Tarih külleriyle inşa edilecek!

Diyarbakır'da, PKK tarafından kullanılamaz hale getirilen, aralarında tarihi Kurşunlu Cami ile Ermeni Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu 11 eser, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilecek.

Haberler 04.11.2016 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onlarca medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakrda, PKK tarafndan kullanlamaz hale getirilen, aralarnda tarihi Kurunlu Cami ile Ermeni Katolik Kilisesinin de bulunduu 11 eserin restorasyonu yaplacak.

Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan, Diyarbakrn Sur ilçesinde PKK tarafndan harap edilen 11 vakf eserinin onarmna yönelik hasar tespit çalmalar tamamland. Tarihi yaplarn restorasyonlarna yönelik ihaleler de tamamlanarak, geçmii yüzlerce yl öncesine dayanan eserleri ihya etmek üzere restorasyon çalmalar balatld.

Vakflar Genel Müdürü Adnan Ertem, vakf eserlerinin sahipsiz olmadn vurgulad. Terörden zarar gören Diyarbakrn Sur ilçesindeki tarihi vakf eserlerinin onarm için çalmalar hzla sürdürdüklerini aktaran Ertem, Bu eserler ecdadmzdan bizlere emanettir. Vakf eserlerinin ina edilmesinin ardndaki yüzlerce yllk inanç ve uur bugün de bizlerin onlar onarmak için duyduumuz evkin kaynadr. Bölgede zarar görmü tüm eserlerimizi orijinaline en yakn ekilde maksimum koruma, minimum müdahale ilkesiyle hzla ayaa kaldracaz. dedi.

- Yaklan Kurunlu Caminin restorasyonu 2 ylda bitirilecek

Vakflar Genel Müdürlüünün yürüttüü çalmalarda, Diyarbakrn Sur ilçesinde yaanan terör saldrlar nedeniyle Diyarbakr Ulu Cami, Fatih Paa Camisi afiler bölümü (Kurunlu Cami), eyh Muttahhar Cami, Dört Ayakl Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap eyh Cami, Kad Cami, Hasrl Mescidi ve Nasuh Paa Camisi olmak üzere toplam 11 eserin büyük hasar gördüü tespit edildi.

Yaplan incelemelerde, kentsel sit alan içerisinde bulunan, Bykl Mehmed Paa tarafndan 1516-1521 yllar arasnda yaptrlan ve Kurunlu Cami olarak da anlan Diyarbakrdaki ilk Osmanl eseri Fatih Paa Caminin restorasyon çalmalarnn en geç 2018 ylna kadar tamamlanmas planlanyor.

Camide yürütülen hasar tespit çalmalarna göre, bölücü terör örgütünün saldrlar nedeniyle çkan yangnda orijinal kap ve kepenkler yanarken, özgün mahfil de yok oldu. Mihrap ve minberin büyük zarar gördüü tarihi camide, ateli silahlardan dolay sütunlar ve tayc elemanlar malzeme kaybna urad ve ciddi statik problemler olutu. Genel Müdürlük, Kurunlu Camine yönelik kapsaml bir restorasyon yapacak.

- Ermeni Katolik Kilisesi yklacak noktaya gelmiti

Diyarbakrda en ar hasar gören yaplardan biri olan Ermeni Katolik Kilisesi için de yürütülecek restorasyon çalmalarnn 2018de tamamlanmas planlanyor.

Mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne ait olan 19. yüzyl sanatsal beenisini yanstan çini ve alç bezeli tek kilise olan eserin 2011de onarm gerçekletirilirken, yaanan terör saldrlar sonrasnda kilisenin çan kulesi, cephe duvarlar, mütemilat ile papaz evi tamamyla ykld.

Genel müdürlük tarafndan 2008de onarlan ve terör saldrlarnda hasar gören Protestan Kilisesi için de ihale süreci geçtiimiz Haziran aynda tamamlanrken, kilisenin sözlemesi imzalanarak yer teslimi yapld.

Vakflar Genel Müdürlüü daha önce onarm yaplan ve terör olaylarnda benzer ekilde zarar gören Arap eyh Cami, Kad Cami ve Hasrl Mescidinin ihale süreçlerini tamamlayarak, yer teslimi çalmalarn tamamlad. Söz konusu eserler için de önümüzdeki süreçte restorasyon çalmalar balatlacak.

Mülkiyeti eyh Muttahhar Vakfna ait olan ar hasarl durumda bulunan eyh Muttahhar Cami ve Dört Ayakl Minare için de projelerin hazrlatlmas ve restorasyonunun gerçekletirilmesi için ihale süreci tamamland.

Öte yandan, terör olaylar nedeniyle hasar gören Nasuh Paa Caminin de onarm yaplrken, restorasyonu 2010dan bu yana devam eden Diyarbakr Ulu Caminin terör saldrlarnda zarar gören kurun kaplama çat örtüsünün onarmna baland. Yaplacak çalmalar sonucunda içinde barndrd tarihsel zenginliklerle bir açk hava müzesi konumunda olan Diyarbakrn yeniden eski günlerine döndürülmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git