Tillo'da ışık!

SİİRT'in Tillo ilçesinde, 255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin uyguladığı yöntemle, her yıl ekinoks günlerinde, güneş ışınlarının ışık kırılması yoluyla, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabrinin başucunu aydınlatması, ilgiyle izlendi.

Haberler 22.03.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tilloda kaymakamlk ve belediye tarafndan ilçe meydannda düzenlenen etkinlikleri, vatandalarn yan sra Vali Ali Fuat Atik, Belediye Bakan Vekili Ceyhun Dilad Takn ve Türkiye Gençlik Vakf (TÜVGA) Yüksek stiare Kurulu Üyesi Bilal Erdoan da izledi. l Müftüsü Ahmet Altok tarafndan Kuran- Kerim okunan etkinliklerde ilahiler seslendirildi. Günein domasn bekleyenler, n görülmesiyle dua edip salavat getirdi. Saat 06.30 sralarnda gerçekleen hadiseyi vatandalar cep telefonlarnn kamerasyla kaydetti. Etkinlie katlanlar, yaklak 5 dakika süren olay dev ekrandan izleyip, uzun süre dua etti.

Siirtin Tillo ilçesinde, 255 yl önce brahim Hakk Hazretlerinin yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocas smail Fakirullah Hazretlerinin baucunu aydnlatmas hadisesi izlendi.

Tillo Kaymakamlnca ilçe meydannda düzenlenen etkinlikte l Müftüsü Ahmet Altok Kuran- Kerim okudu, ilahiler seslendirildi.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine 2015 ylnda dahil edilen ve Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullahn vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek 255 yl önce türbesinde yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocasnn baucunu aydnlatmas hadisesini izlemek için günein domasn bekleyen vatandalar, bu srada tekbir ve salavat getirdi.

Vatandalar, saat 06.33te gerçekleen ve yaklak 5 dakika süren k olayn meydanda kurulan dev ekrandan; Vali Ali Fuat Atik, Siirt Belediye Bakan Vekili Ceyhun Dilad Takn, Türkiye Gençlik Vakf (TÜGVA) Yüksek stiare Kurulu Üyesi Bilal Erdoan ve baz protokol üyeleri de türbede izledi.

Hadisenin gerçeklemesi srasnda cep telefonlarna sarlanlarn da o anlar kaydettii görüldü.

Vali Atik ve beraberindekiler, daha sonra brahim Hakk Hazretleri Müzesini ziyaret etti.

- Ik hadisesi

Tilloda hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan günein duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna douyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerinden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak, olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git