Trafik alarmı

İçişleri Bakanlığınca, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının başlayacak olması dolayısıyla 81 ile "trafik tedbirleri" konulu talimat yazısı gönderildi.

Haberler 03.09.2019 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca, 2019-2020 eitim-öretim ylnn balayacak olmas dolaysyla 81 ile trafik tedbirleri konulu talimat yazs gönderildi.

çileri Bakanl, okul servis araçlarnn kart trafik kazalaryla mücadele ve tamaclk faaliyetinin disiplin altnda tutulmasn salamak amacyla servis araçlarna yönelik denetimlerini artrrken okul servis araçlarnn sürücülerine ve örencilere yönelik eitimlerine de devam ediyor.

Bakanlk, yeni eitim-öretim yl süresince örencilerin güvenli trafik ortamnda ulamlarn salamak amacyla 2019-2020 eitim öretim ylnda alnacak trafik tedbirleri konulu talimat, Emniyet Genel Müdürlüüne, Jandarma Genel Komutanlna ve valiliklere gönderdi.

81 ile yollanan talimatta okul giri çklarnda ve çevresinde alnmas istenen trafik tedbirleri sraland.

Talimata göre, trafik güvenlii farkndalnn arttrlmas amacyla trafik eiticileri tarafndan okul servis araçlar oförleri ve rehber personeline yönelik bilgilendirme eitimleri düzenlenecek.

l milli eitim müdürlükleriyle i birlii içinde okul idareleriyle irtibata geçilerek öretmen, örenci ve velilerden gönüllüler tespit edilecek.

Gönüllülere okul geçidi görevlisi eitimleri, 2918 sayl Karayollar Trafik Kanununun 134üncü ve Karayollar Trafik Yönetmeliinin 178inci maddesi dorultusunda Hatal Sürücüye Krmz Düdük kampanyas kapsamnda da tüm okul geçidi görevlilerine krmz düdük verilecek.

çocuklar çin Trafik Eitimi (Trafik Dedektifleri) Projesi kapsamnda trafik kurulular eiticileri tarafndan okullarda trafik güvenlii konusunda örencilerin uygulamal ve teorik dersler almas salanacak.

- 9 Eylülde denetimler artrlacak

Trafik younluu da dikkate alnarak 9 Eylülde denetimlerle yakalanma riski algsn artrmak ve servis sürücülerinin dikkat ve hassasiyetlerini en üst düzeyde tutmak için bu araçlarn karabilecei trafik kazalarn önlemek üzere 9-13 Eylülde younlatrlm ekilde okul servis araçlarna yönelik özel denetim yaplacak.

- Okul giri-çklarnda trafik tedbirleri artrlacak

Okul idareleriyle irtibat kurularak okul giri ve çk saatlerinde okul önlerinde, çevresinde ve güzergahlarnda gerekli trafik tedbirlerinin alnmasna yönelik ekip veya personel görevlendirilecek.

Servis araçlarndaki rehber personelle okullarda okul geçidi görevlisi öretmen, örenci ve veliler, tespit ettikleri trafik kural ihlallerine ilikin trafik kural ihlali tespit/ihbar tutanaklar düzenleyecek.

Trafik birimlerince kontrolü yaplan tutanaklarla trafik idari para cezas karar tutana düzenlenecek. Karar tutanaklar üzerine Trafik kural ihlaliniz, okul servis arac rehber personelince/okul geçidi görevlisince tespit edilmitir. eklinde erh yazlmas/kaesinin vurulmas salanacak.

- Yayalara yol vermeyen sürücüler affedilmeyecek

Kolluk birimlerince yaya veya okul geçitlerinden geçen veya geçmek üzere olan örencilere ve dier yayalara ilk geçi hakkn vermeyen sürücülere gerekli cezai ilemler uygulanacak.

Okul ve çevresinde yatay ve düey trafik iaretlemeleri, hz kontrol elemanlar, indirme bindirme cepleri, aydnlatma, okul önü bariyerleri, butonlu sinyalizasyon sistemleri gibi fiziki tedbirler kontrol edilerek eksiklik görülmesi halinde yolun yapm ve bakmndan sorumlu kurum ve kurulularla irtibata geçilerek eksikliklerin giderilmesi salanacak.

Okul servis araçlarnn mevzuata uygunluu denetlenecek. Bu kapsamda belediyelerce düzenlenen okul servis arac özel izin belgesi ve okul servis arac bakm ve onarm takip formu bulundurulacak.

Okul tat yazsnn ve Dur yazl krmz kl lambalar araç üzerinde ve çalr vaziyette olacak, servis araçlarndaki donanmlarn kullanlr ve çalr durumda bulunmas salanacak.

Kaplar oför tarafndan otomatik veya elle kumanda edilebilir ekilde (mekanik) olacak. Servis araçlarnda en az 30 gün süreli kayt yapabilen araç takip sistemi bulundurulacak.

Okul servis aracnn camlar sabit olacak. Camlarn üzerine renkli film tabakas yaptrlmayacak. Aracn her koltuunda emniyet kemeri bulunacak ve bu kemerler kullanlr durumda olacak.

Okul öncesi ve ilköretim örencilerinin tanmas srasnda araçlarda rehber personel bulundurulacak. oför ve rehber personel, Okul Servis Araçlar Yönetmeliinde belirtilen artlar tayacak.

oför araçta sigara içmeyecek ve içilmesine müsaade etmeyecek. Tama hizmeti srasnda görüntü ve müzik sistemleri kullanlmayacak. Tama snrnn üzerinde örenci tanmayacak. Servis öförlerinin, indirme ve bindirme kurallar bata olmak üzere dier tüm trafik kurallar ve yükümlülüklerine uymamal konusu üzerinde hassasiyetle durulacak.

Bu kurallar titizlikle kontrol edilerek, eksiklii/kural ihlali tespit edilenlere mevzuatn öngördüü cezai ilemler uygulanacak.

- Kurallara uymayan oför ve rehber öretmenlerin belgeleri iptal edilecek

Tama ilerinde çalan oför ve rehber personelin mevzuatta belirtilen art, görev ve sorumluluklarn yerine getirmediinin tespiti halinde mülki idare amirleri vastasyla ilgili belediyeye bildirimde bulunularak özel izin belgesinin iptal edilmesi yönünde gerekli tedbirler alnacak.

Eitim-öretim yl süresince güvenli trafik ortamnn salanmas amacyla gerekli tedbirlerin bata valiler ve kaymakamlar ile emirleri altndaki kolluk kuvvetleri ve dier görevlilerce önemle takip edilmesine gayret gösterilecek.

Ana Sayfaya Git