Trafik kazalarında ölenlerin sayısı geçen yıla oranla yüzde 27 azaldı

İçişleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi" kapsamında uygulanan yeni denetim stratejileriyle önemli başarı elde edildi.

Haberler 11.12.2019 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trafikte alnan tedbirler, yaplan denetimler ile yürütülen eitim ve kampanya faaliyetleri sayesinde bu yln 11 aynda meydana gelen kazalarda hayatn kaybedenlerin says geçen yln ayn dönemine göre 870 azald.

Trafik güvenliinin salanmasna yönelik 2017de hayata geçirilen Trafik Güvenlii Uygulama Politika Belgesi ile trafik alannda adeta seferberlik ilan edilerek birçok rutin uygulama deitirildi ve farkl trafik denetim stratejileri uygulanmaya baland.

Trafik sorunu, illerde düzenlenen güvenlik toplantlarnda gündemin ilk sralarnda yer alrken payda kurumlarn destekleriyle hzl ve pratik çözümler üretilmeye baland.

Trafik güvenlii için alnan ilave yeni önlemler ve deien strateji sayesinde ölümlü trafik kazas ve ölen kii says azald.

Geçen yl 1 Ocak-1 Aralk döneminde, 2 bin 568 ölümlü trafik kazasnda olay yerinde 641i yaya olmak üzere 3 bin 216 kii yaamn yitirdi. Bu yln 11 aynda ise 1952 ölümlü trafik kazasnda olay yerinde 348i yaya olmak üzere 2 bin 346 kii hayatn kaybetti.

Son 2 yln 11 aylk dönemleri kyaslandnda kaza yerinde ölenlerin says 870 azald. Ölümlü trafik kazas says yüzde 24, olay yerinde hayatn kaybeden kii says yüzde 27,1, ölen yaya says ise yüzde 24,5 dütü.

Trafik kazalar sonucu olay yerinde ve kaldrldklar hastanede hayatn kaybeden kii says, 2017de 7 bin 427 kiiyken, geçen yl 6 bin 675 oldu.

- Denetimlere arlk verildi

Trafik Güvenlii Uygulama Politika Belgesi kapsamnda bu yl drift yapmak, makas atma, krmz k ve hz ihlali, yetkisiz tama gibi konulara ilikin cezai yaptrmlar artrlrken yaya öncelikli trafik anlay düzenlemesi de hayata geçirildi.

Ayrca sürücülere, trafik iareti veya levhalaryla belirlenmi kavaklar ile yaya veya okul geçitlerinde yayalara geçi hakk verme yükümlülüü getirildi.

Bu dorultuda 2019 yl Yaya öncelikli trafik yl ilan edilerek, sürücülerin dikkatlerinin çekilmesi için yaya geçitlerine önce yaya görselleri çizildi.

Yaya ve okul geçitlerinde yaya öncelii konusunda farkndalk ve kural bilinci oluturmak amacyla gerçekletirilen özel denetimlerde 92 bin 921 ihlal tespit edildi.

Trafik kazalarna neden olan kural ihlallerinin önlenmesi amacyla yük tamacl, yolcu tamacl, alkol, motosiklet ve emniyet kemeri kullanm balklarnda 39 milyon 975 bin 319 araç ve sürücüsü denetlendi. Bu denetim saysnda geçen yla göre yüzde 24,1 art saland.

- Trafikte uyuturucu testi yaplan il says artt

Uyuturucu veya uyarc madde kullanan sürücülerin tespitine yönelik trafik görevlilerince uyuturucu denetimleri yaplmaya baland. Sürücülerin uyuturucu kullanp kullanmadnn tespiti için test yaplan il says, bu yl 16ya çkarld.

Okul servis araçlarnn kart trafik kazalarn en aza indirmek ve tamaclk faaliyetinin disiplin altnda tutulmasn salamak amacyla yaplan denetimlerde bu yl bir önceki yla göre yüzde 33,9 art salanarak 501 bin 849 araç ve sürücüsü kontrol edildi.

Tarm ve turizm faaliyetleriyle birlikte trafik younluunun da artt yaz aylarnda yaz genelgesi, k mevsiminde alnacak tedbirlere iliin de k genelgesi uygulamaya konuldu.

Bayram tatillerinde emniyet ve jandarmann trafik dndaki birimlerinden de takviye alnarak youn bir çalma program uyguland.

Otobüslerde seyahat güvenliini salamak üzere bayram tatilleri süresince devaml, dier zamanlarda ise yaplan planlamalar dorultusunda sivil denetim personeli görevlendirildi.

ehirleraras yolcu otobüslerinin, en fazla ölümlü kazaya kartklar 02.00-08.00 saatleri arasnda daha etkin denetlenmesi, uykusuzluk ve yorgunlua bal kazalarn önlenmesine yönelik denetimler gerçekletirildi.

- Ortalama hz tespiti sayesinde trafik kazalar yüzde 23,3 azald

Ülke genelinde Karayollar Genel Müdürlüünce iletilen 2 bin 155 kilometrelik otoyol anda, HGS/OGS giri ve çk gieleri aras hz koridoru kabul edilerek Ortalama Hz Tespit Sistemi faaliyete geçirildi. Hzdan kaynakl kazalarn önlenmesi amacyla balatlan bu sistemin aktif olduu otoyollarda bu yl bir önceki yla göre meydana gelen kazalarda yüzde 20,3, ölümlü kazalarda ise yüzde 12 azalma saland.

Trafik ekiplerinin görünürlüünü artrmak ve sürücülerde bir alg oluturmak amacyla ülke genelinde polis bölgesinde 380, jandarma bölgesinde 284 maket/model trafik ekip arac yerletirildi.

- Havadan denetimlerde 111 bin 608 kural ihlali tespit edildi

ehirleraras karayollarnda sa eritte veya bankette bekleme, ar tatlarn uygunsuz erit kullanm, tehlikeli erit deitirme, ehir içinde makas atma, krmz k, cep telefonu kullanma, emniyet kemeri kullanmama, yakn takip, duraklamak/park etmek gibi ihlallerin önlenmesi amacyla helikopterlerle havadan trafik denetimlerine baland. 2017den bu yana helikopterlerle 1648 saat uçu yaplarak 11 bin 345 ihlal, dronelarla da 17 bin 202 saat uçula 100 bin 263 ihlal tespit edildi.

Kazalarn youn olarak meydana geldii cuma, cumartesi ve pazartesi günleri bata olmak üzere tüm günlerin 18.00-20.00 saatleri arasnda ekip ve personel says iki kat artrld, ekiplerin daha fazla görünür olmas saland. Trafik personelinin görünürlüün artrlmas ve çalma artlarna uygun olmas amacyla trafik polis üniformalar yeniden tasarland.

Trafik birimlerindeki personel saysnn artrlmas amacyla 2018 ve 2019 yllarnda polis okullardan mezun olan 5 bin 800 emniyet personeli, dorudan trafik birimlerine atand.

Denetimlerdeki etkinliin artrlmasna katk salamas amacyla trafik birimlerine son bir ylda 600 yeni motosiklet verildi. Böylece personel ve araç takviyesiyle ehirleraras yollarda ortalama her 16 kilometreye bir ekip dütü.

Seyir halinde cep telefonuyla görüme, emniyet kemeri takmama, trafii tehlikeye düürecek ekilde erit deitirme/makas atma ve yaya güvenlii ihlalleriyle etkin mücadele edilmesi amacyla tüm polis ve jandarma kolluk personeline ihlal tespit tutana düzenleme görevi verildi.

- Trafik güvenliine yönelik kampanyalar hayata geçirildi

Karayollarnda trafik kazalarnn ve buna bal ölümlerin azaltlmas amacyla birçok kampanya da hayata geçirildi.

Bu kapsamda çileri Bakan Süleyman Soylunun katlmyla 7 Eylül 2018de Bu Yolda Hep Birlikteyiz kampanyas balatld.

Emniyet kemeri kullanmnn teviki ile ar hz ve araç içerisinde cep telefonu kullanmnn önlenmesi amacyla hayata geçirilen kampanya kapsamnda çocuklara ve yetikinlere yönelik eitimler verilirken denetimler de artrld.

Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim, Hatal Sürücüye Krmz Düdük Kampanyas ile aileler üzerinde çocuklarn yaptrm etkisi kullanld.

Özellikle araç sürücülerinde ar hz, emniyet kemeri, direksiyon banda cep telefonu kullanm hususlarnda alglanan yakalanma riski duygusunu artrmak amacyla emniyet ve jandarma görevlilerinin yan sra fahri trafik müfettileri ve çocuklar trafik denetimlerine katld.

Kampanya kapsamnda, trafik ekiplerince denetimler srasnda durdurulan araçlardaki çocuklara krmz düdük, apka, tiört, görev kartlar ve trafik karneleri datlarak farkndalk oluturulmas hedeflendi.

- 1 milyon 429 bin 730 yol kullancsna yaya güvenlii eitimi verildi

Öncelik Hayatn Öncelik Yayann sloganyla 6 ubatta balatlan kampanya kapsamnda bugüne kadar 1 milyon 429 bin 730 yol kullancsna yaya güvenlii eitimleri verildi.

Ülke genelindeki 25 bin 947 yaya geçidi, 13 bin 736 okul geçidi olmak üzere toplam 39 bin 683 geçitten 10 bin 87sine önce yaya resmi yerletirildi.

Kara yolu trafiinde vatandalarn ve yol kullanclarnn daha bilinçli olmalar ve güvenilir bir trafik ortamnda seyahat etmelerini salamak amacyla 2 Ekim 2019dan itibaren ülke genelinde Yaya Güvenliinin Nöbetçisiyiz sloganyla trafikte yaya öncelii etkinlikleri düzenlendi.

- 16 bin 150 örenci mobil trafik trlarnda eitim gördü

çileri Bakanl ile Milli Eitim Bakanl tarafndan Mobil Trafik Eitim Tr Türkiye Yollarnda Tantm Program ve Eitim Birlii Protokolünün imzalanmasyla Mobil Trafik Eitim Tr Projesi hayata geçirildi.

Emniyet Genel Müdürlüüne tahsis edilen iki tr modernize edilerek Mobil Trafik Eitim Trna dönütürüldü. Böylece 2019-2020 eitim-öretim yl itibaryla çocuklarn teorik eitimin yan sra seyyar parkurda eitimcilerin nezaretinde akülü araçlarla uygulamal eitimler almalar saland. Eitimlerden bugüne kadar 27 ildeki 244 okulda okuyan 16 bin 150 örenci faydaland.

2013-2014 eitim-öretim ylnda hayata geçirilen Trafik Dedektifleri Projesi kapsamnda, 3-17 ya aralndaki çocuklara yönelik trafik eiticileri tarafndan eitimler verildi. Söz konusu eitimlere bugüne kadar yaklak 6 milyon 500 bin örenci katld.

Yol kontrol noktalarnda kurulan kapal alanlarda sürücülere ksa süreli trafik eitimleri verilmesi amacyla Yaam için Ksa Bir Mola sloganyla Yaam Tüneli Trafik Eitimleri projesi balatld. Bu yl trafikte durdurulan sürücülerden 161 bin 295i bu eitimlerden yararland.

2019-2020 eitim-öretim dönemi öncesinde Milli Eitim Bakanlna bal okullarda görevli 238 bin 260 öretmene trafik güvenlii konusunda eitim verildi.

- En çok kaza yapan sürücülere özel eitim

Ülke genelinde en çok kaza yapan araç sürücüleri ile özellikle ticari araç oförlerine yönelik bu yl güvenli sürü kurallarna ilikin eitimler düzenlendi. Eitimlere bugüne kadar 3 bin 57 oför katld.

Okullarda örencilerin güvenli bir ekilde yaya geçitlerini kullanmalarn salamak amacyla bu bölgelerde görevlendirilecek okul geçit görevlileri de eitimlere alnd. Eitimlerde yaklak 4 bin okul geçit görevlisi yer ald.

Ana Sayfaya Git