Tahrip edilen tarihe onarım

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde geçen yıl PKK'lıların saldırısında tahrip olan aralarında 2 kilisenin de bulunduğu 11 tarihi eser restore ediliyor.

Haberler 09.12.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Surda geçen yl PKK mensuplarnn çukur kazmas, barikat kurmas, cadde ve sokaklara el yapm patlayclar döemesi sonucu, adeta açk hava müzesi olan ilçede zarar gören birçok tarihi yapnn eski haline kavuturulmas ve gelecek nesillere aktarlmas amacyla Vakflar Genel Müdürlüü, youn çalma yürütüyor.

YAPILARIN RESTORASYONU

Saldrlarda zarar gören Ulu Cami, Fatih Paa Camisi (Kurunlu Cami), Fatih Paa Camisinin afiler Bölümü, eyh Muttahhar Cami, Dört Ayakl Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap eyh Cami, Kad Cami, Hasrl Mescidi ve Nasuh Paa Camisi, çalmalarn ardndan eski haline dönecek.

Kentsel sit alan içerisinde bulunan, Bykl Mehmed Paa tarafndan 1516-1521 yllarnda yaptrlan ve Kurunlu Cami olarak da anlan Diyarbakrdaki ilk Osmanl eseri Fatih Paa Caminin restorasyon çalmalarnn 2018e kadar tamamlanmas hedefleniyor.

Camide yürütülen hasar tespit çalmalarna göre, terör örgütünün saldrlar nedeniyle çkan yangnda orijinal kap ve kepenkler yand, özgün mahfil de yok oldu. Mihrap ve minberin büyük zarar gördüü tarihi camide, ateli silahlardan dolay sütunlar ve tayc elemanlar malzeme kaybna urad ve ciddi statik problemler olutu. Genel Müdürlük, Kurunlu Camiye yönelik kapsaml bir restorasyon çalmas yürütüyor.

TARHSEL ZENGNLKLER

çinde barndrd tarihsel zenginliklerle dikkati çeken ilçede en ar hasar gören yaplardan Ermeni Katolik Kilisesinde geçen yl teröristlerin el yapm patlayc kullanmas sonucu çan kulesi, cephe duvarlar ve papaz evi tamamen ykld.

19. yüzyl sanatsal beenisini yanstan çini ve alç bezeli bölgedeki tek kilise olan Ermeni Katolik Kilisesinin de aslna uygun restore etmek amacyla balatlan çalma 2018de tamamlanacak. Öte yandan, yine keskin nianc teröristlerin barnmak için kulland ve büyük hasar gören Ermeni Protestan Kilisesi de aslna uygun restore ediliyor.

Ana Sayfaya Git