Uzmanlar sıcak havaya karşı uyardı

Aşırı sıcak ve nemli havaların özellikle kalp-damar, hipertansiyon ve kalp yetersizliği sorunu olan kişiler için risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor.

Haberler 16.08.2019 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde hava scaklklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, termometrelerin 45 dereceyi gösterdii Gaziantepte scaktan bunalan baz vatandalar üzerlerine su dökerek serinlemeye çalyor. Uzmanlar ise artan scaklarda sk yaanan güne çarpmalarna kar vatandalar uyaryor.

Austos scaklarnn yaand bu dönemde uzmanlardan da scaklk uyars geldi. Ar scaklarn çeitli salk problemlerini de beraberinde getirdiine dikkat çeken Kardiyoloji Uzman Dr. Onur Erdomu, Gaziantepte son günlerde 45 dereceyi bulan scaklklara kar bol sv tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Ar scaklarn özellikle kalp-damar saln olumsuz yönde etkilediini dile getiren Erdomu, önemli salk sorunlarnn yaanmamas için ar scaklara kar önlem alnmas gerektiine dikkat çekti.

Scak hava kalp krizi riskini artryor

Erdomu, Scak hava ve nem, vücutta sv ve tuz kayb, kalpte ritim bozukluklarnn yan sra tansiyonda dengesizlik, kan akkanlnda azalma, kann koyulamas ve kolestrolün yükselmesine sebep olabiliyor. Yaz aylarnda, scan etkisi ile vücudun s dengesini salamak için kalp daha fazla çalyor. Bu nedenle ar scaklar, kalp hastalarnn ikyetlerini artrabildii gibi salkl insanlarn da kalp sorunu yaamalarna neden olabiliyor. Kalbin i yükünü artran scak havalarda, kalp hastal nedeniyle ölümlerde de art görülüyor. dedi.

Günein etkili olduu 11.00-16.00 saatleri arasnda darya çklmamaldr

Ar scak havalarda kalp salnn korunmas ve kalp krizi riskinin azaltlmas için de dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarlarda bulunan Erdomu, unlar söyledi:

Özellikle günein etkili olduu 11.00-16.00 saatleri arasnda mümkün olduunca darya çklmamas gerek, eer çklacaksa mutlaka günein etkisinden korunmaya dikkat edilmeli ve apka takmann yan sra özellikle nem emebilen, açk renkli kyafetler tercih edilmeli. Vücut; nem ve scakla birlikte ar su, tuz kaybettii için mutlaka su tüketiminin bol olmasna dikkat edilmeli. Fazla ya ve et tüketiminden uzak durulmal. Ar yemekler yerine hafif, sebze ve meyve arlkl beslenmeye özen gösterilmeli. Özellikle kalp krizini tetikleyen sigara ve kafein tüketilmemeli. Scak ortamlardan klimal ortama özellikle de terli isek hzlca geçmek hem kalp hastalarnda kalp krizi riskini artrabilir hem de üütme ve gribal enfeksiyonlara davetiye çkarabilir. Bu nedenle klimal ortama girilecekse, klima ssnn en düük 20 derece olmasna dikkat edilmeli.

Kalp krizinde doru müdahale hayat kurtarr

Göüs ars, nefes darl, çarpnt, fenalama ve baylma gibi ikyetlerin de kalp krizinin en önemli belirtileri arasnda yer aldn dile getiren Erdomu, Kriz esnasnda zaman çok önemlidir. Belirtiler ba gösterdiinde hasta scak ortamdan uzaklatrlp serin bir yere alnmal ve bir an önce en yakn hastaneye götürülmelidir. Hasta çok kötü durumdaysa hemen 112 acil servis aranmaldr. Ambulans beklenirken, kalp krizi geçiren kii uygun bir yere yatrlmal ve hava almas kolaylatrlmaldr. Sk kyafetleri gevetilerek vücut dolam rahatlatlmaldr. Ayaklarn kalp seviyesinin üzerine kaldrarak kalbe daha çok kan aknn olmas salanmaldr. Hasta kusuyorsa, soluk borusuna kaçmamas için ba yana yatrlmal. diyerek ani bir krizle karlaldnda yaplmas gerekenler hakknda bilgiler verdi.

Ana Sayfaya Git