Van'daki Urartu kazıları tarihe ışık tutuyor

Van'da yer alan ve süslemeleri, mimari yapısı ile kalıntılarıyla Urartular dönemine ait önemli bilgiler veren Ayanis, Van ve Çavuştepe kalelerindeki kazı çalışmaları devam ediyor.

Haberler 08.08.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda bulunan, süslemeleri, mimari yaps ve kalntlaryla Urartular dönemine ait önemli bilgiler veren Ayanis,Van ile çavutepe kalelerinde kaz çalmalar sürüyor.

Ayanis Kalesinde düzenlenen basn toplantsnda açklamalarda bulunan Ayanis Kalesi Kaz Bakan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl, bölgede yürütülen kaz çalmalarnn bilim ve turizm açsndan önem tadn söyledi.

Yerel yönetimlerin de çalmalarn içinde yer almas gerektiini vurgulayan Ikl, unlar belirtti:

imiz gerçekten zor. Yaklak 2 ay tozun topran içinde çalmay gerektiriyor. çok az bütçe ve büyük özveriyle bu iler yaplyor. Bize verilen destekler iimizi daha iyi yapmamz salyor. Yaplan çalmalar uluslararas arenaya tayacak bir organizasyona ihtiyacmz var. Urartunun bakentinde böyle bir çaltayn yaplmas çok anlaml olacaktr. Gelecek sene inallah yerli ve yabanc yüzlerce kiiyi arlayarak Urartu çaltayn yapmay planlyoruz.

çavutepe Kalesi Kaz Bakan Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu da 250 yl Urartulara bakentlik yapm Vandaki 3 merkezde kaz yapldn anlatt.

ne ile kuyu kazarak baz eserleri gün yüzüne çkarmaya çaltklarn ifade eden çavuolu, öyle dedi:

çavutepede yaklak 13 kzl geyik kalnts bulduk. Bu, aslnda eskiden buradaki hayvan çeitliliinin ne kadar zengin olduunu gösteriyor. Hatta türleri yok olmu birçok hayvan kalntsna rastladk. Bir dier önemli özellik ise çavutepe Kalesinin Urartularn en güçlü olduu döneme tekabül ediyor. 2. Sardur döneminde Gürpnar Ovasnda kurulan bir kale. Sur duvarlar bütünüyle ortaya çkarlm durumda.

Van Kalesi Kaz Bakan stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, kalede yürütülen çalmalarda Urartu Krall ile ilgili önemli bilgilere ulaldn ifade etti.

Vanda 1950li yllarndan bu yana kazlarn sürdürüldüünün altn çizen Konyar, u deerlendirmelerde bulundu:

Oldukça heyecan verici gelimeler oldu. Uluslararas bir Urartu konferans yaplmas planlanyor. çünkü Ayanis kazlarnn 30uncu yl. Urartu kazlar Urartu arkeolojisine son 20 yldr hem bilimsel hem müzecilik hem de turizm anlamnda en büyük katky salam kazlardr. Bu yüzden 30uncu yln büyük bir konferansla taçlandrmak gerekiyor. çavutepe de 1960l yllarndan bu yana kazlyor. Bunlar Anadolu için inanlmaz önemli kazlar. Van Kalesi dönem dönem dursa bile yüz yldan fazladr kazlyor. Elimizde büyük bir birikim var.

Ayanis Kalesindeki kaz çalmalarn inceleyen l Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktu, bölgedeki çalmalar sonucu gelecee k tutacak eserlerin ortaya çkarldn dile getirdi.

Tuba Belediye Bakan Fevzi Özgükçe, yerel yönetimler olarak bilimsel ve kültürel faaliyetleri halka en iyi ekilde sunma gayreti içerisinde olduklarn vurgulad.

Ana Sayfaya Git