Tarihimiz pislik içerisinde…

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan ve tescillenen tarihi Diyarbakır Surları bakımsızlıktan yok olmak üzere.

Haberler 24.02.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

4 Temmuz 2015 tarihinde UNESCO toplantsnda Dünya Kültür Miras listesine dhil edilen tarihi Diyarbakr Surlar pislik içerisinde.

Tarihi surlarn içerisinde biriken çöp ynlarndan yaylan kötü kokulardan dolay yanndan bile geçilmezken, bir taraftan da madde bamllarnn da meskeni haline gelmi durumda. Salk açsndan da tehlikeli bir boyuta ulaan bu çöp ynlar Diyarbakrl vatandalar tedirgin ediyor.

Konuyla alakal Söz habere açklamalarda bulunan vatandalar tarihi surlarn kaderine terk edilmemesi gerektiini ve yerel yönetimlerin bir an önce konuyla ilgilenmelerini istediler.

Buraya yaz mevsiminde turistler gelecek böyle mi görecekler?

Ekrem Nangir, 40 yldr Sur bölgesinde oturduunu belirterek unlar söyledi; Bu bedenlerin surlarn içerisinde pislik çok var bunun hakk nedir? Kaplarna demir vurulmas ve bana da bekçi koyulmas gerek. Bu çözüm olmaz ise baka da olmaz çünkü her türlü pislik var içerisinde bakn bu konu mühim bir eydir yabanc turistler buraya geliyorlar gezmek istiyorlar böylemi görecekler, içerisi pislik dolu buda yetmezmi gibi uyuturucu kullanan kiiler sarholar sabahtan akama kadar buradalar. Biz bunu istiyoruz baka ne diyelim burann kaplarna demir kilitler vursunlar ve bana da birkaç tane bekçi koysunlar

Ulvi Keskin isimli yal adam ise eskiden beri bu Diyarbakr surlarna kimse kymet vermedi diyerek tepkisini dile getirdi;

Kimse kymet vermiyor

Ne diyelim bilmiyorum ki içerisi pislik dolu kir içerisinde vallahi biz çok istiyoruz buralar temizlesinler ama kimse yapamyorlar temizlemiyorlar. Yapsalar Allah raz olsun yapmasalar da yine Allah raz olsun ne diyelim artk. Eskiden beri Bu Diyarbakr Surlarna kimse kymet vermiyor yabanc insanlar elin gvuru buraya bu tarihi surlarmz görmeye geliyorlar merak ediyorlar ama bizim insanmz yanndadr kymet bilmiyor deer vermiyor bu insanlara ne diyelim herkesin tarihine sahip çkmas gerekiyor.

Korktum içerisine giremedim

Üniversite örencisi Ali Yldz ise Surlar gezmeye geldiini ancak içerisinde bulunan madde bamllarn görünce çkmak zorunda kaldn belirterek unlar söyledi; Aabey bende uzun zamandr gelmemitim bir gezeyim dedim Tek Kap tarafndan içeri girmek istedim ancak içerisinde madde bamllar ve biriken çöp ynlarn görünce açkças çekindim yada korktum diyelim. Aslnda bu surlar bat da olsa öyle kymeti var ki ama gel gör ki burada bizim insanmz kendi tarihine önem vermiyor ve buda yetmezmi gibi elinden geldiince de kirletmeye çalyorlar. Yetkililerin bir an önce buralar temizlemesi lazm zaten Yaz mevsimi yaklat turistler gelebilir tarihimiz bu ekilde pislik içerisinde görmesinler

Ana Sayfaya Git