Üç asırlık medrese!

Hakkari'de, Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen 318 yıllık Meydan Medresesi, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından yeni yüzüyle ziyarete açıldı.

Haberler 07.08.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biçer Mahallesinde 1700-1701 yllarnda dönemin Hakkari bölge yöneticisi zzeddin olu brahim Bey tarafndan ina edilen medrese, 1984 ylnda Vakflar Genel Müdürlüünce restore edildi.

Hakkari Üniversitesi, kentin en önemli kültür varlklar arasnda gösterilen medresenin turizme kazandrlmas amacyla Hakkarinin Turizm Merkezi Meydan Medresesi projesini hazrlad.

Dou Anadolu Kalknma Ajansnca (DAKA) desteklenen proje kapsamnda, medresenin çevresindeki baz ev ve eski yaplar kaldrld. Etraftaki arazilerin istimlak edilmesiyle alan 4 bin 300 metrekareye çkarlan medresenin bahçesinde, kentin kültürünü yanstan, içinde kafeterya ve sergi salonu bulunan Kültür Evi ina edildi.

Birinci etap çalmalar tamamlanan medrese, yeni yüzüyle ziyaretçilerini arlamaya balad. Medreseyi görmeye gelen çok sayda kii, öretim görevlileri eliinde medresenin avlusunu, snflarn ve dier bölümlerini gezerek bilgi ald.

Hakkari Üniversitesi Öretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Murat Adyaman, medresenin, bölgede ayakta kalan en önemli eserlerden biri olduunu söyledi.

Medresenin halkn hizmetine sunulmas için 2015te üniversiteye tahsisinin yapldn belirten Adyaman, u bilgileri verdi:

Buna yönelik projeler hayata geçirildi. Meydan Medresesi, Hakkarinin Kent Ariv Etnografya Müzesine dönütürülecek. Projenin birinci etabnda 4 bin 300 metrekarelik alanda çevre düzenlemesi yapld, Hakkari Kültür Evi ina edildi. Medreseyi görmek için kent sakinlerinin yan sra il dndan da çok sayda kii buray ziyaret ediyor.

kinci etap çalmalarn tamamlanmasyla ziyaretçi saysnda art olmasn beklediklerini aktaran Adyaman, kentin ariv belgeleri, kitaplar, el yazmalarnn medresede aratrmaclarn hizmetine sunulacan ifade etti.

Medresenin 500 metrekare alan üzerine ina edilen sivil mimari yapsnda ina edildiini anlatan Adyaman, Kendi içindeki sütunlarn birbirinden farkll, kaplarn hürmetten dolay alçak yaplmas gibi kendine has özellikleri vardr. çinde 2 mescit ve 11 snf bulunmaktadr. Üniversitede alanla ilgili hocalarmz ziyaretçilere elik edip bilgilendirmede bulunuyor. dedi.

Ziyaretçilerden srafil Günsal da Düzceden geldiini belirterek, kültürel varlklarn tannmas için restorasyon çalmalarnn önemli olduunu belirtti.

Bu tür mekanlarn ecdadn eitime verdii önemi daha iyi kavramalarn saladn kaydeden Günsal, öyle konutu:

lime ne kadar deer verildiini medreseyi gezdikten sonra bir kez daha gördük. Eski yaplarn bir ruhu var. Onun bir de tarihini dinlediinizde zaman tüneline girmi gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bu ziyaretler o açdan da önemli. Artk ulam artlar kolaylat. Zaman olanlarn bu imkanlar deerlendirerek Hakkaride ve corafyalarmzdaki dier yerleri gezmelerini, tarihi dokuyu görmelerini tavsiye ediyoruz.

Ana Sayfaya Git