"Zekât vermeyenlerle ilgili çok ciddi uyarı ve tehditler vardır"

İttihadul Ulema Genel Başkanı Enver Kılıçaslan, Kur’an-ı Kerim’de malın zekâtını vermeyenlerle ilgili çok ciddi uyarı ve tehditlerin olduğunu belirterek, zekât verenin malının temizlediğini söyledi.

Haberler 06.06.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zekt ve fitre hakknda deerlendirmelerde bulunan limler ve Medreseler Birlii (ttihadul Ulema) Genel Bakan Enver Klçaslan, Kuran- Kerimde maln zektn çkarmayanlarla ilgili çok ciddi uyar ve tehditlerin olduunu belirterek, toplumun zenginleri fakirlerine sahip çkmad takdirde fakirlerin onlara haset ve dümanlk besleyeceine dikkat çekti.

Klçaslan, zekt ve fitrenin toplum arasndaki balar güçlendirdiini ve kalpler arasnda salam köprülerin olumasna vesile olduunu ifade etti.

slamn artlarnda biri olan namaz ve zekt hakknda Kuran- Kerimde Allahn 33 ayette bahsedildiini belirten Klçaslan, Allahn kendilerinden oruç tutmalarn, zekt ve fitre verilmesini emrettiini hatrlatt.

Zekt maln temizliidir

Klçaslan, Kuran- Kerimde Allahu Tel 33 ayette ey iman ehli olanlar namaz kln ve zekt verin diye buyurmu ve namaz ile zekt birlikte zikretmitir. Ayrca namaz konusu 82 ayette daha geçiyor, lakin özellikle namaz ve zekt birlikte zikredilmi. Peki, Allah neden bu kadar zekta önem vermi ki namazla birlikte zikretmi? Namaz çok önemli bir ibadettir ve dinin direidir. Müfessirler Allahn rzasnn namazda olduunu, namaz klan rük ve secde eden Allah memnun eder. Zektn vermekle de fakirleri memnun eder. Bundan dolay kii hem Allah raz edecek hem de fakirleri. Allah raz etse fakirleri etmese olmaz, fakirleri raz etse Allah raz etmese yine olmaz. Allahn emrini yerine getirmemi olur. Bundan dolay namaz ve zekt bac karde gibidirler. Malumdur ki zekt maln temizliidir. dedi.

Kuran- Kerimde maln zektn çkarmayanlarla ilgili çok ciddi uyar ve tehditler vardr

Zekt çkarlmayan mal, temizlenmemi kirli kalm demektir. diyen Klçaslan, konumasna öyle devam etti:

Ey insanlar! Allaha itaat edin ve 5 vakit namaznz kln. Allahn size farz klm olduu Ramazan orucunu tutun ve malnzn zektn gönül holuuyla çkararak malnz temizleyin. Zekt Arapçada temizleme anlamndadr. Zektn çkarlmayan mal temizlenmemi kirli kalm demektir. Bir sepette çürük bir elma varsa bunu vaktinde çkarlmasa bu çürük elma sepette dier elmalarn da çürümesine sebep olur. Dolaysyla zekt çkarlmayan mal bu ekilde telef olur. Bundan dolay Kuran- Kerimde maln zektn çkarmayanlarla ilgili çok ciddi uyar ve tehditler vardr. Allah sizi vekil kld maldan infak edin. diye buyuruyor. Yine sizi rzklandrm olduum maldan Allah yolunda infak edin. Dolaysyla bu mal bizim deildir. Bu mal, Allah bize vermi ve bununla bizi imtihana tabi tutuyor. nsann kalbine dünya mal da sevdirilmitir. Eer insan zektn gönül holuuyla verebiliyorsa demek ki Allah sevgisi insann kalbinde yer edinmitir. Eer zektn gönül holuuyla çkaramyorsa demek ki mal sevgisi o kiinin kalbinde Allah sevgisinden daha fazladr. Hlbuki Allah benim size verdiim maldan infak edin diye buyuruyor. Bundan dolay zekt vermeyen bir insan hakknda Allah kyamet gönünde zekt verilmeyen mal kor ateten kzdrlm demir parçalarna dönütürülür ve onunla göüsleri yanlar ve alnlar dalanacaktr. Ona topladn ve zektnn çkarmadn maln cezasdr denilecektir. Bu kazanlan maln yani altn, gümü, hayvan, tahl ve benzeri gibi mallarn zekt içindir.

Bir de bedenin zekt vardr ki bu da fitre-i sadakadr

Bedenin zektnn fitre sadakas olduunu söyleyen Klçaslan, Bir de bedenin zekt vardr ki bu da fitre-i sadakadr. Peygamberimiz bir Hadis-i erifte öyle buyuruyor, Ramazan ayna ulaan bir kii oruç tutarak elini, ayan, gözünü, dilini, kulan bir bütün olarak bedenini günahlardan muhafaza ettiinde Ramazan bayramna ulatnda yeni domu bir insan gibi günahlarndan arnm olarak çkar ve Allahn affna mazhar olur. nsan ftrat gerei hata ve yanllar yapar Allah bu fitre sadakas ile o hata ve yanllarla doan boluu doldurur af eder. Dolaysyla bizler Ramazan aynda günahlarmzdan arnarak çktmz için Ramazandan hemen sonra ki gün bayram olarak kutluyoruz ve tekbirler getiriyoruz. Biz yediimiz ve içtiimiz için bayram yapmyoruz. Bilakis Allah bizden oruç tutmamz, zekt ve fitre vermemizi emretti. Bizde Allah bu emirlerini yerine getirdiimizden dolay günahlarmzdan arndk. Biz bunun sevinciyle bayram yapyoruz. eklinde konutu.

Zekt ve fitre toplum arasndaki balar güçlendir

Zekt ve fitre toplum arasndaki balar güçlendirdiini ve kalpler arasnda salam köprüler olumasna vesile olduunu vurgulayan Klçaslan, son olarak unlar dile getirdi:

Zekt için slamn köprüsüdür denilmitir. Yani Müslümanlar arasnda bir köprüdür. Her toplumda hem zengin hem de fakir insanlar vardr. Eer toplumun zenginleri fakirlerine sahip çkmazlarsa fakirlerin onlara haset ve dümanlk beslemelerine sebep olur. Ancak zenginler Allahn emrettii ekilde mallarn zektn, fitre ve sadakalarn toplumun içindeki fakirlere verirlerse fakirlerin onlara sevgi beslemelerine ve dua etmelerine vesile olur. slam limleri en makul duann muhtaç birine ihlasla yaplan bir yardm karlnda içtenlikle alnan dua olduunu söylemilerdir. Hz. Ali öyle buruyor. Eer bir yerde bir fakir aç kalrsa Allah muhakkak ondan dolay bir zengini cezalandracaktr. Evet, Allah herkese rzkn gönderir ancak Allah baz insanlarn rzkn baka bir insann eli vastasyla göndermektedir ki insanlar arasnda kaynama olsun. Dolaysyla zekt ve fitre toplum arasndaki balar güçlendirir ve kalpler arasnda salam köprüler olumasna vesile olur.

Ana Sayfaya Git