Trafikte alarm!

İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarının önlenmesine yönelik, yol haritasını belirleyen kısa, orta ve uzun vadede planlarını içeren “Trafik Kazalarını Önleme Planı”, “Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” ve “Motosiklet Kazaları” genelgelerini 81 ilin valiliklerine gönderdi.

Haberler 17.07.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çileri Bakanl, Kurban Bayram önceki oluabilecek trafik kazalarnn engellenmesi, can kayplarnn önlenmesi için valiliklere 3 genelge gönderdi. Genelgelerde trafik kazalarna bal can kayplarnn önüne geçilmesine yönelik, youn denetimlerin yan sra emniyet kemeri ve kask kullanmna, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi.

Kurban Bayram süresince günlük toplam 9 bin 259 ekip, 17 bin 430 personel görev alacak. Önlemlerin alnaca 13 gün süresince toplam 120 bin 372 ekip, 226 bin 586 personel sahada görev alacak.

KOMSYON TARAFINDAN LLERN TRAFK KAZALARINI ÖNLEME PLANI HAZIRLANACAK

Valiliklere gönderilen Trafik Kazalarn Önleme Plan Genelgesi ile, valiler tarafndan, emniyet, jandarma trafik sorumluluk alannda Kurban Bayram tatilini de içine alacak ekilde, vali ya da görevlendirecei vali yardmcsnn bakanlnda polis, jandarma, ulatrma, belediye, salk, milli eitim, tarm ve orman ile ilgili dier birim temsilcilerinden oluacak bir komisyon kurulacak.

Bu komisyon tarafndan 180 günlük Trafik Kazalarn Önleme Plan hazrlanacak. Bu plan ile ar hzla mücadele, emniyet kemeri ve kask kullanm, yaya öncelii, motosiklet/motorlu bisiklet kullanm ve cep telefonu kullanm vb. konularda il snrlar içerisinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmal trafik kazalarnn azaltlarak trafik güvenlii artrlacak.

Bakanln gönderdii genelgede yer alan balklar öyle:

ETKN VE YOUN DENETMLERLE SAHA HAKMYET ARTTIRILACAK

Bu yln ilk alt ay ile geçen yln ayn dönemi ile karlatrlarak trafik kazalarna sebep olan ihlallerin gerçekletii yerler ve ihlalin türü, bu ihlaller nedeniyle meydana gelen kazalarn olu türleri, zamanlar ve sürücü kusurlar gibi bilgileri analiz edilecek. Etkin, sürekli ve youn denetimlerle saha hakimiyeti artrlacak, mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünür olmas salanacak. Trafik ekiplerinin özellikle kazalarn youn olduu sorumluluk güzerghlarnda, ekip araçlarnn tepe lambalar açk bulundurulacak. htiyaç duyulmas halinde polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluturularak müterek denetim yaplabilecek.

HAVADAN DENETMLERE AIRLIK VERLECEK

Denetim faaliyetlerinin her zaman ve her yerde etkin bir ekilde gerçekletirilerek sürücülerde alglanan yakalanma riski duygusu sürekli ve üst düzeyde tutulacak. Buna yönelik genel denetimlerin yan sra drone, helikopter gibi hava araçlaryla yaplan trafik kontrollerine de arlk verilecek.

RADAR ARAçLARI 7/24 ESASINA PROGRAMLANACAK

Ar hzla mücadele kapsamnda, hz denetimlerinin çevirme ekipleriyle birlikte yaplmas için gerekli planlamalar yaplacak. Tüm radar araçlarnn gündüz ve gece istisnasz olarak 7/24 esasna göre aylk trafik kontrol programlarna uygun ekilde görevlendirilecek. Radar arac bulunmayan ilçe merkezlerinden geçen devlet yolu, il yolu gibi ana arterlerde hz denetimi yaplmas için il merkezi trafik birimlerince planlama ve görevlendirmeler yaplacak. Okul, hastane, alveri merkezi gibi yayalarn youn olarak bulunduu yerlerde ve bu yerlerin çevresindeki cadde, sokak ve güzerghlarda azami hz snrnn 30 km/s hza düürülmesi amacyla çalmalar yaplacak.

KAMPANYALARLA FARKINDALIK ARTIRILACAK

2021-2030 Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesinde belirlenen hedeflere ulamak için yl boyunca toplumsal farkndal artrmaya yönelik etkinlik ve kampanyalar düzenlenecek, denetim, bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek. Krmz kta geçme, seyir halinde cep telefonu kullanm, tarm araçlarnn uygun olmayan ekilde trafikte yer almas, alkol etkisinde araç kullanm, otoyol ve ehirleraras yollarda duraklama/parketme konularnda eitim, bilgilendirme çalmalar yaplacak.

Yaam çin Ksa Bir Mola sloganyla 59 ilde oluturulan yaam tünellerinde; emniyet kemeri kullanmnn gereklilii, cep telefonunun insan dikkati üzerindeki olumsuz etkileri, ar hz ve normal seyir hznn insan yaam üzerine etkisi, yakn takipten ve hatal erit deitirmeden kaynaklanan kazalar ile yaya öncelii/güvenlii konularnda özel olarak hazrlanan ksa filmler sürücü ve yolculara izletilecek.

Okul öncesi ve ilkokul örencilerine yönelik çocuk Trafik Eitim Parklarnda uygulamal trafik eitimlerinin verilmesine devam edilecek. Mobil Trafik Eitim Tr Türkiye Yollarnda slogan ile hayata geçirilen Mobil Trafik Eitim Tr ile verilen uygulamal eitimlere okul idarelerinin örencileri ile birlikte katlmalar tevik edilecek.

ÜLKE GENELNDE YOL VER HAYATA KAMPANYASI

Bakanlmzca ülke genelinde yol ver hayata sloganyla yeni bir kampanya balatld. Kampanya kapsamnda hazrlanan kemerinle yol ver hayata, sabrnla yol ver hayata, kasknla yol ver hayata, dikkatinle yol ver hayata yazl görseller ile farkndalk oluturulacak.

LLERDE EMNYET KEMER KULLANIMINA YÖNELK RAPOR çIKARILACAK

Sürücülerde artan emniyet kemeri kullanm orannn yolcularda da salanabilmesi için etkin denetimler yaplacak ve yaptrmlar kararllkla uygulanacak. Emniyet kemeri kullanm oranlarnn il bazl tespit edilmesi amacyla üniversiteler ile ehirlerin yerleim yeri içi ve d yollarnda deiik zaman ve lokasyonlarda; sürücü, ön koltuk yolcu ve arka koltuk yolcular için saym gerçekletirilecek. Saym sonucunda üniversiteler tarafndan oluturulan raporlar baz alnarak, kemer kullanm oranlarnn artrlmasna yönelik bilgilendirme/denetim planlar oluturulacak.

YAYA VE OKUL GEçTLERNN ARETLER STANDART HALE GETRLECEK

Yaya, okul geçitlerindeki yatay ve dikey iaretlemeler kontrol edilerek standartlara uygun olmayanlar yenilenecek. Sürücülerin yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarlarak dikkatlerini daha üst düzeye çkararak yavalamalarn ve yayalara ilk geçi hakkn vermelerini salamak amacyla tüm ksz okul ve yaya geçitlerine araçlarn yaklam yönünde Önce Yaya görsellerinin çizdirilmesi tamamlanacak. Trafik denetimlerinde yayalarn youn olduu bölgelerde ve ehrin cazibe merkezlerinde oluacak riskli davranlarn önlenmesine yönelik olarak motorize ve yaya personelde yararlanlacak.

CEP TELEFONU DENETMLERNDE SVL PERSONELDEN FAYDALANILACAK

Trafikte önemli bir sorun olan seyir halinde cep telefonuyla konuma ihlallerinin önlenmesine yönelik sivil personelden de istifade edilerek ihbarl denetimlere arlk verilecek. Genel kolluk personelinin cep telefonu kullanm ihlallerine kar duyarll artrlacak.

KURBAN BAYRAMINDA YOUN DENETM

Kurban Bayram dolaysyla 81 il valiliine gönderilen genelgede, bayram tatilinin 9 gün olmasna ramen trafik tedbirlerinin 14-26 Temmuz tarihleri arasnda 13 gün süreyle alnaca ifade edildi. Ayrca Kurban Bayram süresince günlük toplam 9 bin 259 ekip, 17 bin 430 personel görev alacak. Tedbirlerin alnd 13 gün boyunca toplam 120 bin 372 ekip, 226 bin 586 personel görev alacak. Ayrca 30u polis, 15i jandarma olmak üzere toplam 45 ba müfetti güzergahlarda ve kazalarn younlat kara noktalarda, ekip ve personelin ald önlemleri yerinde inceleyecek.

SVL PERSONEL LE OTOBÜS DENETM YAPILACAK

Toplam 690 sivil personel, 1380 ehirler aras otobüsü denetleyecek. 15 helikopter, 79 drone ile havadan denetim gerçekletirecek. Toplam 1100 polis ve jandarma maket model araç ve trafik ekibi ile denetim yaplacak.

TERMNAL DENETMLERNE AIRLIK VERLECEK

Bayram dolaysyla ehirleraras yolculuk artaca için terminal denetimlerine arlk verilecek. 66 yandan gün alm, 26 yandan küçük oförlerin otobüs kullanmasna izin verilmeyecek. Terminal ve izin verilen yerler dnda ehirler aras otobüslerin kalklarna müsaade edilmeyecek. Terminallere giri çk yapan bütün otobüs ve oförler ile takograflar denetlenecek. Otobüslerde emniyet kemeri kullanm denetimlerine de arlk verilecek. Trafik ile ölümlü ve yaralanmal kazalarn youn olduu saat dilimlerinde oförler araç dna davet edilerek bilgilendirme yaplacak. Tarmsal faaliyetin youn olduu bölgelerde kara yolu üzerinde tarmsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverler vb. araçlarn uygunsuz olarak seyretmelerine izin verilmeyecek.

KASK DENETMLERNE AIRLIK VERLECEK

Bakanlmz özellikle koronavirüs salgn dolaysyla kargo, restoran, market gibi iletmelerin müterilerine kuryeler araclyla hizmet vermeye balamasyla artan trafikte motosiklet kullanm dolaysyla kask denetimlerini sklatracak. Bu kapsamda alnacak yeni önlemleri içeren genelge illere gönderildi.

MOTOSKLET KAZALARI NCELENECEK

Genelgeye göre, 2021 ylnn ilk alt aylk döneminin 2020 ylnn ayn dönemi ile karlatrlarak, motosiklet/motorlu bisiklet kazalarnn youn olduu alanlar tespit edilecek. Kazalarn olu türleri, zamanlar ve sürücü kusurlar vb. bilgilere dayal olarak analizlerin yaplacak; etkin, sürekli ve youn denetimlerle saha hakimiyetinin artrlarak mobil/motorize trafik ekip/timlerin görünürlüü artrlacak.

Tescilsiz, plakasz, sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgeli, standart d baka bir araca ait ya da sahte plakal, hurdaya ayrlm veya trafikten çekilmi motosiklet/motorlu bisikletlerin karayolunda kullanldnn tespiti halinde ilgili mevzuat hükümleri uyarnca gerekli yaptrmlar uygulanacak.

TRAFKTE MOTOSKLET KULLANIMINA YÖNELK FARKINDALIK ARTIRILACAK

Motosiklet/motorlu bisikletlerin trafik kurallarna uygun olarak trafikte yer almas, dier araç sürücülerinin de motosikletlerin geçi haklarna ve sürü güvenliine dikkatlerinin artrlmasna yönelik illerde bilgilendirme ve farkndalk faaliyetlerine yönelik proje ve kampanyalara arlk verilecek.

Motosiklet, motorlu bisiklet kullanmnda kask takmann ölüm, ar yaralanma riskini düürdüünden hareketle kask kullanm konusundaki denetimlerin artrlacak. Trafik kolluunca tescilsiz, tescil plakas görünürlüü bozuk, k donanm eksik, farkl olan, üzerinde teknik deiiklik yaplm, abart egzoz gibi eksiklikleri bulunan motosiklet, motorlu bisikletlere kar duyarl olunacak. Bu eksikliklerin genel kolluk personelince tespit edilmesi ve aracn durdurulmas halinde ise trafik personelinden destek talep edilecek.

Üzerinde tama kutusu bulunan, yan tarafta bulunan çantalar hariç, ancak bu hususu tescil belgesi ve bilgisayar kaytlarna iletmedii tespit edilen motosiklet, motorlu bisiklet iletenleri hakknda gerekli ilemler yaplacak.

Yaya yollar ve yaya geçitleri dahil yayalara ayrlm alanlar kullanan veya duran/duraklayan araçlarn arasndan geçi yapan motosiklet, motorlu bisiklet sürücülerine kar duyarl olunacak. Motosiklet, motorlu bisiklet türü araçlarn hareket kabiliyetleri dikkate alnarak rutin, allm uygulama yerleri ve denetimlerin dnda sivil ekip ve personel ile de denetim yaplacak. Trafik ekipleri veya motosikletli asayi birimlerince motosiklet, motorlu bisikletlere yönelik sk sk özel denetim gerçekletirilecek. Motosiklet, motorlu bisikletlerin kazalarna ilikin istatistiklerin düzenli olarak kamuoyuyla paylalacak.

Ana Sayfaya Git