Yargıtayda "kadının adı" var

Yargıtayın bir emsal kararıyla, kadının, velayetini aldığını çocuğuna kendi soyadını vermesine olanak tanındı.

Haberler 08.03.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn cinayetlerinde faile verilen iyi hal indirimlerini uygulatmayan, tecavüzcüsünü veya dayak atan kocasn öldüren kadnlara meru müdafaadan beraat veren Yargtay, kadnlarn sosyal yaamlaryla ilgili de önemli kararlara imza atyor.

Yargtayn ilgili daireleri ile üst kurul niteliindeki ceza ve hukuk genel kurullarnda kadnlarla ilgili önemli içtihatlar çkyor.

Cinayet davalarna bakan Yargtay 1. Ceza Dairesinin kadnlar lehine kararlar dikkat çekiyor. Kadn cinayetlerinde cezalarn yerel mahkemelerce haksz tahrik veya iyi hal nedeniyle indirilmesi Yargtay 1. Ceza Dairesinden dönüyor. Daire, ei veya sevgilisini öldüren sanklara verilen cezalarda haksz tahrik indirimi uygulamasn veya sann durumalardaki iyi hali nedeniyle yaplan indirimleri bozma nedeni sayyor.

Yargtay 1. Ceza Dairesinin önemli bir örnek kararnda, sevgilisinin boazn kesip, kafasn tala ezerek öldüren sana verilen cezada, haksz tahrik indirimi uygulayan yerel mahkeme karar bozuldu. Yargtay, yerel mahkemece kadnn olay srasnda sana hakaret ettii gerekçesiyle haksz tahrik indirimi hükmünün uygulanmasn, bozma nedeni sayd.

Tecavüze urad, iddet ve tehdit gördüü sevgilisini öldüren kadnn davasnda da Yargtay Ceza Genel Kurulu son sözü söyledi. Kurul, olay günü cinsel saldrsna maruz kald sevgilisini bçakla öldüren kadnn eyleminin, meru savunma artlar altnda gerçekletiine hükmetti.

-Hayat kadnl karde için haksz tahrik olamaz

Kadnlarla ilgili bir baka kararda da yerel mahkeme, hayat kadnl yapt gerekçesiyle kardeini öldüren sana haksz tahrik indirimi uygulad. Yargtay Ceza Genel Kurulu ise öldürülen kadnn 18 yandan büyük olduu, ailesinden ayr yaad, tercih ettii hayat tarznn kardei olan sank için haksz tahrik tekil edemeyecei gerekçesiyle haksz tahrik indirimi uygulayan yerel mahkeme kararn bozdu.

-Boanm annenin soyadn çocuuna verebilmesi

Cinayet davalarnn yan sra kadnlarn sosyal yaamlaryla ilgili önemli kararlar da Yargtaydan çkyor.

Anayasa Mahkemesinin 2015te verdii emsal hak ihlali kararnn ardndan Yargtay 2. Hukuk Dairesi de boanan kadnlarn aile mahkemesinden, velayeti kendisine geçen çocuuna kendi soyadnn verilmesini isteyebileceine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, boanan ve çocuunun velayetini alan bir annenin çocuuna kendi soyadn verme talebini hakl bulmu, böylelikle boanan kadnlarn bu yöndeki istemlerinin önündeki engeller ortadan kalkmt. Yüksek Mahkemenin emsal niteliindeki hak ihlali kararna uyan Yargtay 2. Hukuk Dairesi de bakt bir davada, boanm kadnn, velayeti kendisine verilmi çocuuna kendi soyadnn verilmesini, velayet hakkna dayanarak aile mahkemesinden isteyebilecei yönünde karara imza att.

- Evli kadna bekarlk soyad hakk

Yargtay Hukuk Genel Kurulunun bir baka kararyla da evli kadnn sadece bekarlk soyadn kullanabilmesinin yolu açld. Yargtayn bu kararndan sonra evli kadnlar, aile mahkemelerine dava açarak sadece kendi soyadlarn kullanabilmeye balad.

- Boanmalarda baba-çocuk görümesi

Yine Yargtaydan boanan annelerin lehine çkan bir baka karar da baba-çocuk görümesiyle ilgili oldu.

Boanan ailelerde çocuklarn velayetinin anneye verilmesi halinde babalara 15 günde bir hafta sonunda çocuk görümesi izni veriliyordu.

Bir babann bu görümenin her hafta sonu eklinde uygulanmas talebi, Yargtayca kabul görmedi. Yargtay 2. Hukuk Dairesinin kararnda, her hafta sonu yaplan baba-çocuk görümesinin anneyi olumsuz etkiledii, özellikle çalan annelerin bir hafta sonu bile çocuuyla i ve okul dnda rahat vakit geçiremeyecei vurguland.

- Annenin sadakatsiz davran velayete engel deil

Sadakatsiz olduu gerekçesiyle çocuklarnn velayetini alamayan anneye de velayet Yargtay kararyla verildi.

Yargtay 2. Hukuk Dairesi, kadnn sadakatsizlii nedeniyle boanan çiftin çocuklarnn velayetini, annenin bu yaam tarznn, çocuklarn bedeni, fikri ve ahlaki gelimeleri bakmndan ciddi risk tekil edecei gerekçesiyle babaya veren yerel mahkeme kararn bozdu. çocuun üstün yararnn korunmasnn önemine iaret eden Daire, görülerini açklama olgunluuna erien çocuklarn anneyle yaamak istemeleri, annenin de velayet görevini yerine getirecek sosyal ekonomik artlara sahip olduunun anlalmas karsnda çocuklarn velayetinin babaya verilmesini bozma nedeni sayd.

-ten çkarlan hamile kadna ayrmclk tazminat

Yargtay, kadnlarn i yaamndaki haklarnn korunmasna yönelik de önemli kararlara imza att.

Yargtay 9. Hukuk Dairesi, dördüz bebek bekleyen ve salk riski nedeniyle rapor alarak ie gelmedii için iten çkarlan kadn çalann ayrmcla tabi tutulduuna, iverenin üst snrdan tazminat ödemesi gerektiine hükmetti.

- Asgari ücretli kadna yoksulluk nafakas ödenebilir

Bir baka kararda Yargtay, boanan kadnlara elerinden balanan yoksulluk nafakasnn, asgari ücretle ie girmeleri halinde kesilemeyeceine karar verdi. Yargtay 3. Hukuk Dairesi, asgari ücretle ie giren kadnn boand kocasndan ald yoksulluk nafakasn kaldran yerel mahkeme kararn bozdu.

- Velayeti alan annenin çocuunu yurt dna çkarmas

Bir baka kararda, Yargtay çocuunun velayetini alan annenin yurt dna çkta boand einden izin alma zorunluluu bulunmadna karar verdi.

Yargtay, einden boanan ve çocuunun velayetini alan annenin, yurt d gezilerinde baba izni aranmas art getiren yerel mahkeme kararn bozdu. Kararda, Velayet hakk kendisinde bulunan ein, velayet hakkn kullanmasnn doal sonucu olarak ortak çocuu yurt dna çkarmas, boand einin muvafakatine bal deildir hükmüne yer verildi.

- Savcln ilginç itiraz Yargtayda kabul görmedi

Yargtaydan kadnlarn lehine bir baka karar, bir tecavüz davasnda çkt.

nternette tant kadn kandrarak evine götüren ve tecavüz eden sana verilen hapis cezasna, Yargtay Cumhuriyet Basavcl, bir kadnn 2 saat içinde tant ve elinde bira bulunan bir erkein evine gitmesinin cinsel ilikinin zorla gerçeklemediini gösterdiini savunarak itiraz etti.

Basavcln, 35 yandaki kadnn eitim ve kültür seviyesi dikkate alndnda rzas dnda cinsel ilikiye girdiine dair delil bulunmad gerekçesiyle sank hakkndaki beraat istemli itiraz, Yargtay Ceza Genel Kurulunca reddedildi.

Ana Sayfaya Git