Türkiye'nin "Biyolojik Çeşitlilik Haritası" oluşturuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2013'te başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında, yaklaşık 852 bin 644 koordinatlı noktada 13 bin 409 bitki ve hayvan türünün tespiti yapıldı

Haberler 01.12.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüü tarafndan balatlan Ulusal Biyolojik çeitlilik Envanter ve zleme Projesi kapsamnda bugüne kadarki kapsaml çalmalar sonucu 13 bin 409 bitki ve hayvan türünün tespiti yapld.

Türkiye, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve ran-Turan olmak üzere 3 farkl bitki corafyasna sahip olmas dolaysyla zengin bir biyolojik çeitlilii barndryor.

Bu çeitliliin korunmas ve sürdürülebilir kullanmna hizmet edecek envanter ve izleme çalmalarnn ulusal düzeyde gerçekletirilmesi, biyolojik çeitlilie ilikin veri tabanlar oluturulmas gibi çeitli projeler hayata geçirildi.

DKMP Genel Müdürlüü, 2013 ylnda balatlan Ulusal Biyolojik çeitlilik Envanter ve zleme Projesi kapsamnda 81 ilin biyolojik çeitlilik envanterini tamamlayarak, ülke genelinde Biyolojik çeitlilik Haritas oluturdu.

Damarl bitkiler, memeliler, kular, iç su balklar, sürüngenler ve amfibiler gibi canl gruplar üzerinde 918 uzman ve akademisyen arazi çalmas gerçekletirdi.

- Tbbi ve bitkisel ilaç yapmna katk

çalmalarn yapld 852 bin 644 koordinatl noktadan 13 bin 409 bitki ve hayvan türüne ilikin envanter verisi toplanarak Nuhun Gemisi Ulusal Biyolojik çeitlilik Veri Tabanna girildi.

Envanter çalmalarnda ayrca ekonomik deere haiz taksonlara ilikin envanter verileri de topland. Ülke ekonomisine girdi oluturma potansiyeli tayan 2 bin 934 taksonun tbbi ve bitkisel ilaç olarak kullanld saptand.

Türkiyede omurgasz ve tohumsuz canllarnn da envanterinin çkarlmas amacyla çalmalara baland. Ayrca biyolojik çeitliliin önemi hakknda farkndalk çalmalar da yaplrken, bu kapsamda kamu spotu ve kitapçklar hazrland.

- Biyolojik çeitlilik mercek altnda

Ulusal Biyolojik çeitlilik Envanter ve zleme Projesi kapsamnda yürütülen çalmalar neticesinde biyolojik çeitliliin gidiatnda önemli role sahip tür ve habitatlar için izlemeye konu göstergeler belirlendi.

Her bir izleme göstergesi için izleme planlar ve bu dorultuda da izleme i programlar oluturuldu.

Proje sonucunda envanter çalmalar tamamlanan 81 ilde tür/popülasyon ve habitat/ekosistem düzeyinde izleme çalmalar yürütülürken, 292 flora, 218 fauna ve 263 özellikli alan izleniyor ve raporlanyor.

Ana Sayfaya Git