Yeniden yargılıma istiyorlar

28 Şubat sürecinde yargılandıkları davada müebbet hapse mahkum edilenlerin yakınları yeniden yargılanma talep ediyor.

Haberler 27.02.2018 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 ubat sürecinde üniversite birinci snftayken gözaltna alnp tutuklanan ve 22 yldr cezaevinde olan Turgay Bilgenin (40) Diyarbakrda yaayan aabeyi Vedat Bilge, AA muhabirine yapt açklamada, kardeinin yarglanmasnn talimatla yapldn savundu.

Yarglama sürecinde kardeimin üzerine isnat edilen 3 kiiyi yaralama suçu vard. O madurlar mahkemeye gelip ifade verdiler. Hakim, onlara kardeimi gösterdiinde madurlar kendilerini vuranlarn onlar olmadn belirtti. Buna ramen kardeime ceza verdiler. O dönem inancn yaamak isteyenler bir ekilde cezalandrlyordu. diyen Bilge, öyle devam etti:

28 ubattan sonra talimatl yarglamalar balad. Kardeime dosyaya sonradan eklenen ve kimsenin ölmedii ve madur olmad bir suçtan dolay müebbet hapis cezas verildi. Son mahkemede ceza verildiinde mahkeme bakan olan ve imdi FETÖden tutuklu olan hakimler ile savc vard. Kardeim kendisine ceza veren FETÖcü hakim ve savclarla beraber imdi cezaevinde.

Kardeine verilen cezay hukuktan uzak gördüünü öne süren Bilge, Bir maduriyet yaand, daha fazla maduriyet yaanmasn. Dosyalarn tekrar incelenmesini istiyoruz. Dosya incelendikten sonra hukuki delillerle ceza verilmedii ortaya çkarsa adil bir ekilde yarglanp ailelerine kavumalarn istiyoruz. Yeniden bir yarglanma yaplsn. Hukuka uygun yarglansnlar, sonucuna razyz. ifadelerini kulland.

- Yeniden yarglama yolunun açlmasn istiyoruz

Diyarbakrda yargland davada ömür boyu hapis cezas verilen, 20 yldr cezaevinde bulunan Cokun Yararn (44) ei Sema Yarar da 20 aylk evli iken einin süt almak için darya çktnda gözaltna alndn belirtti.

20 yldr einin yolunu gözlediini dile getiren Yarar, Bir çocuum vard ikinci çocuuma da hamileydim. Eim tutuklandktan 3 ay sonra o da dodu. çok zorlu bir süreçti bizim için. çocuklarm tek bama büyütmek, hem anne hem de baba olmak çok zor. Eim tutuklandktan 2 ay sonra baka bir ehre götürüldü. Diyar diyar dolatk. Bizler de FETÖ yargs madurlaryz. 20 yllk maduriyetimizin giderilmesi için yeniden yarglama yolunun açlmasn istiyoruz. diye konutu.

- Geçmileri ellerinden alnd, en azndan gelecekleri verilsin istiyoruz

Diyarbakrda 28 ubata giden süreçte 11 gün ara ile gözaltna alnp tutuklanan, yarglama sonucu müebbet hapis cezas alan ve 24 yldr cezaevinde bulunan Gürsel Aydn ve rfan Aydn kardeler için ailesi yeniden yarglama istiyor.

Diyarbakrda doup büyüyen Gürsel (45) ve rfan Aydn (42) 1994 ylnda 11 gün arayla gözaltna alndktan sonra tutukland. damla yarglanan ve müebbet hapis cezas alan iki karde 24 yldr cezaevinde bulunuyor.

Gürsel ve rfan Aydnn kz kardeleri Aycan Akar, henüz 10 yandayken iki aabeyinin gözaltna alndn söyledi.

Akar, unlar kaydetti:

çeyrek asrdr hasret kaldk birbirimize. Gürsel aabeyim cezaevinde, Kuran- Kerimi ezberleyip hafz oldu, Modern nsan, Din, Ak ve Mutluluk adl bir kitap yazd. Ayrca Kürtçenin yan sra ngilizce, Farsça ve Arapça örendi, Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu, lahiyat Fakültesinde okuyor. rfan aabeyim ise lise 3 snf örencisiyken gözaltna alnd için örenimini cezaevinde tamamlad. ngilizce, Farsça ve Arapça örendi. O da Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.Türkiyede 28 ubat ve 15 Temmuz geride kald. nallah bir daha ülkemiz böyle felaketlerle karlamaz. Aabeylerimin geçmileri suçsuz yere ellerinden alnd, en azndan gelecekleri verilsin istiyoruz. Talebimiz bu maduriyetlerin bitmesi için yeniden yarglanmalardr.

- Kardeim ve arkadalar yeniden yarglansn

Yarglandklar davada ömür boyu hapis cezas verilen, 17 yldr cezaevinde bulunan Tekin Deigeç ve 18 yldr cezaevinde olan olan Hayrettin Beçenenin Bingölde yaayan aileleri de yeniden yarglama talep ediyor.

Baba Mehmet Deigeç, yürümekte güçlük çektiini, olunu 3 yldr göremediini belirtti.

Tekin Deigeçin kardei Enes Deigeç de kardeinin yeniden yarglanmasn istediklerini aktard.

Hayrettin Beçenenin annesi Amine Beçene, 28 ubat Müslümanlara yaplan keyfi bir darbeydi. diye konutu.

Kardeinin 18 yldr FETÖ kumpas sonucu cezaevinde olduunu öne süren Nusrettin Beçene, unu anladm ki; onlara cezay verenler hukukla deil, emirle ceza verdiler. lahi adalet, imdi onlarnda çou içeride, çou da firar. Kardeim ve arkadalar tekrar yarglansn. Eer yarglama sonucu bir suç çkarsa cezalarna devam etsinler, eer suçlar yoksa da serbest braklsnlar. dedi.

Ana Sayfaya Git