Tüketici derneğinden etiketlerde "yerli logo" önerisi

Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin raflardaki yerli ve yabancı ürünleri ayırabilmeleri için etiketlerde ayırt edici renk ya da logoların yer alması önerisinde bulundu.

Haberler 10.09.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz, tüketici kanunlarnda etiketlerle ilgili düzenlemelerin yapldn belirterek, bulunmas gerekli bilgilere etiketlerde yer verildiini söyledi.

Etiketlerin daha da farkndalk yaratacak ekilde tüketicinin dikkatine sunulmas gerektiini vurgulayan Ylmaz, Türkiye Cumhuriyeti vatanda herkesin, bilinçli tüketicinin yerli ürünlere sahip çkmas gerekir. Bu anlamda tüketiciyi bir aratrmaya, okumaya zorlamadan dorudan baktnda yerli ürünü hemen fark ettirecek etiket düzenlemesinin faydal olduunu düünüyoruz. diye konutu.

Ylmaz, yerli üretime daha çok arlk verilmesi ve sahip çklmas gerektiini vurgulayarak, öyle devam etti:

Yerli mal, memleket maldr ama burada da bizim istediimiz ey; kaliteli ve uygun fiyatl standartlara uygun ürünlerdir. Bu ürünler üretildii takdirde bizim de kendi ürünlerimize sahip çkmamz gerekir. Bazen d ülkelerle de çok farkl düzeyde ilikilerimiz oluyor. Zaman zaman boykot çarlarnda bulunuluyor. Bilinçli bir tüketici olarak, bu tür durumlarda tüketici de tavrn gösterecek. O mallara kar çok aratrmadan, soruturmadan baktnda, yerli ve dardan ithal mallar konusunda etiketlerde ayrt edici renklerin, logolarn bulunmasnda son derece yarar var.

- Ürünlerdeki GDO ve alkol oranlar da etiketlerde belirtilmelidir

Tüketicilere seçme hakk konusunda kolaylk salanmas gerektiini ifade eden Ylmaz, bu tercih hakknn ürün içerikleri için de geçerli olduunu belirtti.

Ylmaz, insan sal için zararl baz içeriklere iaret ederek, Bunda da ister yerli isterse yabanc ürün olsun, tüketici bir ürünü alrken ürün GDO içeriyor mu? bilmek ister. Niasta bazl eker içerip içermedii ya da alkol düzeyine ilikin bilgilerin etikette bulunmas gerekir ki tüketici buna bakarak tercih hakkn kullansn. Ürünlerdeki GDO ve alkol oranlar, standartlarn altnda olsa bile tüketicilerin bilmesi açsndan etiketlerde belirtilmelidir. deerlendirmesinde bulundu.

- Ülkemizde de böyle bir uygulamaya gidilmelidir

Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu da etiket bilgilerinin tüketici açsndan önemine dikkati çekti.

Aaolu, tüketicilerin satn ald ürünün üretildii yeri bilme hakknn bulunduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Tüketiciler, satn ald ürünün üretim yerini daha belirgin olarak görebilmelidir. Bizim ülkemizde de etiketlerde mutlaka böyle bir uygulamaya gidilmelidir. Önemli olan bir hususa da iaret etmek istiyorum ki yabanc sermayeye ait, hatta yabanc isimle satlan ürünler ayet yurt içinde üretilmise o ürünlerde kendi insanmzn aln teri olduunu gözeterek satn alma tercihimizi belirlemeliyiz. Montaj sanayi bile olsa (endüstriyel ürünler) ülkemizde üretilmise, aln teri bizdendir.

Fiyat konusunda tüketicilerin zor durumda braklmamas gerektiini vurgulayan Aaolu, unlar aktard:

Piyasalarda depodaki, raftaki mallara zam uygulandn görüyoruz. Bunlar, gerekçe olarak da ayn maln eski fiyattan alnamayaca ileri sürmektedirler. Bu durumda irket iletme sermayesini tüketiciden salam olur. Oysa yapt ticarette gerekli olan sermaye ihtiyac artmtr. Eski (stok) ürünleri eski fiyattan, yeni alaca ürünleri yeni fiyattan sata sunmal, sermayesi yetersiz kalyorsa sermaye arttrmal veya kredi kullanmaldr.

Ana Sayfaya Git