Valilik izin vermedi

DİYARBAKIR'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve kayıp yakınlarının eylemine, polis, valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek izin vermedi.

Haberler 02.09.2018 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HD Diyarbakr ubesi ve kayp yaknlar tarafndan, Kayplar bulunsun, failler yarglansn sloganyla her hafta düzenlenen oturma eylemi için HDP milletvekilleri Musa Farisolullar, Salihe Aydeniz, Habip Eksik, Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, HD Genel Bakan Yardmcs Raci Bilicinin de aralarnda bulunduu grup Kouyolu Park Yaam Hakk Ant önünde topland. Bugün 498incisi düzenlenmek istenen eylem öncesi, park ve çevresinde güvenlik önlemi alan polis, gruba, eylemin valilik kararyla yasaklandn bildirdi. Polis, tutanan da kendilerine tebli edildiini iletti. Eylemin yaplaca alan polis tamamen kapatrken, yaklak 40 kiilik grubun geçiine de izin verilmedi.

Baro Bakan Ahmet Özmen, polisin görevinin kayplar bulmak olduunu belirterek, eylemlerine izin verilmediini söyledi. Polis, Özmenin açklamas srasnda anons yapt ve kalabaln dalmasn istedi. Parkn karsnda bulunan kaldrma geçen, aralarnda milletvekillerinin de bulunduu kalabala polis, uyarsn tekrarlad. Bu srada polis yetkililerinin, grupta bulunan HDP Idr Milletvekili Habip Eksiki tanmamas nedeniyle ksa süreli bir gerginlik yaand. Yaklak bir saat süren görümelerin ardndan grup, alandan ayrld.

Diyarbakr Valilii, nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi ve Kayp Yaknlarnn, Kayplar Bulunsun Failler Yarglansn slogan ile her hafta düzenledii eylemi, kamu güvenlii gerekçesiyle yasaklad. Eylemin yaplaca Kouyolu Park Yaam Hakk Antnn etrafngüvenlik önlemleri alan polis, park giri ve çklara kapatt.

Eylem için alanda olan HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun, HD Genel Bakan Yardmcs Raci Bilici, Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen ve HDP Milletvekilleri ile polis arasnda uzun süren tartma yaand. Polis, eylemin valilik tarafndan yasaklandn belirterek valilik kararn gösterdi.

VALLK L GENELNDE HD EYLEMN YASAKLADI

Valiliin yetkilerinin sraland yasak kararnda, HDnin il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il snrlar içerisinde Kayplar Bulunsun Failler Yarglansn etkinliinin yasakland belirtildi. Valilik yazsnda u ifadeler kullanld: HD (nsan Haklar Dernei) Diyarbakr ubesi Organizesinde veya bu dernek ile irtibat yada iltisak bulunan ahslar tarafndan veya her türlü Siyasi Parti, Sendikalar ve STKlar tarafndan herhangi bir gün ve saatte açk alanlarda gerçekletirilebilecek Kayplar Bulunsun Failler Yarglansn etkinlii ve ayn konunun devam niteliindeki dier basn açklamas, oturma eylemi, toplant vb. her türlü eylem ve etkinliin yasaklanmas, tarafna yaplan tebligata müteakip; söz konusu etkinlie gelme plan yapan ahs/ahslar ile görüülerek bahse konu etkinliin ve ayn konunun devam niteliindeki dier basn açklamas, oturma eylemi, toplant vb. her türlü eylem ve etkinliin Valilik Makamnca yasakland ve yaplmasna müsaade edilmeyeceinin bildirilmesi ve bilinmesi hususu ile birlikte düzenlenmek istenen etkinliin iptal edilmesini, etkinliin yapld taktirde ilgili/ilgililer hakknda gerekli adli ve idari ilemlerin yaplaca

POLS VE HD YÖNETCLER ARASINDA DEMOKRAS TARTIMASI

Polis yetkilileri ile görüen Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, HD ube Bakan Zeytun, HD Genel Bakan Yardmcs Raci Bilici ve HDPli milletvekilleri kararn hukuka aykr olduunu iddia etti. Polis ise valiliin kararnn kesin olduunu, eylemin yaplmasna müsaade edilmeyeceini belirtti. Polis ve HD yöneticileri arasnda u diyalog yaand.

Polis: Demokratik haklar, demokratik kurallar içerisinde kullanlr. Yapm olduunuz bu etkinlik ile ilgili olarak bir yasaklama karar mevcut. Herhangi kapal bir yere, kitlenizi de alp gidebilirsiniz. Ama açk alanda bu konu ile ilgili her türlü etkinlik ile ilgili yasak karar var. Herhangi bir gerginliin çkmasn istemiyoruz. Bu sakinlii, sükneti bozacak herhangi bir eyin olmasn istemiyoruz. Kitlenizi aln, herhangi bir kapal yerde açklamanz yapn. Bu, mülki amirimiz tarafndan, genel güvenlii ve asayiin salanmas için alnan bir karardr.

Raci Bilici: Bu karar antidemokratik. Karar demokrasi ile badamyor.

Polis: Demokraside illa açk alanda yaplacak diye kavram yoktur. Bina içerisinde de yapabilirsiniz.

Ahmet Özmen: Burada çocuklarn, elerinin kemiklerini arayan, katillerini yarg karsnda çkarn diyen bu anneler mi asayii bozuyor? Kolluk güçlerinin görevi o katilleri bulmaktr.

EYLEMN YASAKLANDIINI AçIKLAMAK DA YASAK

Yaanan tartmalarn ardndan polis valilik kararn gerekçe göstererek, açklama yaplmasna müsaade edilmeyeceini belirterek, kitlenin alan terk etmesini istedi. Bunun üzerine HD Genel Bakan Yardmcs Raci Bilici, bu noktada eylemin yasaklandna ilikin kitleyi bilgilendiren ksa bir açklama yapacaklarn söyledi. Polis buna da müsaade etmeyeceklerini söyleyerek, kitlenin dalmasn istedi.

Kayp yaknlarnn uzun yllardr maduriyet yaadn ifade eden Raci Bilici, bu engellemeler ile ailelerin bir kez daha madur edildiini iddia ederek,ö Kayp yaknlar üçüncü defadr maduriyet yayor. Birincisinde çocuklar kaybettirildi, ikincisi dosyalar zaman amna uratld, üçüncüsü ise insanlarn adalet araylar engelleniyor dedi.

ZEYTUN: MÜCADELEMZ DEVAM EDECEK

Yaanan uzun görümelerin ve tartmalarn ardndan polisin engelledii noktada HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun ksa bir açklama yapt. Zeytun, 499 haftadr yapm olduumuz eylem valiliin keyfi kararyla yasaklanm durumda. Bu durumu hukuki bulmuyoruz. Bu nedenle bu haftaki eylemimizi gerçekletiremiyoruz. Ama adalet ve hakikat mücadelemiz her daim devam edecektir dedi.

ÖZMEN: SYASAL KTDAR DEMOKRATK KAZANIMLARI GER ALIYOR

Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen ize yasak kararna tepki gösterdi. Eylemleri yasaklanan ailelerin yaknlarn kaybeden kiiler olduunu ifade eden Özmen, unlar söyledi: Anne ve babalarnn yanndan, evlerinden alnarak katledilen, ikence tezgahlarndan geçirilerek yol kenarna atlan insanlarn ailelerinin adalet aray stanbuldan sonra bu gün Diyarbakrda da engellendi. Ne yazk ki siyasal iktidar tüm demokratik admlarn, kazanmlarn tamamn geri almak üzere Dönemin Babakan, imdiki Cumhurbakan sayn Erdoan kayp anneleri ile görümütü. Yine hükümetin birçok yetkilisinden o karanlk dönemin aydnlatlacana ilikin beyanlar duymutuk. Bu toplumda ciddi bir umut yaratmt. Ama ne yazk ki ayn siyasal iktidar bu ailelerin bu talepte bulunmalarn, bu adalet taleplerini engelliyor.

Yaplan ksa açklamalarn ardndan kitle alandan ayrld.

Ana Sayfaya Git