Trafik, gürültü şampiyonu oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 23 il için 2012'de başlatılan ve 2016'da tamamlanan "şehirlerin stratejik gürültü haritaları" çalışmalarına 23 il daha eklendi. Harita sonuçlarına göre şehirlerde gürültü kirliliği nedenleri arasında "trafik", birinci sırada geldi.

Haberler 12.04.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl, Diyarbakr, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya ve Aydn bata olmak üzere, 23 ilin daha stratejik gürültü haritalarn tamamlad. Harita sonuçlarna göre, ehirlerde gürültü kirlilii nedenleri arasnda trafik ba çekti.

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, çevresel gürültü alannda yürütülen çalmalar hakknda açklamalarda bulundu.

ehirler için gürültü kirliliinin yaam kalitesi açsndan giderek önem kazanan bir konu olduunu belirten Kurum, Bakanlmz tarafndan kirliliin azaltlmas ve kontrolü amacyla 2012 ylndan itibaren gürültü haritalarnn hazrlatlmas çalmalarna hz verilmi ve çevresel gürültü alannda yürütülen çalmalar ile halkn huzur ve sükununun, beden ve ruh salnn korunmas konusunda önemli admlar atlmtr. ifadesini kulland.

Gürültü haritalar hazrlama çalmalarnn 2012de balatldn hatrlatan Kurum, bu kapsamda 2016 itibaryla stanbul, Ankara, zmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Konya, Malatya, Adana, Adyaman, Balkesir, Elaz, Erzurum, Eskiehir, Gaziantep, Kahramanmara, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzonda yerleim alanlarnn gürültü haritalarnn tamamlandn vurgulad.

46 LN GÜRÜLTÜ HARTASI HAZIRLANDI

Kurum, gürültü haritalama çalmalarnn 2017 ve 2018 yllarnda da büyük bir hzla devam ettiini dile getirdi.

2018 sonu itibaryla Diyarbakr, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya, Aydn, Batman, Bingöl, çorum, Denizli, Edirne, Hatay, Karabük, Karaman, Kütahya, Mardin, Mula, Ordu, Rize, anlurfa, Tekirda, Tokat, Uak ve Vann yerleim alanlarnn gürültü haritalarnn tamamlandn aktaran Kurum, böylece bugüne kadar toplam 46 ilin gürültü haritasnn çkarldn söyledi.

Dier taraftan, Konya, Bursa, Mersin, Kayseri, Sivas, Manisa, stanbul ve Kocaelinin çevresel gürültü eylem plannn da tamamlandna iaret eden Kurum, öyle devam etti:

Harita sonuçlar ve eylem planlar incelendiinde, il baznda farkllk göstermekle birlikte genel itibaryla insanlar en fazla rahatsz ettii belirtilen gürültü türünün karayolu kaynakl gürültü yani trafik olduu ortaya çkt. Özellikle büyük ehirlerde ve trafiin youn olduu ana arterlerin civarnda yaayan insanlarn çok daha fazla gürültüye maruz kaldklar sonucu ortaya çkt. Bununla birlikte yerleim alanlar içinde kalan havalimanlar gürültüsü de dier öncelikli gürültülü alan olarak tespit edildi. Ayrca, ky illerde elence mekanlar ile ehir merkezine yakn yerlerde bulunan demiryollar ve endüstri tesisleri de dier gürültü kaynaklarn oluturuyor.

Ana Sayfaya Git