Yüz tanıma, kayıpları bulmayı kolaylaştırıyor

Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve yerli olarak üretilen teknolojileriyle ihracat şampiyonluğuna ulaşan Ekin Teknoloji, şehirlerin güvenliğini artıran çözümler sunuyor

Haberler 09.07.2018 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüz tanma, plaka tanmann yan sra çeitli ihlalleri tespiti için sabit sistemler ve mobil araçlarla sunulan çözümlerle birçok olayn hzla aydnlatlmas mümkün oluyor

Yüz tanma sistemiyle kayp ya da üpheli bir kiinin aramas yaplabiliyor, tespit edildiinde sistem alarm veriyor, en son görüldüü nokta ya da yannda bulunan kiiler belirlenebiliyor

Güvenli ehir teknolojileriyle uluslararas alanda önemli baarlar yakalayan Ekin Teknoloji, gelitirdii yenilikçi çözümlerle Türkiyedeki ehirlerin güvenliini artrmay amaçlyor.

Yaklak 20 yldr güvenli ehir teknolojileri alannda stanbul merkez olmak üzere Stuttgart, Zürih, Abu Dabi, Ankara, Bakü, Dubai, New Yorkta bulunan ofisleriyle faaliyet gösteren Ekin Teknoloji, 2008de Ankarada 700 kameral ilk görüntülü takip/tespit altyapsnn kurulmasnda görev ald. Yurt dnda gördüü ilgi dolaysyla ihracata arlk veren irket, geçen sürede faaliyet gösterdii ülke saysn artrd, pek çok prestijli uluslararas ödül ald, önemli ekonomik baarlar kaydetti.

Dünya akll ehir pazarnda 10 ylda yüzde 2 bin 783lük büyüme kaydeden Ekin Teknoloji, ihracat baarlaryla adndan söz ettirdi. Türkiyenin 500 Büyük Hizmet hracatçs Aratrmasnda Biliim Hizmetlerinde Türkiyenin ihracat ampiyonu seçilen Ekin Teknoloji, lk 500 Biliim irketi Türkiye 2017 Ödüllerinde de Yazlm hracat kategorisinde ampiyonlua ulat.

Uluslararas alandaki etkinliini yeni ürünlerle artrmay amaçlayan Ekin Teknoloji, Türk mühendisler tarafndan gelitirilen ve yerli üretilen güvenli ehir teknolojileriyle Türkiyedeki akll ehir dönüümü ve ehirlerin güvenliinin artrlmasnda söz sahibi olmay hedefliyor.

Akll devriyelerin gözü ehrin üzerinde

Ekin Teknolojinin gelitirdii çözümlerin merkezinde Ekin Red Eagle - Güvenli ehir Yönetim Sistemi yer alyor. Bu sistemde, yüz tanma, plaka tanma, krmz k ihlal tespiti, hz tespiti, park ihlal tespiti, akll kavak kontrolü, sistem kontrolü yazlmlar birbirine entegre ekilde çalyor.

Sistem, iletiim kurduu sabit ve mobil sistemlerden ald görüntüleri arivliyor ve analiz ediyor. Bu teknoloji sayesinde yüzler analiz edilerek, cinsiyet, ya, grup özelliklerine göre raporlama yaplabiliyor, cinsiyet, ya, grup özellikleriyle ehirde arama gerçekletirilebiliyor, belirli bir ahsn daha önce bir bölgede bulunup bulunmadn tespit edilebiliyor, kimlii bilinen bir ahs ehirdeki tüm kameralarda aranabiliyor.

Sistemin en önemli artsn ise güvenli ehir teknolojilerinde mobil devriyeden yararlanyor olmas oluturuyor. Sahip olduu üstün teknolojiyle dünyada rakipsiz olarak gösterilen Ekin Patrol ile ehirde devriye gezen her araç sürekli yüz tanma, hz tanma, plaka tanma yapabilen akll devriyelere dönüüyor.

Yüz tanmayla daha güvenli Türkiye

Ekin Teknoloji, gelecek dönemde 2008de Ankarada balayan ancak uluslararas öncelikler ve yurt dndan gelen taleplerdeki younluk nedeniyle geri planda kalan Türkiye hikayesini büyütmeyi hedefliyor.

Ekin Teknoloji Yönetim Kurulu Bakan Akif Ekin, Türkiye pazarnda en iddial olduklar alanlarn banda en iyi plaka tanma sistemine sahip olmann geldiini söyledi.

Sistemin araç yakalamadaki doruluk orannn yüzde 100, plaka tanmadaki doruluk orannn ise yüzde 98 olduuna iaret eden Ekin, yüzde 99un üzerinde emin olunan ihlaller için de ceza ürettiklerini belirtti. Ekin, Türkiyede bildiimiz bütün rakiplerden daha yüksek oranlara sahibiz. dedi.

Yüz tanma sistemiyle Türkiyeyi daha güvenli hale getireceklerine inandklarn vurgulayan Ekin, dünyada çok az örnei olan mobil güvenlik çözümleriyle de güvenlik seviyelerinin yukarya çekilebileceini dile getirdi.

Polis ve üpheli yolda karlayor

Olay mahalline giden polis ekiplerinin çou zaman yolda üpheliyle karlatna dikkati çeken Ekin, öyle konutu:

Polis olay yerine giderken çevrenin görüntüleri kaydedilip sonra analiz edilebilse üpheliyi tespit etmek mümkün olacak. çünkü güvenlik güçlerinin olay yerine giderken kullandklar yolu, üpheli olay yerinden ayrlrken kullanyor. Ancak kayt ve analiz edilmediinde üpheli ayrt edilemiyor. Mobil devriye uygulamasyla bu tür olaylarn çözüm oran ve hzn artrmak mümkün olacak. Ülkelere göre güvenlik birimlerinin farkl ihtiyaçlar olabiliyor. Yüz, plaka tanma ve bunlarn mobil olarak yaplabilmesi sayesinde çok çeitli çözümler üretmek mümkün.

Güvenli ehir ihtiyacndan yola çkarak Türkiyedeki akll ehir konsepti için çok daha kullanl çözümler üretilebileceine deinen Ekin, Plaka, araç hz okuyorsanz, araçlar takip edebiliyorsanz trafik klarn, kuyruk uzunluklarn yönetebilirsiniz. Bir akll ehir için ihtiyaç duyulan bilginin yaklak olarak yarsn toplayabiliyoruz. çözümlerimiz güvenli ehirden akll ehre geçite bir ara yol sunuyor. dedi.

Saniyeler içerisinde eletirme, milyonlarca kiilik veri taban

Akif Ekin, yüz tanma sistemin tereddüt ve çekinceleri ortadan kaldrmak için ihtiyaç dorultusunda açlp kapatlabileceini de söyledi. Erkin, unlar kaydetti:

Kayp bir kiinin bulunmas için sistemi aktif hale getirip bütün fonksiyonlarndan yararlanlabilir. Kayp kiinin fotorafnn olmas ve sistemin aktif olduu bir yerden geçmesi halinde tespiti mümkün. Kayp kiiler kaçarak ya da kaçrlarak bir yere gidiyor ya da götürülüyor. ehrin merkezi noktalarndan yaplacak tespitler ve eletirmelerle olaylar aydnlatmak mümkün.

Fotoraf sisteme tanttnzda kayp kiiyi belki bir daha ehirde göremeyebilirsiniz ancak sistem daha önce onu görüp bir yere kaydettii için en son görüldüü yeri, yannda kim ya da kimlerin olduunu tespit edebilirsiniz. Bunlar kayp kiiyi bulmak için anahtar bilgi niteliinde. Piyasadaki yüz tanma sistemlerin çou 100 kiiyi, bin kiiyi tanyabilir. Birleik Arap Emirlikleri için hazrladmz demoda 60 milyon kiilik bir veri taban öngörüyoruz. Kritik nokta sistemin çok sayda kiinin tannmasna olanak verecek ekilde ayakta kalabilmesi.

Tüm bunlar yapabilmek için ileyen bir sistemimizin olmas gerek. Sabit sistem olmasa bile yüz tanma sistemi aktif olan mobil devriyeler belli bir bölgeye yönlendirilerek de sonuç alnabilir. Devriyenin ald kii veya plaka verileri de saniyeler içerisinde sorgulanabilir, herhangi bir eleme ve tespit halinde de sistem alarm verebilir.

Akif Ekin, Ankarada doru yerletirilmi bin sabit, 200 mobil devriye ve metro giri-çk birimleriyle etkin bir sistem kurulabileceini söyledi.

Kamu araçlar da mobil devriyeye dönüebilir

çeitli kurumlara ait hizmet araçlar da sistem gereksinimlerini barndran tepe lambas taklarak kolayca mobil devriyeye dönütürülebiliyor. Böylece zaten görevleri gerei sürekli sokaklarda olan kamu araçlarndan, ihtiyaç duyulan zamanda ve bölgede veri toplanma imkan douyor.

Bir yerde saklanan veya terk edilen araçlar sabit sistemlerle tespit etmek mümkün olmazken, mobil devriyeler bu kstllk da ortadan kalkyor.

Mobil devriyelerle riskli bölgelerdeki tespit olanaklar artrlabiliyor, sabit sistemlerde oluan boluklar takviye edilebiliyor. Sabit sistemlerle belli bölgeler taranabilirken, mobil devriyelerle araçlarn girebildii her yeri taramak mümkün oluyor.

Ekin Teknoloji tarafndan gelitirilen yüz tanma sistemi Türkiyedeki bir alveri merkezinde, ayrca Azerbaycan ve Birleik Arap Emirliklerinde yaygn olarak kullanlyor.

Sistem, kullanld ülkelerde bir dizi olayn önlenmesi ya da aydnlatlmasna katkda bulundu. Baküde aranan bir kiinin metroya bindii yüz tanma sistemiyle tespit edildi, izole bir hatta çekilen trene daha sonra operasyon düzenlenerek ahs yakaland. Bir baka olayda ise kaybolan bir çocuk yüz tanma sistemiyle metroya girerken tespit edilerek ailesine kavuturuldu.

Ana Sayfaya Git