Tarihi mihrap karşılayacak

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, baraj gölü sahasından çıkarılarak Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a taşınan tarihi Koç Camisi'nin mihrabı, Hasankeyf Müzesi girişine yerleştirildi.

Haberler 08.11.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj HES Projesi kapsamnda, Batmann Hasankeyf ilçesinde baraj gölü sahasndan çkarlarak Kültürel Park Alanndaki Arkeoparka tanan tarihi Koç Camisinin mihrab, farkl tarihsel dönemlerden eserlerin yer ald Hasankeyf Müzesi giriine yerletirildi.

73 bin metrekare alana ina edilen, 4 bin metrekare kapal alana sahip, Hasankeyfin yan sra Batman, Mardin, Siirt, rnak ve Diyarbakrdaki kurtarma kazlarnda çkarlan Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ça, Demir ça, Ortaça, Roma, Artuklu ve Osmanl dönemlerine ait bin 453 eserin yer ald Hasankeyf Müzesi, girie yerletirilen Koç Camisinin mihrab ile ziyaretçileri karlayacak.

6 metre yüksekliinde 4 metre geniliindeki iki parçadan oluan mihrap, derin kazma tekniiyle ilenmi bitkisel ve çiçekli kufi yazlardan oluan alç süslemelerle Selçuklu Dönemi alç motifleriyle benzerlik tayor.

Arkeologlar gözetiminde, itina ile aslna uygun ekilde restore edilerek müzenin giriine konumlandrlan, kitabesi olmayan mihrabn, kimi aratrmaclar tarafndan 14-15. yüzyllara ait olduu Eyyubiler döneminde yaplm olabilecei ifade ediliyor.

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, Hasankeyf Müzesi giriinin benzerinin ngiltere ve skoçyadaki müzelerde görüldüünü söyledi.

- Turistler tarihin her evresine ait eserleri görebilecek

ngiltere ve skoçyadaki müzelerin giriinde de bu ekilde büyük yaplarn konumlandrldn ifade eden Koç, Ilsu Baraj Projesinin en büyük ayaklarndan biri Hasankeyfte turizme yönelik olarak yaplm yatrmlarn en büyüü Arkeopark alan ve onun da en önemli parças Hasankeyf Müzesidir. Hasankeyf Müzesi bulunduu alan, mevcut barndrd eserler ile Güneydou Anadolu Bölgesindeki ve yakn çevresindeki en önemli müzedir. dedi.

Bu müzenin en önemli özelliinin Ilsu Barajndan etkilenecek yerlerdeki kazlarda elde edilen milattan önce 12 binli yllara ait eserlerin sergilenmesi olduuna iaret eden Koç, müzede u an bin 400 eserin yer aldn belirtti.

Koç, çevre müzelerde koruma altna alnan eserlerin de nakli ile 4 bini akn eserin müzede sergileneceini dile getirerek, unlar kaydetti:

Buraya gelecek turistler tarihin her evresine ait eserleri görebilecek. Hem buradaki tehir, tanzimi hem konumu itibaryla ülkemizdeki önemli müzelerimizden birisi. Dünyada buna benzer sayl müze var. Tarihin sfr noktas diyebileceimiz 12 bin yldan itibaren ki bütün evrelerin görülebilecei eserleri burada tehir ediyoruz. Koç Camisinin bitki süslemelerinden esinlenerek yaplan mihrab da bu eserlerden biri. Mihrabn bulunduu bölüm en çok önem verdiimiz alan olacak. çünkü Koç Camisinin bitki süslemelerinden esinlenerek yaplan eserleri, mihrab, kufi yazlar nadir eserler arasnda çok önemli bir yere sahip. Bunlar yeniden birletirmek suretiyle ziyaretçilerimizin beenisine sunacaz.

Ana Sayfaya Git