Yöresel kıyafetlerin ünü yurt dışında

Diyarbakır’da yöresel özelliği nedeniyle giyimin yeri önceliklidir. Farklı kültürlerin yüzyıllardır oluşturduğu sentez günümüze kadar gelmesiyle meydana gelen bu moda şimdilerde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen usta terzilerin özveriliği çabalarıyla insanların beğenisine sunuluyor.

Haberler 19.02.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yöresel kyafetler diken Roza Dall, Balar ilçesi Emek Caddesindeki küçük dükkanda ürettii giysileri satarak, geçimini salyor. Usta terzinin diktii ürünlerin bir ksm sosyal medya araclyla yurt dndan alc buluyor.

Fistan, yelek, alvar daha ismini sayamayacamz tarza yöresel kyafetleri diken Dall, isteyen müterilere özel günler için ayrca bu elbiseleri kiralyor.

çok küçük yalarda merak sald diki iini daha sonra meslek haline getiren Dall ile brakn vatanda konusun portalnda Söz Haberin yapt söylei öyle..

-Kaç senedir bu ilen urayorsunuz?

olarak on seneye yakn bu ii yapyorum ama tabi ki bu iin geçmii de var. çok küçük yalarda yani 7 yamda iken yerde bulduum ineyle diki yapmaya baladm. Bu öyle tutku haline geldi ki ilerleyen yllarda evde kardelerime elbise dikmeye baladm.

-Daha önce ne yapyordunuz?

Bu ii ticarete dökeli on sene oldu öncesinde terzilik yapyordum. Ama ticari amaçl deildi. Daha çok çocuklarma, akrabalarma, eime ve yakn çevreme yapyordum.

-Neden bu ii tercih ettiniz?

Bizim bölgemizde kna gecelerinde, düünlerde çokça tercih edilen yöresel ürünlerimiz var. Bu giyim tarz, benim de sevdiim bir i. çocukluumdan beri dikimle urayorum bu iin ticaretini yapmak istedim ve dükkan açtm. uan oldukça memnunum, hem severek yapyorum hem de insanlarn youn bir ilgisi var. ehir dnda yaayanlar satn alyor burada yaayanlar ise kiralyor.

-Bu ii yaparken ne tür zorluklarla karlayorsunuz?

öyle anlatmak istiyorum kumalarmz dardan geliyor. ran, Dubai ve çinden geliyor. D ülkelerden getirttiimiz için dolar üzeri satn alyoruz. Dolarda sürekli yükselite her seferinde miktarda art oluyor dolays ile hal böyle olunca alc ve kiralamak isteyen vatandalar duruma itiraz edebiliyor. Bunun yan sra sürekli diki makinesinin bandaym yorucu oluyor. Sosyal hayatm yok ama ben yinede severek yapyorum iimi.

-Vatandalar en çok hangi modelleri tercih ediyor?

Bu sene kadife kumalar revaçta ve otantik kumalar tercih ediliyor. Otantik giysilere rabet her zamankinden daha fazla ama bölgenin zevkini soracak olursanz all pullu kumalar en çokta krmz renk tercih ediliyor. uan genel olarak baktmzda düünlerde, knalarda giyilir yöresel kyafetler ama eskiden bu kyafetler kadnlarn günlük giydii kyafetlerdi kimi yerlerde hala bu gelenek devam ediyor tabi.

-Seçenek çok olunca, kadnlarla uramak sizi zorluyor mu ?

Erkek müterilerimin says da azmsanmayacak derecede gelip beenip alyorlar bir kadn olarak bende itiraf ediyorum kadnlarla uramak çok yorucu çok kararszlar hangisini alsam acaba hangisi yakr gibi acabalar oluyor, o kadar da olsun diyorum tabi kadnz sonuçta süse, d görünüümüze önem veriyoruz.

-Yöresel kyafetlerin çeitleri var m ?

Bindall ve alvarl olanlar tabi bizim yöremizde bilindik isimleri fistan diyenler heftan diyenlerde oluyor.

-Hint dizilerinden etkilenip de Hint kyafetleri diktirmek isteyenler oluyor mu?

Evet, oluyor ama saylar çok deil bizim yörenin kyafetleri daha çok tercih ediliyor.

Yöresel kyafetlerin kültürümüzü tantma açsndan bir katk saladn düünüyor musunuz? : Kesinlikle çok faydal olduuna inanyorum sosyal medya aracl ile yurt dndan bile takip edenler oluyor bu oldukça güzel bir ey. Bundan 2-3 yl önce Amerikal bir bey gelmiti kendine ve oluna alvar ve yelek alp ülkesine o kyafetleri giyinerek gitmiti bu da kültürün tantmna örnek olarak anlatabileceim bir yaanmlk.

Ana Sayfaya Git