL. Yklan evlerin talarndan seçme yapldnda ise fiyat 15 bin TLye çkyor.

YÜKSEK FYATLI TALAR

Sata çkarlan talar arasnda ilçenin mimarisinde önemli bir yeri olan ve evlerin mimari kimliini yanstan ilemeli ta ve malzemelerde bulunuyor. Geleneksel Diyarbakr Evlerinin avlularnda kullanlan tatan yaplma küçük havuzlar, ta kahve döveci, toprak daml evlerin çats üzerindeki topran sklatrlmasnda kullanlan lo ta, budayn öütülüp bulgura dönütürüldüü ta el deirmenleri, avluda bulunan su kuyusunun üzerini kapatan ilemeli ta kapaklar, yine avluda süs olarak kullanlan çarmh topu ve arkeologlar tarafndan Roma döneminden kald tahmin edilen sütun ve sütun balklar da ayrca özel fiyatlarla satlyor.

Ana Sayfaya Git