Valilik izin vermedi

DİYARBAKIR'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve kayıp yakınlarının eylemine, polis, valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek izin vermedi.

Valilik izin vermedi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından, 'Kayıplar bulunsun, failler yargılansın' sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi için HDP milletvekilleri Musa Farisoğlulları, Salihe Aydeniz, Habip Eksik, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici'nin de aralarında bulunduğu grup Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde toplandı. Bugün 498'incisi düzenlenmek istenen eylem öncesi, park ve çevresinde güvenlik önlemi alan polis, gruba, eylemin valilik kararıyla yasaklandığını bildirdi. Polis, tutanağın da kendilerine tebliğ edildiğini iletti. Eylemin yapılacağı alanı polis tamamen kapatırken, yaklaşık 40 kişilik grubun geçişine de izin verilmedi.

Baro Başkanı Ahmet Özmen, polisin görevinin kayıpları bulmak olduğunu belirterek, eylemlerine izin verilmediğini söyledi. Polis, Özmen'in açıklaması sırasında anons yaptı ve kalabalığın dağılmasını istedi. Parkın karşısında bulunan kaldırıma geçen, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kalabalığa polis, uyarısını tekrarladı. Bu sırada polis yetkililerinin, grupta bulunan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik'i tanımaması nedeniyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yaklaşık bir saat süren görüşmelerin ardından grup, alandan ayrıldı.

Diyarbakır Valiliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınlarının, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği eylemi, "kamu güvenliği" gerekçesiyle yasakladı. Eylemin yapılacağı Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtının etrafınıgüvenlik önlemleri alan polis, parkı giriş ve çıkışlara kapattı.

Eylem için alanda olan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve HDP Milletvekilleri ile polis arasında uzun süren tartışma yaşandı. Polis, eylemin valilik tarafından yasaklandığını belirterek valilik kararını gösterdi.

VALİLİK  İL GENELİNDE İHD EYLEMİNİ YASAKLADI

Valiliğin yetkilerinin sıralandığı yasak kararında, İHD’nin il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ etkinliğinin yasaklandığı belirtildi. Valilik yazısında şu ifadeler kullanıldı: “İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır Şubesi Organizesinde veya bu dernek ile irtibatı yada iltisakı bulunan şahıslar tarafından veya her türlü Siyasi Parti, Sendikalar ve STK'lar tarafından herhangi bir gün ve saatte açık alanlarda gerçekleştirilebilecek ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ etkinliği ve aynı konunun devamı niteliğindeki diğer basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı vb. her türlü eylem ve etkinliğin yasaklanması, tarafına yapılan tebligata müteakip; söz konusu etkinliğe gelme planı yapan şahıs/şahıslar ile görüşülerek bahse konu etkinliğin ve aynı konunun devamı niteliğindeki diğer basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı vb. her türlü eylem ve etkinliğin Valilik Makamınca yasaklandığı ve yapılmasına müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi ve bilinmesi hususu ile birlikte düzenlenmek istenen etkinliğin iptal edilmesini, etkinliğin yapıldığı taktirde ilgili/ilgililer hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılacağı…”

POLİS VE İHD YÖNETİCİLERİ ARASINDA  DEMOKRASİ TARTIŞMASI

Polis yetkilileri ile görüşen Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen,  İHD Şube Başkanı Zeytun, İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici ve HDP’li milletvekilleri kararın hukuka aykırı olduğunu iddia etti.  Polis ise valiliğin kararının kesin olduğunu, eylemin yapılmasına müsaade edilmeyeceğini belirtti. Polis ve İHD yöneticileri arasında şu diyalog yaşandı.

Polis: Demokratik haklar, demokratik kurallar içerisinde kullanılır. Yapmış olduğunuz bu etkinlik ile ilgili olarak bir yasaklama kararı mevcut. Herhangi kapalı bir yere, kitlenizi de alıp gidebilirsiniz. Ama açık alanda bu konu ile ilgili her türlü etkinlik ile ilgili yasak kararı var. Herhangi bir gerginliğin çıkmasını istemiyoruz.  Bu sakinliği, sükûneti bozacak herhangi bir şeyin olmasını istemiyoruz. Kitlenizi alın, herhangi bir kapalı yerde açıklamanızı yapın. Bu, mülki amirimiz tarafından, genel güvenliği ve asayişin sağlanması için alınan bir karardır.

Raci Bilici: Bu karar antidemokratik. Karar demokrasi ile bağdaşmıyor.

Polis: Demokraside illa açık alanda yapılacak diye kavram yoktur. Bina içerisinde de yapabilirsiniz.

Ahmet Özmen: Burada çocuklarını, eşlerinin kemiklerini arayan, katillerini yargı karşısında çıkarın diyen bu anneler mi asayişi bozuyor? Kolluk güçlerinin görevi o katilleri bulmaktır.

EYLEMİN YASAKLANDIĞINI AÇIKLAMAK DA YASAK

Yaşanan tartışmaların ardından polis valilik kararını gerekçe göstererek, açıklama yapılmasına müsaade edilmeyeceğini belirterek, kitlenin alanı terk etmesini istedi. Bunun üzerine İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, bu noktada eylemin yasaklandığına ilişkin kitleyi bilgilendiren kısa bir açıklama yapacaklarını söyledi. Polis buna da müsaade etmeyeceklerini söyleyerek, kitlenin dağılmasını istedi.

Kayıp yakınlarının uzun yıllardır mağduriyet yaşadığını ifade eden Raci Bilici, bu engellemeler ile ailelerin bir kez daha mağdur edildiğini iddia ederek,ö “Kayıp yakınları üçüncü defadır mağduriyet yaşıyor. Birincisinde çocukları kaybettirildi, ikincisi dosyalar zaman aşımına uğratıldı, üçüncüsü ise insanların adalet arayışları engelleniyor” dedi.

ZEYTUN: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Yaşanan uzun görüşmelerin ve tartışmaların ardından  polisin engellediği noktada İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun kısa bir açıklama yaptı. Zeytun, “499 haftadır yapmış olduğumuz eylem valiliğin keyfi kararıyla yasaklanmış durumda. Bu durumu hukuki bulmuyoruz. Bu nedenle bu haftaki eylemimizi gerçekleştiremiyoruz. Ama adalet ve hakikat mücadelemiz her daim devam edecektir” dedi.

ÖZMEN: SİYASAL İKTİDAR DEMOKRATİK KAZANIMLARI GERİ ALIYOR

Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ize yasak kararına tepki gösterdi.  Eylemleri yasaklanan ailelerin yakınlarını kaybeden kişiler olduğunu ifade eden Özmen, şunları söyledi: “Anne ve babalarının yanından, evlerinden alınarak katledilen, işkence tezgahlarından geçirilerek yol kenarına atılan insanların ailelerinin adalet arayışı İstanbul’dan sonra bu gün Diyarbakır’da da engellendi. Ne yazık ki siyasal iktidar tüm demokratik adımların, kazanımların tamamını geri almak üzere… Dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan kayıp anneleri ile görüşmüştü. Yine hükümetin birçok yetkilisinden o karanlık dönemin aydınlatılacağına ilişkin beyanlar duymuştuk. Bu toplumda ciddi bir umut yaratmıştı. Ama ne yazık ki aynı siyasal iktidar bu ailelerin bu talepte bulunmalarını, bu adalet taleplerini engelliyor.”

Yapılan kısa açıklamaların ardından kitle alandan ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz