Vahşi kesime para cezası!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, belediyelerin gösterdiği yerler dışında park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri ve meydan gibi umuma açık yerlerde kurban satışı ve kesimi yapanlara 287 lira idari para cezası verileceği bildirildi.

Haberler 09.08.2019 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atklarn topraa veya suya veren kurban kesim yerlerine 72 bin 197 lira, bu fiilin konutlarda ilenmesi halinde ise bin 794 lira idari para cezas uygulanacak

HABER MERKEZ

çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan, belediyelerin gösterdii yerler dnda park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri ve meydan gibi umuma açk yerlerde kurban sat ve kesimi yaplmas, kurban kesim yerlerinde önlem alnmadan kurban atklarnn topraa ve suya verilmesi halinde idari para cezalar uygulanaca bildirildi.

Kurban Bayram süresince kurban sat ve kesim yerlerinde çevre kirliliine sebep olabilecek faaliyetlere kar toplum ve çevre salnn olumsuz etkilenmemesi için tedbirler alnd. Bu kapsamda ekipler, Kurban Bayram boyunca kurban sat ve kesim yerlerinde denetim yapacak. Kap önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenler Alo 181 hattna ihbar edilebilecek.

Kurban sat ve kesimi, ilgili belediye tarafndan gerekli alt ve üstyapnn tesis edildii veya ettirildii yerlerde yaplacak, kurban artklar belediyeler tarafndan toplanacak. Belediyelerin gösterdii yerlerin dnda kurban sat yapmak ve kurban kesmek yasak olacak.

Buna göre, 2872 sayl çevre Kanununun 20nci maddesi gereince park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açk ve kurban sat ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 287 lira idari para cezas uygulanacak.

çevre Kanununun 24üncü maddesi kapsamnda kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atklarn topraa veya suya veren kurban kesim yerlerine 72 bin 197 lira, bu fiilin konutlarda ilenmesi halinde bin 794 lira idari para cezas verilecek.

Cadde, sokak ve parklar kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atk ve iç organlar sokak, cadde ve parklarda brakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptrmlar uygulanacak.

- Kesim uyarlar

Köylerde ve belirlenmi kesim noktas bulunmayan yerlerde ise kesimler, cadde, sokak ve parka bakmamak kaydyla vatandalarn kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek ekilde ehil kiilerce gerçekletirilebilecek. Kesim sonrasnda atklarn bertaraf konusunda unlara dikkat edilmesi gerektii kaydedildi:

Kesimden çkan ikembe ve hayvan dklar gibi atklar, szdrmaz, dayankl, yüksek younluklu polietilen siyah torbalara 3te 2si orannda konulmal. Gerektiinde ikinci torba kullanlmal, az iyice kapatlp balanarak, szdrmaz ve kapal özel atk tama kamyonlaryla belediye tarafndan düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alnmal. Biriken gübre, çöp ve sakatat ile dier atklar çevreye zarar vermeyecek ekilde üstü kapal bir mahalde toplanp, daha sonra hijyenik artlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi salanmal. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli. Kurban sat ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atk tama araçlar ve konteyner bulundurmal. Kesim mahalli kanl ve kirlenmi bir durumda braklmamal, kan izi kalmayacak ekilde temizlenmeli ve gerektiinde kireçlenmeli. Kurban derilerinin tanmas esnasnda kan szmalarna ve çevre kirliliine neden olunmamas yönünde tedbirler alnmal.

Ana Sayfaya Git