Türkiye Kürtleri sahiplenmelidir!

Demirtaş: Bütün ülkeler gelip Kürtlere yardım etmeye çalışıyor, yeri geldiğinde vururlar.

Haberler 17.02.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP eski E Genel Bakan Selahattin Demirta, örgüt yöneticilii suçlamasyla tutuklu yargland davada, savunmasna 3üncü günde de devam etti. Savunmasnda Türkiyenin Irak ve Suriyedeki Kürtleri yanna almas gerektiini söyleyen Demirta, Kürt eittir düman, Kürt eittir terörist, Kürt eittir bölücü algsnn krlmas lazm. Bugünkü politikalar Türkiyenin barna, güvenliine hizmet etmiyor. Dünyann bütün ülkeleri gelip Kürtlere yardm etmeye çalyor. Bu Kürtlerin kara ka, kara gözü için deil. Hepsinin kendi çkar var. Biri silah veriyor, biri TIR gönderiyor. Yeri geldiinde en bata onlar Kürtleri vururlar, vuracaklar dedi.

HABER MERKEZ

Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerlekesinde görülen duruma, Selahattin Demirtan savunmasyla devam etti. 2007den itibaren Demokratik Toplum Kongresinin faaliyetlerini anlatan Demirta, Bu toplantlarda iddete mail etmeden insanlara farkl bir yol olduunu gösterdik. Toplumun her kesimi ile görütük, bir araya geldik. Birbirimize temas ettik. Birbirimizi tandkça dümanca bakmamay örendik. Gençleri silahtan baka alternatif bir yol olduunu göstermek istiyorsak bunlar yapmak zorundaydk. Devlet de bu fikirdeydi. Kim buna karyd cemaat. Dinlemeleri onlar yapt. Amaç olas bir bar önlemekti. Emniyet ve jandarma istihbarat yapyordu bunu. MTte hakim deillerdi. Adliyelerdeki kendilerinden olan hakimlerden dinleme karar alarak dinlediler. Dinlemeleri çarptarak, tarihleri, kiileri çarptarak, sözleri cmbzlayarak raporlar oluturdular dedi.

ÖNÜNÜZDEK FEZLEKE CEMAATN MLLET BRBRNE DÜÜRME OPERASYONUDUR

O dönemin iddetten sivil siyasete geçi dönemi olduunu belirten Demirta, öyle devam etti: Biz sorunlarmz iddet olmadan çözebiliriz anlayn güçlendirmeye çalyorduk. Önünüzdeki dinleme, önünüzdeki fezleke, tümüyle cemaatin memleketi birbirine düürme operasyonudur. Bizim yaptmz eyi çarptp, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti devletini içinde özgür eit yurtta olarak yaama giriimlerini sabote etme çabalardr. Baardlar, baardlar.

PKKYA SLAHLARI BIRAKTIRMI OLACAKTIK

O dönemdeki çalmalarn baar olmas durumunda u an Türkiyede siyasetin daha iyi bir noktada olacan ileri süren Demirta, Demokratik siyaset güçlenecekti. Toplumda bir arada yaama ve demokratik yollarla sorununu çözme inanc artacakt. Ve PKKya silahlar braktrm olacaktk. 2007den beri bu çalmalar yürütüldü. 2009da sekteye urad dedi.

BARI GÖRÜMELER SOçDE, CENEVREDE DEL ANKARADA OLURDU

O dönemin çok önemli bir dönem olduunu söyleyen Demirta, savunmasna öyle devam etti: Neden önemlidir? Bugün Ortadouda dönen operasyonlara bir bakn. Türkiye kendi içindeki Kürt Yurttalaryla bark bir sistemi kurmu olsayd, PKK Türkiyeye kar silahlar tümden brakm olsayd, Türkiyenin Suriye ve Iraktaki Kürtlerle de diyalogu ibirlii güçlü olsayd, bugün Türkiye tüm Ortadounun merkezindeki ülke olacakt. Deil ABDsi Rusyas dünyann bütün güçleri bir araya gelse, Suriye Bar görümelerini Ankara dnda, hiçbir yerde yaptramazd. Soçide, Cenevrede deil Ankarada olurdu. çünkü Kütlerin yüzü ama, Badata, Soçiyi Cenevreye dönük deil.

KÜRT HAREKETLERNN TÜRKYEYE DÜMANLIK YAPMAMASI LAZIM

Türkiyenin her yerde Kürtleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin yanna almas gerektiini belirten Demirta, Bin yllk kardeliimizin gerei de budur. Tüm Kürt hareketi örgütlerinin de silahl, silahsz Türkiyeye kar dümanlk yapmamas, Türkiyeye kar ibirliini gelitirmesi lazm. Kürtlerin çk Türkiye ile ibirliindedir. Türklerin çk da Kürtlerle ibirliindedir. Baka türlü emperyal müdahalelerde önlenemez, baka türlü Orta Doun da barn inas da gerçekletirilemez. 2007de 2009da balattz giriimleri baarabilseydik, bugün Türkiye bambaka bir güce dönümü olacakt. ç demokrasisi güçlü, toplumu ile bark, komu halklarla bark. Türkiyenin 900 kilometre snrnda Kürtler yayor. Yeni bir anlay gelitirilmesi lazm. Paradigmann deimesi lazm. Kürt eittir düman, Kürt eittir terörist, Kürt eittir bölücü algsnn krlmas lazm dedi.

KÜRTLER PARTLERDEN, ÖRGÜTLERDEN BARET DELDR

Bugünkü politikalarn Türkiyenin barna, güvenliine hizmet etmediini ileri süren Demirta, unlar söyledi:

Dünyann bütün ülkeleri gelip Kürtlere yardm etmeye çalyor. Bu Kürtlerin kara ka kara gözü için deil. Hepsinin kendi çkar var. Biri silah veriyor, biri TIR gönderiyor. Hepsinin kendi çkar var. Yeri geldiinde en bata onlar Kürtleri vururlar, vuracaklar. Ama ite Türkiyenin de çaresiz kaldlar, ezilsinler, yok olsunlar dememesi lazm. Devletin de hükümetin de oradaki bütün Kürtleri yanna almas lazm. çünkü Kürtler partilerden, örgütlerden ibaret deildirler, bir halktr. Partiler bugün vardr yarn yoktur, ama halklar hep vardr. Halk yanna almas lazm. Bunun imkanlarn zorlamas lazm.

Ana Sayfaya Git