"Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı toplumun baş ağrısıdır"

İDEV'in Mardin’de düzenlediği seminerde konuşan Dr. Aydın Gök, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının toplumun baş ağrısı olduğunu söyledi.

Haberler 30.12.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

deal Eitim Vakf (DEV) ve Peygamber Sevdallar Vakf, Mardin merkez Artuklu ilçesinde Uyuturucu Kullanm ve Madde Bamll temasyla bir seminer gerçekletirdi.

Artuklu Anadolu mam Hatip Lisesi Pansiyonu Konferans Salonunda yaplan ve Ahmet Dounun sunuculuunu yapt program, Abdulvahap Bekirolu Hocann Kuran- Kerim tilavetiyle balad. Program, DEV Mardin Temsilcisi Mücahit Önenin açl konumasyla devam etti.

Bütün dünyay ilgilendiren bir meseledir

Seminere konumac olarak katlan Dr. Aydn Gök, uyuturucu kullanm ve madde bamllnn bütün dünyay ilgilendiren bir mesele olduunu söyledi.

Uyuturucu ticaretinin dünyann her yerinde çok rahat bir ekilde yapldn aktaran Gök, Bu da unu gösteriyor ki; dünya emperyalizmi özellikle ifsat projeleri üzerinde duruyorlar. çünkü bu öyle bir melanettir ki, emperyalistler hem bizi uyuturuyor hem de trilyonlar kazanyorlar. Bunun yannda bizler de bundan kaçabilmek ve tedavi edebilmek için trilyonlar harcyoruz. dedi.

Her gün hüzün dolu görüntülerle karlayoruz

Uyuturucu kullanarak sokak ortasnda ylan insan manzaralarndan oluan görüntüler izlettiren Gök, Hemen hemen her gün sosyal medya, gazetelerde ve televizyonlarda yürek yakan, hüzün dolu görüntülerle karlayoruz, görüyoruz. Bu mesele toplumun ba arsdr. Dolaysyla bunun üstesinden gelebilmek lazmdr. Birkaç tane AMATEM veya çAMATEM ile bu i halledilmez. Bir doktor olarak, unu söyleyebilirim ki, bu merkezlerde tedavi niyetine verilen ilaçlarn önemli bir ksm da zaten uyuturucu içeriyor. dedi.

Dünya genelinde 275 milyon insan uyuturucu kullanyor

2018 ylndaki dünya uyuturucu raporlarndan veriler aktaran Gök, unlar söyledi:

Yaplan aratrmalara göre; dünya üzerinde 31 milyon uyuturucu bamls bulunmaktadr. Dünya genelinde uyuturucu kullanm da ayn raporda 275 milyon olarak yer alyor. Baml olan kiinin kendine olan güveni azalr. Kendini kontrolü zayflar, insani prensipleri ve deerleri yok olmaya balar, idealleri ve gelecee dair ümitleri yklr, kullandklar maddeler vücudunun baklk sistemini zayflatr. ADS, verem, Hepatit B ve Hepatit C gibi birçok ölümcül hastala kaplma riski artar. Böylece baml kii maddeyi alabilmek için önce mevcut parasn veya ailesini bitirir, insanlarn deerli eyalarn veya paralarn çalmaya balar.

Uyuturucudan kurtulmann yolu ruhu besleyip salih arkadalar edinmektir

TTHADUL ULEMA üyesi Molla Remzi Uçar da özellikle küçük bir ienin içine skm insan ve yerlere serilmi birkaç baml gencin resimlerinin, uyuturucunun ne kadar insanoluna zarar verdiini göstermek için yeterli olduunu gösterdiini ifade etti.

Uçar, Aslnda bizler maddeyi yaratan Allaha bal olsaydk, rahatlardk. Gençlerimiz, Allaha balanamadndan dolay maddeye baland. Maddenin de en kötüsü olan uyuturucuya baland. Rabbim, o gençlerimizi korusun. Allah, nsanolundan bahsederken Biz insan en güzel bir suretle yarattk. diye buyuruyor. En güzel ekilde yaratlan insan, bu hale layk mdr? Bu uyuturucu illeti dediimiz ey dine, nesle, akla, rza ve mala zarar vermektedir. Buraya gelmeden önce yllarca uyuturucu kulanm ve u an terk etmi 3 kii ile görütüm. Onlardan baz öretiler aldm. Onlar diyor ki, bundan kurtulmak isteyenler önce ortamn deitirsin. kincisi ruhu beslemek ve üçüncüsü de salih arkadalar edinmek lazmdr. Uyuturucu illetinden kurtulmak isteyen kardelerimiz, salih arkada edinsinler. Bu iten kurtulmak istiyorsanz iyi arkadalar edineceksiniz. dedi.

Ana Sayfaya Git