Uzmanlar: 'Ucuz gıda' deyip sorgulamadan almayın

Gıdalardaki katkı maddelerinin zararlarına dikkati çeken uzmanlar, mümkün olduğunca doğala yönelmek gerektiğini vurguladı.

Haberler 22.07.2019 - 12:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazr gdalarda bulunan katk maddelerinin pek çok hastala neden olduu biliniyor. Gda katk maddelerinin insana faydas olmadn ve bunlarn tüm hastalklarla ilikili olduunu tekrar hatrlatan uzmanlar, bu maddelerin tat bamll yapmas için kullanldna dikkati çekti. Fitoterapi Uzman Dr. Ümit Akta, vatandalar doal gdaya yönelmeleri ve ucuz olan gdalar sorgulamalar konusunda uyard.

Dr. Ümit Akta, hemen hemen her gdann içine çeitli nedenlerle konulan gda katk maddeleri hakknda tüketicilere uyarlarda bulundu. Dr. Akta, Gda katk maddeleri çeitli amaçlarla gdann içine konulmu normalde içinde bulunmayan maddelerdir. Raf ömrünü uzatmak, belli bir lezzeti tutturmak veya tat bamll yapmak için kullanlyor. nsanlar o ürünü tükettiklerinde baka bir ürünü yemesinler diye içine katyorlar ifadelerini kulland.

Salçanz kendiniz yapn

Salça yapmna yönelik de açklama yapan Ümit Akta, ev usulü domatesin kaynatlp salça yaplmasna kimsenin itiraznn olmadn söyledi. Akta, Evde yaplm salça salnz için faydaldr. Ama 5 kilosu 16-17 liraya satlan marketten salça alyorsanz bilin ki o salça salça deildir. 5 kilo salça için 50-60 kilo domates kaynatmak gerekiyor. Onu kaynatp, ambalajna koyup krn ekleyince, üstüne bide marketin kr ekleniyor nasl 15 -16 liraya satlyor. Bunun içinde belli ki hileler var. Bu artk salça görünümünde yabanc maddedir dedi.

Sorgulamadan almayn

Akta, Ucuz gda deyip, kökenin sorgulamadan gda almayn. Annenizin yapt gibi kendi salçanz, turunuzu, yourdunuzu kendiniz yapn. çoluunuza çocuunuza hazr gda yedirmeyin. Hazr gdalar baklk sisteminizi bozar. Gda katk maddeleri insana zarar verir ve hastalklara sebep olur diye konutu.

Bu maddelerin yapay olduunu hatrlatan Dr. Akta, Dardan birtakm kimyasallar ekliyorsunuz. Bu kimyasallarn insan salna bir faydas yok. Endüstrinin daha fazla kr elde edilmesi için bu kimyasallar kurulmu diye konutu.

Endüstri tat bamlln arttrmak için çalyor

Tat bamlna dikkat çeken Dr. Akta, Bamllk yapan her madde insan salna zararldr. Hocam falanca marka çikolatadan akam bir kavanoz yemeden uyuyamyorum, bana sadece onu verin diyen hastalarnn olduun belirtti.

Hastalarna Falanca marka yiyince oluyor da filanca markay versek olmuyor mu? dediinde Onu yiyemem hocam özellikle falanca marka olacak yantn aldn söyleyen Akta Bu tat bamll endüstrisi müteriyi kendisine balamaya çalyor. Bu da ar gda tüketimini getiriyor. Ar gda tüketimi obeziteye, diyabete en önemlisi kalp damar hastalklarna yol açyor dedi.

En doru gda doal gdadr

En doru gdann doal gda olduunu aktaran Dr. Akta, Gda katk maddelerinin ilikili olmad hastalk yok. Gda katk maddeleriyle alakal elimizde ciddi bilimsel veri yok. Örnein bu maddelerin kanserle ilikisini gösteren dünya üzerinde ciddi bir yayn yok. Birileri bunun gösterilmesini istemedii için gösterilmiyor. En doru gda doal gdadr. Yerli tohum ve geleneksel tarmla üretilmi ürünleri tercih etmeniz lazm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git