Telefon ve profesyonel makinelerde; Megapiksel karmaşası

Akıllı telefonlarda kamera teknolojisi her geçen gün gelişirken, ileri amatör ve profesyonel işlerle uğraşan fotoğrafseverler için DSLR fotoğraf makineleri tercih sebebi olmaya devam ediyor.

Haberler 30.01.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akll telefonlarda yapay zekann da yardmyla kamera teknolojisi her geçen gün gelimesine karn profesyonellik düzeyi yüksek ilerde hala DSLR makineler tercih ediliyor.

Teknolojik açdan sürekli gelime kaydeden akll telefonlarda belki de en çarpc ilerleme, telefon kameralarnda yaanyor. 48 megapiksele kadar çkan telefon kameralarna göre deeri telefonlarn neredeyse 10 kat olan profesyonel fotoraf makinelerinde ancak 25 megapiksellik kameralar bulunuyor. Baz akll telefon kameralarnda bulunan çok yüksek megapiksel özellii nedeniyle profesyonel fotoraf çekmek isteyen kullanclarn da kafas karyor.

Fotoraf Dergisi Genel Yayn Yönetmeni Ömer Serkan Bakr, fotorafn kalitesinin sadece megapikselle anlalamayacan, kaliteyi etkileyen birçok faktör bulunduunu söyledi.

Bakr, dijital fotoraf makinelerinde her geçen gün yaanan gelimelerle birlikte tek bana megapiksel oranlarnn bir anlam ifade etmemeye baladn ifade ederek, Fotoraf makinelerinde optik teknolojileri, vizörler ve LCD ekranlar gelimeye balad. Profesyonellerin kulland DSLR, kompakt makineler, aynasz makineler belirli bir çözünürlük deerine geldi ve insanlar tek bana çözünürlük deerlerine bakarak bir fotoraf makinesi almamaya balad. diye konutu.

2012 ylndan itibaren cep telefonu kameralarnn gelimeye baladn belirten Bakr, unlar kaydetti:

Tek bana çözünürlük deeri bir ey ifade etmiyor. Tüm cep telefonlarnda ve çeitli fotoraf makinelerinde bulunan sensörlerin büyüklüü çok önemli. Sensör büyüklüü trnanzn yars kadar veya daha küçük olan bir telefona, 50 milyon ya da 100 milyon megapiksel yazlsa da pratikte bu çok mümkün deil. DSLR makinelerde kullanlan sensör büyüklükleri cep telefonlarna göre çok daha büyük. Bu sebeple de fotoraf makinelerinde çok daha detayl görüntüleri kaydedebiliyorsunuz. Bu, cep telefonlar kötü demek deil. Ama telefonlardaki birtakm abartlm çözünürlük deerleri pazarlama için kullanlm bir yöntem diyebiliriz.

- DSLRlerdeki sensörler büyük olduu için daha kaliteli fotoraflar çekilebiliyor

Ömer Serkan Bakr, cep telefonu kameralarnn günlük ilerde kullanlmak için yeterli olduunu vurgulayarak, günümüzde insanlarn fotoraflar neden çektiklerine baklmas gerektiini söyledi.

Herkesin cebinde artk bir cep telefonu olduunu, insanlarn istedikleri fotoraf annda çekebildiini belirten Bakr, Kiiler, ölen yedii yemein fotorafn çekiyor, vapurla karya giderken martlarn fotorafn çekiyor. Bunlarn hepsini cebindeki telefonla yapyor. Bunlar yaptktan sonra da bu fotoraflar genellikle sosyal medyada paylayor. Onun için de cep telefonlar yeterli oluyor. Ama kullanc, bu fotoraf büyük boyutlarda kullanmak istediinde sorun oluyor. Cep telefonunun ekranna baktnzda fotoraf gayet güzel görünüyor ama birazck onu büyütmeye çaltnz zaman ve detaylarna baktnz zaman o kadar da iyi olmadn görüyorsunuz. eklinde konutu.

DSLR makinelerin profesyonel kullanc için pek çok avantaj saladna iaret eden Bakr, öyle devam etti:

DSLR makinelerde objektifi deitirerek farkl tip fotoraflar çekebiliyorsunuz. Örnein, Serengetide leopar fotoraf çekeceim dediiniz zaman o fotoraf makinesinin önüne 400-500 milimetrelik bir objektif takabiliyorsunuz. Ancak bu cep telefonu ile yaplamayacak bir ey. Ya da bir spor karlamasnda tenis oynayan birinin fotorafn çekmek için teleobjektifler kullanabiliyorsunuz. DSLRlerdeki sensörler büyük olduu için daha detayl, daha kaliteli fotoraflar çekilebiliyor. Profesyonel makineler çok iyi renk tonlarn kaydedebiliyor. Ksacas, reklamclk veya fotomuhabirlik gibi profesyonellik gerektiren bir i yapyorsanz ya da fotoraflarnz sergilerde yaymlamak istiyorsunuz, yani ileri amatör ve profesyonel ilerle urayorsanz mutlaka bir fotoraf makinesine ihtiyacnz var. Ben her eyi cep telefonu ile çekebiliyorum diyen bir insan, çok da doru söylemiyordur. çünkü telefonla muhakkak bir yerde tkanrsnz.

- Cep telefonu baz anlarda fark ettirmeden fotoraf çekmek için çok kolaylk salyor

Fotoraf Dergisi Genel Yayn Yönetmeni Bakr, cep telefonu kamerasnn özellikle anlk olaylarda çok ilevsel olduunu söyledi.

Bakr, unlar kaydetti:

Ben de kameras olan bir cep telefonu tayorum. En son ylk atlarnn olduu bir fotoraf çektim. Tek bana at götüren birisinin su birikintisine bir yansmas oldu. O kadar ksa bir and ki elimdeki cep telefonunun sadece iki kere deklanörüne basabildim. imdi o anda bir fotoraf makinesini çkarp, ayarn yapp deklanörüne basarak o an yakalamak mümkün deil. Onun için cep telefonu baz anlarda fark ettirmeden fotoraf çekmek, daha hzl video kaydetmek için çok kolaylk salyor. Bir cep telefonunun bizim çektiimiz fotoraf makinelerinden en önemli fark da çektiimiz fotoraflar, cep telefonunda yazlmsal bir ilemden geçtikten sonra çok daha iyi gözüküyor. Yani siz zor k artlarnda ayn konuyu hem cep telefonu hem fotoraf makinesi ile çekin, çou insan cep telefonu ile çekilen fotoraf tercih edecektir.

Ana Sayfaya Git