Yeniden ayağa kaldırılıyor!

Karayolları Genel Müdürlüğü, Batman Çayı üzerinde Roma döneminde yaptırılan, daha sonra Artuklular tarafından onarılan Perpıra Köprüsü'nü ihya ediyor.

Haberler 03.09.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman çay üzerinde yer alan 2 bin yllk Perpra Köprüsü yeniden ayaa kaldrlacak.

Karayollar Genel Müdürlüü, Batman il merkezine yaklak 6 kilometre uzaklktaki Bçakç köyünün kuzeyindeki Batman çay üzerinde Romallar döneminde yaplan, daha sonra Artuklularn onard köprüyü turizme kazandrmak için çalma balatt.

Proje çalmalarnn ardndan ihaleyi kazanan firma, sadece 10 aya su üstünde kalan köprüde restorasyona balad.

Batman Valisi Hulisi ahin, AA muhabirine yapt açklamada, Gre Migro Höyüü yaknndaki köprünün ne zaman ve kimler tarafndan ina edildiine dair bir belge veya iz olmadn belirterek, ayak izlerinden, ina teknii ve malzeme detaylarndan köprünün höyük ile ayn dönemde ina edilmi bir Orta ça eseri olduunu söyledi.

- 800 metre uzunluunda olacak

Güneyinde Bçakç köyü, batsnda Diyarbakra bal Pilekan Mahallesinin yer ald Perpra Köprüsünün yöre halknca 40 gözden olutuunun söylendiini aktaran ahin, yüzeyden sadece köprünün 10 ayak kalntsnn göründüünü vurgulad.

Vali ahin, restorasyon projesinde ilk etapta köprünün 182 metre uzunluunda yer alan 10 ayak ve 9 gözünün onarlacan dile getirerek, köprünün tamamnn ortaya çkarlmasyla uzunluunun 800 metreye çkabileceini aktard.

- Köprünün çevresine millet bahçesi

Karayollar Genel Müdürlüünün Türkiyedeki tüm tarihi köprüleri restore ettiini vurgulayan ahin, öyle konutu:

Yani sadece bugünü deil, geçmii de ayakta tutmaya çalyoruz. Köprünün restoresi için ilk etapta proje bedeli 20 milyon lira olarak belirlendi ama 10 ayan yükseltilmesi düünülürken yüzey kazlarnda ayak says 23e çkt. Bu da revizyonla beraber ayak saysnn daha da yükseleceini gösteriyor. Batman çaynda DSnin de çok büyük bir slah çalmas var. Köprünün çevresine millet bahçesi yapmay planlyoruz. Rekreasyon çalmasyla buras bir bütünlük oluacak.

- Anadoluya açlan kap

Dicle Üniversitesi (DÜ) Mühendislik Fakültesi naat Mühendislii Bölümü Bakan Prof. Dr. Fuat Toprak da Doç. Dr. Fatma Meral Halefolu ve Doç. Dr. Orhan Kavak ile bölgedeki tarihi köprüler üzerine aratrma yaptklarn söyledi.

Arasnda Malabadi ve Ongözlü köprülerinin de yer ald 42 tarihi köprüyü incelemeye aldklarn aktaran Toprak, Perpra Köprüsü ilk olarak Romallar tarafndan yaptrlm, ykldktan sonra Artuklular döneminde restore edilmi. Köprünün ayaklarnda Artuklulara ait izler de yer alyor. Perpra Köprüsü çok özel bir eser. çünkü bölgenin en eski ve en fazla göz says olan köprüsü özelliini tayor. Bu nedenle aratrmamzda çok özel bir yere sahip. ifadesini kulland.

- Geçmite önemli ticaret yoluna sahip olduunu gösteriyor

Karayollar Genel Müdürlüünün 2 bin yllk Perpra Köprüsünü ihya etmesinin büyük önem tadn vurgulayan Toprak, unlar kaydetti:

Diyarbakrn Silvan ilçesindeki dünyann en uzun ta kemere sahip olan 9 asrlk Malabadi Köprüsü ile Perpra Köprüsü ayn çay üzerinde yer alyor ve aralarnda sadece 30 kilometre mesafe bulunuyor. Bu iki köprünün yaknl, bölgenin geçmite önemli ticaret yoluna sahip olduunu gösteriyor. Her iki köprü asrlarca Anadoluya açlan kap olmu. Karayollar Genel Müdürlüünün yeniden ayaa kaldrlaca köprü, Güneydou ve Batman turizmine büyük katk sunacak.

Ana Sayfaya Git