UNESCO’nun onayı var mı?’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’ne zarar verdiği belirtilen Millet Bahçesi projesine UNESCO'nun onayının olup olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Haberler 20.06.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan, Millet Bahçesi projesinin Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerine verdii zararlara ilikin Meclis Bakanlna soru önergesi verdi.

Paylan, Diyarbakrdaki tarihi Surlarn ve Hevsel Bahçelerinin 2015 ylnda UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak kabul edilmesinden bu yana geçen 4 ylda, koruma adna doru politikalarn oluturulmad ve bu deerleri koruyacak admlarn atlmadna dikkat çekti.

UNESCOYA RAPOR SUNULMU MU?

Paylan, konuya ilikin çevre ve ehircilik Bakan Murat Kuruma u sorular yöneltti:

* Diyarbakrdaki Millet Bahçesi ina çalmalarnn koruma altndaki Diyarbakr Surlarna ve Hevsel Bahçelerine telafisi mümkün olmayan zararlar verdii ve Surlarn duvarlarnda bir takm çökmeler meydana geldii yönündeki iddialar doru mudur?

* Millet Bahçesi projesi için UNESCOya Kültürel Miras Etki Deerlendirme (KMED) raporu sunulmu mudur? Bu proje UNESCO onayyla m yaplmaktadr?

* Surdan dümesi olas talarn proje uygulama alannda gömülü olduuna dair iddialar mevcuttur. Proje uygulama alannda herhangi bir arkeolojik kaz yaplm mdr?

*Millet Bahçesi yapm çalmalarnn Diyarbakr Surlarna verecei olas zararlar hesaplanm mdr? Bu konuda ilgili sivil toplum kurulularnn, meslek odalarnn görüüne bavurularak risk analizleri yaplm mdr?

* Bu projedeki baz imalatlarn Sur silueti ve Hevsel Bahçeleri doal yaps ile uyumsuz olduuna dair meslek örgütlerinin beyanlar mevcuttur. Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu Müdürlüü bu projeyi onaylam mdr?

Ana Sayfaya Git