'Zırhlı araç ölümleri olası kastla yaşanıyor'

Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerin "olası kastla öldürme" olduğunu öne süren TİHV Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz, "Zırhlı araçları sürme donanımına sahip kişilere kullandırmamakta ısrar ediliyorsa, yaşanan ölümler taksirle değil, olası kastla yaşanıyor demektir" dedi.

Haberler 30.12.2019 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

THV Diyarbakr Temsilcisi Bar Yavuz, Zrhl araçlar sürme donanmna sahip kiilere kullandrmamakta srar ediliyorsa, yaanan ölümler taksirle deil, olas kastla yaanyor demektir dedi.

Diyarbakrda 20 Kasm 2018den bu yana Halklarn Demokratik Partisi (HDP) l Örgütü binas önünde, annelerin balat evlat nöbetinde güvenlii salamak üzere bekleyen çevik kuvvet polislerine ait zrhl otobüs, parti binasnn bulunduu sokan banda önceki gün akam kardan karya geçmeye çalan naat Mühendisi Cihan Cana (33) çarparak ölümüne neden oldu. Cann ölümü, zrhl araçlarn yol açt ölümleri yeniden gündeme getirirken Türkiye nsan Haklar Vakf Diyarbakr Temsilcisi (THV) Bar Yavuz, zrhl araç çarpmas sonucu yaanan ölümlerin, cezaszlk politikasnn verdii özgüvenle araçlarn umarszca kullanlmas sonucu yaandn ileri sürdü.

CEZASIZLIK VE UMARSIZLIK

Yaanan zrhl araç çarpmalarn kaza olarak görmenin mümkün olmadn iddia eden Yavuz, Kaza öngörülemeyen bir eydir. Zrhl araçlarn gerekli teknie sahip olmayan kiilerce kullandrlmas, bir iradeyle hareket edildiinin göstergesidir. çarpma önemli deil ne olursa olsun anlay var. Arac kullananlar da herhangi bir cezai yaptrmla kar karya kalmyorsa bu sonuçlar ortaya çkacaktr. Zrhl araç kullanan herkes bu umarszlkla hareket edecektir eklinde konutu.

NYE SADECE BURADA YAANIYOR?

Yavuz, bölgede zrhl araçlarn çarpmas sonucu yaanan ölümlerin nedenini ise u iddialara balad. Zrhl araçlar sürme donanmna sahip kiilere kullandrmamakta srar ediliyorsa, yaanan ölümler taksirle deil, olas kastla yaanyor. Ölüm öngörülüyor ama umursanmyor. Niye bunlar sadece burada yaanyor. çünkü bu halk hiçbir zaman umursanmyor. Her zaman ötekiletirme var. Burada ölse de önemli deil. Ölse de önemli deil bak açsyla gidersek, kasten hareket ediyorlardr. Eer zrhl araç sonucu ölümlerin hepsi kasten öldürmeyle ilgili sorumlu tutulurlarsa bir daha bu olaylar yaanmaz.

CEZASIZLIK KALDIRILMALI

Türkiyede içselletirilmi bir cezaszlk kültürünün varlna dikkat çeken Yavuz, Zrhl araç kullanmasn bilmiyorsa ve bir kiinin ölümüne neden oluyorsa kamu bunu niye koruyor. Niye cezaszlk mütalaas veriliyor. Bir insann ölümüne açkça kasten sebebiyet verilmi. Birçok kazada görüyoruz, gözleri önündeki olan yerlerde kaza yapyorlar. Bir otobüs oförü yola rastgele çkmaz. Ama bu cezaszlk sana bu özgüveni veriyor, basp gidiyorsun. Bütün ölümlerde bu var, umursamakszn bir hareket etme var. Türkiyede cezaszl zihnimizden kaldrmamz gerekiyor ki bir daha bunlarla karlamayalm diye kaydetti.

Ana Sayfaya Git