Görüş Bildir

Trafik, gürültü şampiyonu oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 23 il için 2012'de başlatılan ve 2016'da tamamlanan "şehirlerin stratejik gürültü haritaları" çalışmalarına 23 il daha eklendi. Harita sonuçlarına göre şehirlerde gürültü kirliliği nedenleri arasında "trafik", birinci sırada geldi.

Trafik, gürültü şampiyonu oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya ve Aydın başta olmak üzere, 23 ilin daha stratejik gürültü haritalarını tamamladı. Harita sonuçlarına göre, şehirlerde gürültü kirliliği nedenleri arasında "trafik" başı çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevresel gürültü alanında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Şehirler için gürültü kirliliğinin yaşam kalitesi açısından giderek önem kazanan bir konu olduğunu belirten Kurum, "Bakanlığımız tarafından kirliliğin azaltılması ve kontrolü amacıyla 2012 yılından itibaren gürültü haritalarının hazırlatılması çalışmalarına hız verilmiş ve çevresel gürültü alanında yürütülen çalışmalar ile halkın huzur ve sükununun, beden ve ruh sağlığının korunması konusunda önemli adımlar atılmıştır." ifadesini kullandı.

Gürültü haritaları hazırlama çalışmalarının 2012'de başlatıldığını hatırlatan Kurum, bu kapsamda 2016 itibarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Konya, Malatya, Adana, Adıyaman, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon'da yerleşim alanlarının gürültü haritalarının tamamlandığını vurguladı.

"46 İLİN GÜRÜLTÜ HARİTASI HAZIRLANDI"

Kurum, gürültü haritalama çalışmalarının 2017 ve 2018 yıllarında da büyük bir hızla devam ettiğini dile getirdi.

2018 sonu itibarıyla Diyarbakır, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bingöl, Çorum, Denizli, Edirne, Hatay, Karabük, Karaman, Kütahya, Mardin, Muğla, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak ve Van'ın yerleşim alanlarının gürültü haritalarının tamamlandığını aktaran Kurum, böylece bugüne kadar toplam 46 ilin gürültü haritasının çıkarıldığını söyledi.

Diğer taraftan, Konya, Bursa, Mersin, Kayseri, Sivas, Manisa, İstanbul ve Kocaeli'nin çevresel gürültü eylem planının da tamamlandığına işaret eden Kurum, şöyle devam etti:

"Harita sonuçları ve eylem planları incelendiğinde, il bazında farklılık göstermekle birlikte genel itibarıyla insanları en fazla rahatsız ettiği belirtilen gürültü türünün karayolu kaynaklı gürültü yani trafik olduğu ortaya çıktı. Özellikle büyük şehirlerde ve trafiğin yoğun olduğu ana arterlerin civarında yaşayan insanların çok daha fazla gürültüye maruz kaldıkları sonucu ortaya çıktı. Bununla birlikte yerleşim alanları içinde kalan havalimanları gürültüsü de diğer öncelikli gürültülü alan olarak tespit edildi. Ayrıca, kıyı illerde eğlence mekanları ile şehir merkezine yakın yerlerde bulunan demiryolları ve endüstri tesisleri de diğer gürültü kaynaklarını oluşturuyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi