Tarladan fabrikaya pamuğun serüveni

Pamuk hasadının başladığı bu günlerde tarladan toplanan “Beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk, zorlu süreçlerden geçerek sanayi ve hayvancılık sektörüne ham madde olarak kullanılıyor.

Tarladan fabrikaya pamuğun serüveni

Ağustos ayında başlayan pamuk hasadı devam ediyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk, stratejik bir ürün olduğundan dolayı “Beyaz altın” diye adlandırılıyor.

Anadolu’nun en eski tarım ürünlerinden biri olan pamuk, birçok sektörde ham madde olarak kullanılıyor. Tarladan biçerdöver ya da insan gücü ile toplanan pamuk, zorlu süreçlerden geçerek lifiyle tekstil, çiğit, margarin, biyodizel yakıt, kapçık ve küspesiyle yem sanayisinde, linteriyle kâğıt, selüloz, barut yapımında kullanılıyor.

BEYAZ ALITN                      

Çile dolu üretimle Türkiye'yi dünyada tekstil devi yapan “Beyaz altın”, sabahın erken saatlerinde tarlada tarım işçileri tarafından toplanıyor.

Türkiye’deki pamuğun önemli bir kısmının üretildiği Diyarbakır’da, hasat devam ediyor. Tarladan tarım işçileri tarafından toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin çırçır fabrikasına getiriliyor.

Burada kooperatif birliği tarafından çiftçiden kantarla tartılıp alınan pamuk, makinelerde lifi ve çiğidi ayrılıyor. Ayrılan lif ve çiğit daha sonra birliğin genel müdürlüğü tarafından ihaleyle satılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz