'Zırhlı araç ölümleri olası kastla yaşanıyor'

Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerin "olası kastla öldürme" olduğunu öne süren TİHV Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz, "Zırhlı araçları sürme donanımına sahip kişilere kullandırmamakta ısrar ediliyorsa, yaşanan ölümler taksirle değil, olası kastla yaşanıyor demektir" dedi.

'Zırhlı araç ölümleri olası kastla yaşanıyor'

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz, "Zırhlı araçları sürme donanımına sahip kişilere kullandırmamakta ısrar ediliyorsa, yaşanan ölümler taksirle değil, olası kastla yaşanıyor demektir" dedi.

Diyarbakır’da 20 Kasım 2018’den bu yana Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde, "annelerin başlatığı evlat nöbetinde" güvenliği sağlamak üzere bekleyen çevik kuvvet polislerine ait zırhlı otobüs, parti binasının bulunduğu sokağın başında önceki gün akşam karşıdan karşıya geçmeye çalışan İnşaat Mühendisi Cihan Can'a (33) çarparak ölümüne neden oldu. Can'ın ölümü, zırhlı araçların yol açtığı ölümleri yeniden gündeme getirirken Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilcisi (TİHV) Barış Yavuz, zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerin, cezasızlık politikasının verdiği özgüvenle araçların umarsızca kullanılması sonucu yaşandığını ileri sürdü.

CEZASIZLIK VE UMARSIZLIK

Yaşanan zırhlı araç çarpmaların kaza olarak görmenin mümkün olmadığını iddia eden Yavuz, "Kaza öngörülemeyen bir şeydir. Zırhlı araçların gerekli tekniğe sahip olmayan kişilerce kullandırılması, bir iradeyle hareket edildiğinin göstergesidir. Çarpma önemli değil ne olursa olsun anlayışı var. Aracı kullananlar da herhangi bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalmıyorsa bu sonuçlar ortaya çıkacaktır. Zırhlı araç kullanan herkes bu umarsızlıkla hareket edecektir" şeklinde konuştu.

NİYE SADECE BURADA YAŞANIYOR?

Yavuz, bölgede zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan ölümlerin nedenini ise şu iddialara bağladı. "Zırhlı araçları sürme donanımına sahip kişilere kullandırmamakta ısrar ediliyorsa, yaşanan ölümler taksirle değil, olası kastla yaşanıyor. Ölüm öngörülüyor ama umursanmıyor. Niye bunlar sadece burada yaşanıyor. Çünkü bu halk hiçbir zaman umursanmıyor. Her zaman ötekileştirme var. Burada ölse de önemli değil. Ölse de önemli değil bakış açısıyla gidersek, kasten hareket ediyorlardır.  Eğer zırhlı araç sonucu ölümlerin hepsi kasten öldürmeyle ilgili sorumlu tutulurlarsa bir daha bu olaylar yaşanmaz."

'CEZASIZLIK KALDIRILMALI'

Türkiye'de içselleştirilmiş bir cezasızlık kültürünün varlığına dikkat çeken Yavuz, "Zırhlı araç kullanmasını bilmiyorsa ve bir kişinin ölümüne neden oluyorsa kamu bunu niye koruyor. Niye cezasızlık mütalaası veriliyor. Bir insanın ölümüne açıkça kasten sebebiyet verilmiş. Birçok kazada görüyoruz, gözleri önündeki olan yerlerde kaza yapıyorlar. Bir otobüs şoförü yola rastgele çıkmaz. Ama bu cezasızlık sana bu özgüveni veriyor, basıp gidiyorsun. Bütün ölümlerde bu var, umursamaksızın bir hareket etme var. Türkiye'de cezasızlığı zihnimizden kaldırmamız gerekiyor ki bir daha bunlarla karşılaşmayalım" diye kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz