Üç bin yıllık medeniyete ışık tutacaklar

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yapımı tamamlanan "Ahmed-i Hani Kent Müzesi"nde İslam aliminin yaşantısı ve eserleri tanıtılırken, Eski Doğubayazıt Evi"nde yörenin gelenek ve kültürel birikimleri yeniden hayat bulacak.

Haberler 04.08.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arnn Doubayazt ilçesinde yapm tamamlanan Ahmed-i Hani Kent Müzesi ile Eski Doubayazt Evi, yörenin 3 bin yllk tarihine k tutacak.

Kaymakamlk tarafndan shak Paa Saray çevresinde, Ar Da, Beyazt Camisi, Urartu Kalesi ve ilçeyi gören bir noktada ina edilen Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doubayazt Evinin, turizme önemli katk salamas bekleniyor.

Müzeyle, shak Paa Saray Camisinde din dersi veren, Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle Mem-u Zin, Nubihara Biçukan gibi eserleri yazan air, filozof, tarihçi ve mutasavvf Ahmed-i Haninin yaantsnn bugüne aktarlmas hedefleniyor.

Üç bölümden oluan müzenin küçüklerin ilkbahar anlamna gelen Nubihara Biçukan adl ksmnda, slam aliminden tedrisat gören talebeler heykellerle canlandrlacak.

mann Esaslar adyla düzenlenen ikinci bölümde ise Ahmed-i Haniye ait eserler, objeler ve tantm bilgileri yer alacak. Mem-u Zin adl dier ksmda da Memin Zine kavumas için Mir tarafndan art koulan satranç oyunu sahnesi heykellerle ortaya konulacak.

Kerpiçten yaplan iki katl Eski Doubayazt Evinde ise eski gelenekler ve kültürel birikimler yeniden hayat bulacak. Eski Doubayazt Evinde, yöresel kyafetler ve yemekler, tandr yapm, kna gecesi merasimi ve dengbej divannn tantlaca bölümlerin yan sra köylerde eskiden günlük yaamda kullanlan eyalar yer alacak.

Kaymakam Ula Akhan, AA muhabirine, shak Paa Saray çevresindeki düzenlemeler çerçevesinde yaplan binalarn inasna 3 yl önce balandn bildirdi.

Serhat Kalknma Ajans ve l Özel daresinin katklaryla projenin finansmannn salandn dile getiren Akhan, yaplarn açln yarn balayacak Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivalinde gerçekletireceklerini kaydetti.

lçeye gelen turistlerin sadece shak Paa Saray ve Urartu Kalesini ziyaret edip döndüünü anlatan Akhan, u ifadeleri kulland:

Ancak biz Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doubayazt Evi, u anda restorasyonu süren eski hükümet konamz ve yine ihalesini yaptmz Beyazt Medresesi ile turist olarak ilçemize gelen vatandalarmzn kal sürelerini uzatmak istiyoruz. Ayrca Doubayazt kültürüne ait çeitli eya ve figürlerin sergilenecei mekanlar oluturduk. 3 bin yllk kadim bir memleket olan Doubayaztmz, bu müzelerle, tarihi ve kültürel deerleriyle yeniden kendini gösterme ans elde edecek.

l Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut da Doubayaztn turizm potansiyeline dikkati çekerek, Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doubayazt Evi, kentte var olan deerlere ciddi katk sunacak. Müze ve evin yapmnda emei geçen kaymakamlmza teekkür ediyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git