Tarım işçilerinin 'gurbet mesaisi' başladı

Fındıktan ayçiçeğine, soğandan pamuğa Anadolu'nun dört bir yanında ürün toplayan tarım işçilerini, evlerinden yüzlerce kilometre uzağa taşıyan "gurbet mesaisi" başladı.

Haberler 15.06.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fndktan ayçiçeine, soandan pamua Anadolunun dört bir yannda ürün toplayan tarm içilerini, evlerinden yüzlerce kilometre uzaa tayan gurbet mesaisi balad.

Her yl binlerce içi, hayatlarn kazanmak için yaadklar topraklardan ayrlarak çeitli tarm bölgelerine çalmaya gidiyor. Nisan ayndan itibaren memleketlerinden ayrlmaya balayan içiler, ç Anadolunun köylerinden çukurovaya veya Egenin dalk köylerine göç ediyor.

Tarm mevsimi bitene kadar pancar, soan, pamuk, ayçiçei çapasyla uraan içiler, birçok ehirde kendi imkanlaryla kurduklar derme çatma çadrlarda yaamak zorunda kalyor.

Tarm içileri, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl ile Tarm ve Orman Bakanlnn ortaklnda, Ankarann Polatl ilçesindeki Saroba köyünde kurulan özel tesiste, mevsimlik içi olmann ve evlerine hasret yaamann zorluklarn anlatt.

Banyo, mutfak, elektrik ve suyun bulunduu, okul ile salk hizmetlerinin verildii Mevsimlik Tarm çileri Yerlekesinde, derme çatma çadrlarda barnan içilere göre daha rahat koullarda yaayan içiler, en çok memleket hasretinden ikayet ediyor.

Sar kr çiçekleri arasndan geçerek ulalan Saroba köyündeki tesise, anne babalar tarlaya çalmaya giden çocuklarn cvltlar hayat veriyor. Dünya telandan habersiz oyun oynayan çocuklarn kimi öretmen, kimi doktor, kimi de mühendis olmann hayalini kuruyor.

Haneler arasndan geçildiinde ate banda yufka piiren, hortumla hal ykayan, çocuklarna leenin içinde banyo yaptran kadnlar ve bebeklerin sesleri duyuluyor.

6 aylk hasret

Bölgeden Polatlya her yl ei ve 3 çocuuyla gelen Fatma Karaca, maystan kasma kadar memleketlerinden uzakta yaadklarn söyledi.

Polatlda bulunduu sürede hem çocuklaryla ilgilendiini hem de tarlaya gidip çapa yaptn anlatan Karaca, bir anne olarak çocuklarna iyi bir gelecek sunmak için her türlü zorlua katlandn dile getirdi. çocuklarn her eyden habersiz oyunlar oynadn anlatan Karaca, çocuklar skntdan anlamaz ki, sadece oyun oynasalar yeter onlara. diye konutu.

Bakanlk tarafndan kurulan tesislerde daha iyi koullarda yaadklarn da anlatan Karaca, çadrlarda yaarken yamur olduu zaman sular içeri basard, rüzgar olduunda çadrlar uçard. Hiç olmazsa imdi ne su giriyor ne de çadrlarmz rüzgar olduu zaman uçuyor. Öyle bir skntmz yok, elektriimiz, suyumuz var. diye konutu.

Doacak bebeini kucana almay bekliyor

Mersinden gelen 7 aylk hamile Kevser Selmuh da ei, kaynvalidesi, kaynpederi ve 2 kzyla, doacak bebeini kucana alaca günü Saroba köyünde bekliyor. Bebeini gurbette dourmann burukluunu yaayan Selmuh, çocuunu evinde büyütmenin hayalini kuruyor. 19 yandaki Selmuh, alt yerden uzak olmann zorluunu dile getirdi.

Kerem Kalkan ise 16 senedir hem Adanada hem de Polatlda mevsimlik içi olarak çaltklarn ifade etti.

Sürekli göçebe bir hayat süren Kalkan, Kn çok souk olduu için burada kalamyoruz. Adanada kalyoruz mecburen. Yazn da buralara çalmaya geliyoruz. Soan, pancar, ay çekirdei çapasn yapyoruz. ifadelerini kulland.

Eiyle beraber tarlaya çalmaya gittiinde, ailelerinden uzak olduklar için çocuklarn evde brakmak zorunda kaldklarn anlatan Kalkan, çocuklarn tesisteki parkta zaman geçirdiini dile getirdi.

20 senedir tarm içisi

çi çavuu Mehmet Nuri Kalkan da 20 senedir tarm içisi olarak Adana ve Polatlda çaltklarn ve göçer bir hayat sürdüklerini anlat.

Göçer yaamn artlarnn ar olduunu, en büyük sknty da çocuklarn eitimi konusunda yaadklarn vurgulayan Kalkan, önceki senelerde çocuklarn dönem devam ederken okuldan almak zorunda kaldn anlatt.

METP Yerlekesinde okul bulunmasndan duyduu memnuniyeti ifade eden Kalkan, Ben çocuumu Adanadan alp 3 ay buraya geliyordum, okulsuz kalyordu ama u an çocuum okuyabiliyor. Öretmeni var, salk ekibi var. diye konutu.

Emekçi insan için çok büyük bir ey

METP yerlekelerinin ülke genelinde yaygnlatrlmasn ve dier içilerin de bu imkanlara kavumasn istediklerini ifade eden Kalkan, Bizim gibi kardelerimiz beklentide. dedi.

Yerlekenin tarm içilerini birçok olanak saladna iaret ederek, Buras daha modern. çiler ekmeini topran içinde yemiyor, banyosu hazr. yorulsa bile emeini, aln terini aktt yerde en azndan scak banyosunu yapyorsa bu emekçi insan için çok büyük bir ey. diye konutu.

Ana Sayfaya Git