Tarladan fabrikaya pamuğun serüveni

Pamuk hasadının başladığı bu günlerde tarladan toplanan “Beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk, zorlu süreçlerden geçerek sanayi ve hayvancılık sektörüne ham madde olarak kullanılıyor.

Haberler 05.10.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Austos aynda balayan pamuk hasad devam ediyor. Kozasndan çiçek açmna kadar her evresinde tarlalarda görsel ölen sunan pamuk, stratejik bir ürün olduundan dolay Beyaz altn diye adlandrlyor.

Anadolunun en eski tarm ürünlerinden biri olan pamuk, birçok sektörde ham madde olarak kullanlyor. Tarladan biçerdöver ya da insan gücü ile toplanan pamuk, zorlu süreçlerden geçerek lifiyle tekstil, çiit, margarin, biyodizel yakt, kapçk ve küspesiyle yem sanayisinde, linteriyle kt, selüloz, barut yapmnda kullanlyor.

BEYAZ ALITN

çile dolu üretimle Türkiyeyi dünyada tekstil devi yapan Beyaz altn, sabahn erken saatlerinde tarlada tarm içileri tarafndan toplanyor.

Türkiyedeki pamuun önemli bir ksmnn üretildii Diyarbakrda, hasat devam ediyor. Tarladan tarm içileri tarafndan toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek çukurova Pamuk, Yerfst ve Yal Tohumlar Tarm Sat Kooperatifler Birliinin çrçr fabrikasna getiriliyor.

Burada kooperatif birlii tarafndan çiftçiden kantarla tartlp alnan pamuk, makinelerde lifi ve çiidi ayrlyor. Ayrlan lif ve çiit daha sonra birliin genel müdürlüü tarafndan ihaleyle satlyor.

Ana Sayfaya Git